Arrangementer

Vil du ha flere impulser og mer innsikt, oppdage nye kunstnerskap og se andre sider av teatret? DNS& tar opp aktuelle spørsmål og inviterer til en rekke aktiviteter og arrangement på kryss av sjangre og miljøer.

RAFTOPRISEN 2024

Bli med på prisutdeling og festforestilling på Store Scene 12. november kl. 18.00.

Samtale på scenekanten: KUK

Se hvilke dager du kan treffe skuespillerne etter forestilling.

07.10: Medaasprisen

På årets festkonsert 7. oktober vert Medaasprisen delt ut til Bjørn Eidsvåg.

Podkast: Lørdagskafé: Dødsdansen

Ragnhild Gudbrandsen har gått inn i et klaustrofobisk og intenst ekteskapshelvete på Lille Scene, og forteller her sammen med regissør Kim Bjarke, om hvordan de griper an Strindbergs mest kjente verk.

Podkast: Solruns sofa: Helene Uri om nyspråk og språkmakt

Forfatter og språkforsker Helen Uri er invitert til samtale med teatersjef Solrun Toft Iversen.

Podkast: Lørdagskafé: 1984?

På lørdagskaféen 16. september kl 15 får du vite mer om den fascinerende nydramatiseringen av Orwells berømte dystopi, kalt «1984?».

Podkast: Lørdagskafé: Lenis blikk

Møt dramatiker Marius Leknes Snekkevåg og regissør Audny Chris Holsen i en samtale om arbeidet med forestillingen som snart har premiere på Lille Scene 9. september kl 13:00.

08.09: Intro til «Romeo og Julie»

Ønsker du en oppfriskning av den heftige kjærlighetshistorien, og et innblikk i arbeidet bak den nye versjonen av «Romeo og Julie»? Kom på intro i publikumsrestauranten 25. august eller 8. september.

Podkast: Møt dramatikeren: Camara Lundestad Joof

I publikumsrestauranten fredag 5. mai kl 18:00, kan du bli bedre kjent med Joof og temaene hun utforsker.  Samtalen er gratis, men du må reservere plass

Festspillene i Bergen: konserter på DNS

I 2023 finner Festspillene i Bergen sted fra onsdag 24. mai til onsdag 07. juni.

15. & 16.05: Korkonsert: Så lenge skutan kan gå

Sangerflokken Den Gamle Garde gir deg Evert Taube i ord og toner i Teaterkjelleren 15. og 16. mai.

Omsorgsprisen 2022

Bli med på festforestilling og delta i feiringen av omsorgsprisen mandag 13. februar kl. 19.00.

Podkast: Samtale: Psykologisk blikk på Norén-familien

Psykolog Per-Einar Binder og regissør Morten Borgersen tar for seg Lars Noréns «Stillheten».

Podkast: Samtale Sumaya Jirde Ali

Møt Sumaya Jirde Ali som har skrevet «Havet tar det det ikke gir». Samtalen ble holdt i august, da forestillingen ble vist for første gang på DNS.

En motforestilling – fortellerverksted og visning

Fra mars til juni 2021 deltok en gruppe unge mennesker på fortellerverksted der de utforsket forskjellige måter å uttrykke seg på. Resultatet ble en forestilling der vi møter 10 unge mennesker og får et innblikk i deres virkelighet.

01. 10. Samtale: Å tro – et mysterium

Prest Sunniva Gylver og skuespiller Ragnhild M. Gudbrandsen møtes til en samtale om tro og tvil, og religionens rolle i et moderne samfunn.

05.10: Introduksjon til Knausgårds religiøse symbolikk

Karl Ove Knausgårds «Morgenstjernen» er smekkfull av bibelsitater og naturmystikk. Religionsviter Ingvild Gilhus gir her en introduksjon i restauranten kl. 18:00.

Podkast: Bård Oses Bowie-intro

Bård Ose er musikkjournalist, forfatter og kjent som programleder i NRK radio og har digget David Bowie siden tolvårsalderen.

Podkast (ikke lenger tilgjengelig): Olga Ravn om «De ansatte»

Den prisbelønte forfatteren Olga Ravn fikk internasjonal suksess med romanen «De ansatte». Her kan du høre henne snakke om teksten som er kalt «sanselig sci fi om hva det betyr å være menneske».

