Før forestilling

Dere trenger ingen forberedelser, men snakk gjerne om teaterbesøket, det praktiske og hva som venter dem. La elevene lese omtalen av forestillingen på dns.no. Kikk gjerne på bilder og på traileren sammen.

timeline_pre_loader
Om forfatteren Laura Fitinghoff

Laura Fitinghoff var en svensk forfatter som særlig huskes for sine barnebøker.

Fitinghoff debuterte i 1885 med En liten värld bland fjällen (1885), og skrev etter hvert flere bøker med det samme utgangspunktet i sin egen oppvekst på en prestegård i Ångermanland.

Filmen Barnen ifrån Frostmofjället, regnes som en av de første svenske barnefilmene, og geiten Gullspira har til og med gitt navnet til filmprisen for barn som blir delt ut av det Svenska Filminstitutet.

 

Fra 1885 bodde hun i Stockholm, der hun etablerte seg som forfatter, og ellers engasjerte seg bredt i flere av tidens samfunnsspørsmål.

I 1907 kom hennes mest kjente bok, barneboka Barnen ifrån Frostmofjället, som skiller seg ut ved sin realisme, barnepsykologi og store interesse for å beskrive levemåten og arbeidslivet i fjellbygdene. Den kom på norsk i 1927 og 1945 (Barna fra fjellgården), og ble filmet i 1945.