Hvem var Henrik Ibsen?

Henrik Ibsen (1828-1906) var en norsk dramatiker og lyriker. Stykkene hans spilles fremdeles verden over, i likhet med Shakespeare. «Vildanden», «Et dukkehjem» og «Hedda Gabler» er blant Ibsens mest kjente, og han blir ofte omtalt som «det moderne dramaets far»

Barndom i Skien

Ibsen ble født i Skien og var sønn av en kjøpmann. Mange tror hans barndom og oppvekst inspirerte miljøer, personer og hendelser vi finner hans dramatikk og diktning. Ibsen ble født inn i Skiens overklasse, men økonomiske nedgangstider rammet familien.

«Skien var i mine barneår en overmåde livsglad og selskabelig by, ganske modsat af hvad den senere skulde blive» – Ibsen om Skien.

Mye om Ibsens barndom er uvisst. Han drev med dukketater, malte og tegnet, og det kan virke som om han tilbrakte mye tid alene.

Ibsens første drama

Som 15-åring ble Ibsen sendt til Grimstad for å jobbe som lærling på et apotek. Ibsen hadde skrevet dikt fra han var barn, og nå begynte han på arbeidet med sitt første drama, «Catilina». I Grimstad fikk han et forhold til Else Sophie Birkedalen, en kvinne som arbeidet i huset hvor Ibsen bodde. Hun ble gravid, men 18 år gamle Ibsen hadde ingen kontakt med sønnen, men betalte barnebidrag i årene som kom.

I 1850 flyttet Ibsen til Kristiania (nå Oslo). Under et arrangement på Det Norske Studentersamfund møte han den verdensberømte fiolinisten Ole Bull. Bull var sjef for det nylig opprettede Det norske Theater i Bergen – forløperen til Den Nationale Scene. Han ansatte Ibsen, og i 1851 flyttet Ibsen til Bergen. Du kan lese mer om hans år i byen her.

Etter læreårene i Bergen flyttet Ibsen til Kristiania hvor han arbeidet ved Christiania Theater. Han hadde giftet seg med Susanne Thoresen, en kvinne han møtte i Bergen. Hun betydde mye for Ibsen og hans arbeid som dramatiker og dikter. Sammen fikk de sønnen Sigurd.

I 1864 forlot Ibsen Norge. De neste 27 årene tilbrakte han i utlandet, kun avbrutt av korte besøk til hjemlandet. Det var i Italia og Tyskland at Ibsen skrev sine mest kjente dramatiske verk.

I 1891 flyttet Ibsen tilbake til Kristiania hvor han døde i 1906 etter lang tids sykdom.