Hjerteskjæreren – en samtale med Michael Thalheimer

Michael Thalheimers grep om klassikere har vakt stor oppmerksomhet i hele Europa. Her forteller han om sitt arbeid med «Lille Eyolf», sitt forhold til de store klassikerne og om hans teatersyn generelt.

06.06: «Kuk» på Store scene

I anledning Skeivt kulturår og Regnbuedagene i Bergen, får vi gjensyn med det morsomme og intense kjærlighetsdramaet «Kuk». Spilles kun én gang, 2. pinsedag kl. 14:30

14.05: Lørdagskafé: Knausgård-epos til scenen

Møt skuespillere og regissør til samtale om den spennende prosessen mot premiere, lørdag 14. mai kl 15 i publikumsrestauranten. Gratis inngang.

31.05: Live kritikk av Morgenstjernen

Vi inviterer til live kritikk av forestillingen der panelet kommer til bordet med ulike innganger til både boken og dramatiseringen. Publikumsrestauranten 31. mai kl 17.30. Gratis inngang.

02.05: «Hør her, Jorden» – en kveld med Rolf Jacobsens poesi

Frode Rasmussen er tilbake på gamle trakter, og har med seg utvalgte dikt av Rolf Jacobsen til Teaterbaren 2. mai kl 19:00. Sterke og vakre ord som går rett inn i vår tid. Han får musikalsk følge av Jonas Nielsen på piano.

26.03: Loppemarked – rekvisitter

Rekvisittavdelingen fyller teatret med spennende lopper 26. mars, og pengene går til SOS barnebyers arbeid for barna i Ukraina. NB! Plassbestilling.

Podkast: «Sult» i vår samtid

Hvilke grep er tatt i den nye iscenesettelsen av «Sult»? Hva betydde «Sult»i sin samtid, og hvordan leser vi Hamsuns besettende fortelling i dag?

Podkast: Møt Monica Isakstuen

Forfatter og dramatiker Monica Isakstuen avdekker våre verste sider som foreldre og løfter frem familiers umulige samtaler – alt med stor dristighet og en raus porsjon svart humor.  Hør henne fortelle om sine favorittema og urpremieren på «Dette er ikke oss» i Teaterkjelleren 27. januar kl 17.30.

Podkast: Samtale: Blant engler og demoner

Hør regissør Morten Borgersen i samtale med den tidligere designeren, Jens Harald Älgenäs Eliassen, som selv ble smittet av HIV i New York på 80-tallet.

12.11: Introduksjon til «Kirsebærhaven»

Vil du vite litt mer om «Kirsebærhaven» – ett av teaterhistoriens mest berømte stykker? Få litt bakteppe på 30 minutter kl 18:15 på Store Scene. Gratis inngang.

Utsatt: Samtale: Er religion gammeldags?

Studentersamfunnet i Bergen har grepet fatt i nytolkningen av «Erasmus Montanus» og inviterer til samtale på Store Scene onsdag 15. september kl 17.30.

Podkast: Lørdagskafé: Kirsebærhavens hemmeligheter 

Hør opptak av samtalen da skuespiller Ragnhild Gudbrandsen og regissør Ellen Lamm lettet litt på sløret før premieren, og Tsjekhov-ekspert Ingunn Lunde ga innsikt i det rike materialet.

Utsatt: Foredrag om Holberg og opplysningsidealene

Vil du vite mer om Ludvig Holberg og opplysningstiden?  Hvordan den foreldreløse gutten fra Bergen kunne bli en av Nordens største forfattere? Og hva er moralen i hans komedier? Gratis foredrag 13.09 kl. 17:30

Podkast: Introduksjon til «Sprengt»

«Sprengt» er en intens teaterforestilling i en intens teaterstil.  DNS-dramaturg Lillian Bikset holder her en 20 minutters introduksjon om Sarah Kane og in-yer-face-teatret.

Podkast: Psykologiske perspektiver på «Sprengt»

Psykolog Jon Vøllestad nærmer seg “Sprengt” gjennom psykologiske perspektiver på det mangfoldige selvet, og på sårbarheten som utspring for både brutalitet og godhet.

Ekkoenes by

Gratis lytteforestilling i Bergen sentrum.

