search

Skolemateriell «Hedda Gabler»

Med Hedda Gabler skapte Henrik Ibsen en ikonisk skikkelse – en kompleks, kontroversiell og radikal kvinne som fortsatt skremmer og fascinerer oss. Hvem er hun? Hvilke tanker og følelser skjuler hun?

«Vampyr», «morbid selvopptatt», «abnormal», «grusom», «gal», «hysterisk» og «demonsk» er bare noen av ordene ble brukt for å beskrive Hedda da hun først ble introdusert for verden i 1890. Også i dag skaper hun reaksjoner, men kanskje er vi som lever i dag bedre rustet til å se forbi fasaden og de sjokkerende handlingene hennes?

Hedda kommer fra en annen tid, men hennes liv og følelser er gjenkjennelige også dag. Hedda lever i en verden hvor hun alltid blir vurdert. Hun er omsvermet av mennesker som beundrer henne, samtidig er hun fryktelig ensom. Hun forsøker konstant å leve opp til andres forventninger og virkeliggjøre en idé om det perfekte liv. Men har hun i det hele tatt mulighet til å være seg selv?

Gåten Hedda

Vårens iscenesettelse av Ibsens klassiker forsøker ikke å gi noe endelig svar på disse spørsmålene, men å gi deg i publikum en mulighet til å bli kjent med hennes liv og følelser. Å forsøke å løse gåten Hedda handler om å vise forståelse for et ensomt og isolert menneske i en alvorlig krise. Kanskje er det noe her du vil kjenne deg igjen i, som gjør deg i stand til å forstå deg selv eller andre bedre?

Her finner du informasjon, artikler og oppgaver om «Hedda Gabler», om produksjonen vår og dramatikeren Henrik Ibsen. Dette kan være med på å gi økt forståelse for dramaet, og skape rom for ettertanke og refleksjon.

Arbeidet med dramaet foregår helt frem til premieren. Vi forsøker å følge produksjonen så tett som mulig. Det betyr at vi vil publisere flere saker (bilder, trailer og videoer) etterhvert som vi nærmer oss. 

 

Om Henrik Ibsen Ibsen

Hvem var Henrik Ibsen?

Tidslinje: Henrik Ibsens liv

Ibsens dramatikk – en oversikt

 

Om «Hedda Gabler»

Introduksjon til «Hedda Gabler»

Handlingssammendrag

Bli kjent med skikkelsene i «Hedda Gabler» – videointervjuer med skuespillerne

Scenefoto «Hedda Gabler»

«Hedda Gabler» for vårt tid – videointervju med skuespillerne

Diskusjonsoppgaver

Utdrag fra «Hedda Gabler» og oppgaver

Hedda-kahoot! 

 

Hedda Gabler

av Henrik Ibsen

Bearbeidelse og regi: Anne-Karen Hytten
Scenograf/kostymedesigner: Milja Salovaara
Komponist: Nils Økland
Lysdesigner: Ola Bråten
Dramaturg: Morten Kjerstad

Medvirkende:
Jørgen Tesman: …………………………………………. Kim Jøran Olsen
Fru Hedda Tesman: …………………………………….Stine Robin Berg Hansen
Frøken Juliane Tesman: …………………………….. Sissel Ingri Tank-Nielssen
Fru Elvsted: ……………………………………………… Kamilla Grønli Hartvig
Assessor Brack: …………………………………………. Gerald Pettersen
Ejlert Løvborg: ………………………………………….. Kristoffer Sagmo Aalberg

Inspisient: Kjell Arve Vorland
Rekvisitør: Sissel Hamre
Sufflør: Linda Oline Notøy