Podkast: Christian Lollike om «Erasmus Montanus»

Han er blitt kalt dansk teaters wonderboy og urokråke. Nå er han aktuell med sin morsomme og ganske skremmende versjon av Holbergs klassiker på Store Scene.  «Erasmus Montanus» går rett inn i vår tids verdidebatt. Dagen før premieren, møtte han publikum på scenekanten sammen med skuespiller Jonatan Filip.

Podkast: Kjersti Horn om «Sprengt»

De brutale stykkene til Sarah Kane er noen av de vakreste tekstene regissør Kjersti Horn vet om. Hør den anerkjente regissøren fortelle om sin oppsetning av «Sprengt» – en grenseoverskridende studie av smerte og vårt potensiale til vold – og ømhet. 

Se samtalen: Sissel Gran om kjærlighetens paradoks og det besværlige begjæret

Med utgangspunkt i vårens forestillinger og sin siste bok «Men størst av alt er begjæret» går psykolog Sissel Gran til kjernen i våre sterkeste krefter, lengsler og kjærlighetsbehov.

Podkast: Elvik & Hedemann om bjørnejegersken, sex og aldring

Med utgangspunkt i forestillingen «Bjørnejegerskens bekjennelser» snakker forfatter Berit Hedemann og skuespiller Kjersti Elvik om kvinners sexliv før og nå, om 68. generasjonen, morsrollen og det å bli eldre.

Kvinnedagen på Store Scene

Mandag 8. mars inviterte DNS til et arrangement med scenetekster, appeller og konsert med Shikoswe. Du kan se appellene her.

Samtaler: Madame Bovary – fra roman til forestilling

Er du nysgjerrige på den verdensberømte romanen «Madame Bovary»? Og hvordan den skal iscenesettes?

Podkast: Samtale: Skråblikk på moderne parforhold

Basert på erfaringer både i og utenfor terapirommene setter familieterapeutene Gunnar Martinsen og Siv Sæveraas skråblikk på det moderne parforholdet.

Podkast: Kjedsomhet og livsmening

Er kjedsomheten vår tids kollektive lidelse? Og hvordan var det på Tsjekhovs tid? Hør forfatteren bak boken «Kjedsomhetens filosofi», Lars Fr. H. Svendsen gi en underholdende og inspirerende analyse av kjedsomhet som eksistensiell grunnerfaring.

Podkast: Torturens psykologi – fra gestapohuset til guantanamo

Hvordan kunne – og kan – vanlige folk bli torturister og veksle mellom vold, forlystelser og familieliv? Kan tortur egentlig bekjempes?

Alle tiders vandring + middag

Ekstradatoer: 12. og 13. oktober!

Utsatt: Lørdagskafé: Uro og lengsel

Bli med på en samtale om «De urolige» og «Uroens bok» i Teaterkjelleren lørdag 14. mars kl 14-15. Fri entré!

15:02: Lørdagsforedrag: Den seksuelle revolusjon og Cabaret

Lørdag 15. februar kl 13-14 blir det foredrag om seksuelle revolusjoner fra Berlin på 30 -tallet til dagens nyere seksualiteter i publikumsrestauranten. Fri entré, men du må bestille plass.

Podkast: Hoem om Berlin

Knut Hoem forteller i denne podkasten om Christophers Isherwoods klassiker «Farvel til Berlin» som er utgangspunktet for musikalen «Cabaret».

Podkast: Lørdagskafé: Slik lages Cabaret

Møt skuespillerne Ida Holten Worsøe og Kristoffer Sagmo Aalberg sammen med regissør Nina Wester til en samtale om vårens storsatsing: ”Cabaret”.

Podkast – Lørdagskafé: Hva ligger i «Namnet»?

Vi inviterte regissør Trine Wiggen og skuespillerne Ameli Isungset Agbota og Kristian Berg Jåtten til publikumsrestauranten for å snakke om «Namnet».

14.12: Barnas førjulskonsert

Kom i skikkelig julestemning med svingende jubalong-konsert på Store scene, og barnekor i julepyntet restaurant. Billett kun kr 50!

12.12: Samtale – Prosjekt: Kropp

Møt Linnea Myhre i samtale med forfatter Marianne Clementine Håheim om spiseforstyrrelsens mekanismer, «flinkiskultur» og veien ut. Holdes i Teaterkjelleren kl 17.3o, 12. desember. Fri entré – men bestill plass.

23.11: Lørdagsforedrag: Nina Grieg og 1800-tallets musikkliv

Hun er mest kjent som konen til Edvard Grieg, men har også blitt løftet frem som inspirator og et stort sangtalent. Lørdag 23.11 kan du bli bedre kjent med Nina Grieg og kvinnenes plass i musikklivet på 1800-tallet. Velkommen til publikumsrestauranten kl 13. Fri entré!

28.09: Foredrag: Flinke piker og andre jenter som forandrer verden

Marie Amdam og Charlotte Myrbråten tar deg med inn i et populærkulturelt foredrag om flinke og smarte piker som utvidet handlingsrommet for oss andre. Lørdag 28. september kl 12 på Store Scene. Fri entré!

13.09: Kulturnatt: Å Bergen – musikkquiz

Denne fredagskvelden kl. 18.30 får du et eksklusivt innblikk i arbeidet med teaterkonserten «Å Bergen, Bergen» når Irene Waage og Kato Ådland byr på helt nye tolkninger av kjente bergensslagere. Deretter kjører vi quiz hvor du kan teste kunnskapene om bergensmusikk – både gamle svisker og P3-hits. Fri entré.

31.08: Lørdagskafé – Regn fra roman til teater

Møt forfatter Stig Holmås, skuespiller Herman Ljung Opedal og dramatiker/instruktør Anne-Karen Hytten samtale om den sjarmerende skildringen om brødrekjærlighet

04.05: Lørdagsforedrag: Feminisme og forbruk i 200 år

Hvordan kan kvinner gå foran og vise vei til et mer bærekraftig samfunn? På dette todelte arrangementet får du høre om de kvinnelige pionérene i Bergen i 1816, og møte kvinnen bak det aktuelle prosjektet «Verdighetens økonomi – skaperkraft som økonomiens livsnerve». Fri entré!

23.04: Foredrag: Hvordan var Bergen i 1817?

For 200 år siden havarerte emigrantsskipet De Zee Ploeg utenfor Bergen. Hvilket bysamfunn kom de skipbrudne til i 1817? Velkommen til et spennende foredrag!

06.04: Lørdagskafé: Dramatikk rundt skipet de Zee Ploeg

Vil du vite mer om den den faktiske og dokumenterte historien om emigrantskipet De Zee Ploeg og hvordan den iscenesettes på DNS? En knapp uke før premiere på årets storsatsing, inviterer vi til en spennende samtale. Den holdes lørdag 6. april fra 15-16 i publikumsrestauranten.

11.03: Samtale – Sendt til parterapi

Hva om Martha og George fikk en time hos en parterapeut? Vi inviterer til en samtale om roller, parkultur og destruktiv adferd i Teaterkjelleren 11. mars kl 18. Fri entré! Med Ragnhild Gudbrandsen, Per Frisch og Eva von Hirsch.

02.03: Egners eventyrstund (utsolgt)

Familiearrangement med sangstund, formingsverksted og ansiktsmaling!

Introduksjon til «Skipet De Zee Ploeg»

Vil du vite mer om stykket før forestilling? Vi inviterer til introduksjoner i Publikumsrestauranten 29. april, 13. mai og 13. juni kl. 19:15. Baren er åpen.

19.01 Lørdagskafé: Møt Hedda Gabler

Det er snart premiere på Ibsens mesterverk, og skuespiller Stine Robin og professor Ellen Mortensen forteller her om tolkninger av Hedda Gabler. Publikumsrestauranten kl 15. Fri entré!

21.12: Over Engens julekonsert

Fredag 21. desember inviterer husets skuespillere til en late night-julekonsert i Teaterkjellerens kafé. Dørene åpner kl 21.30. Fri entré!

12.01: Lørdagskafé: Kan vi leve med demens?

Verdighetsenterets gründer, Stein Husebø, inviterer til samtale om aldersdemens i publikumsrestauranten på DNS 12. januar kl 15-16. Dagen skal Omsorgsprisen deles ut på Store Scene

Samtale om Kim Friele og homokampen

Hør om Kim Friele og homokampen i Norge. Samtale mellom Bjørn Widvey fra Skeivt Arkiv og Birger Berge fra FRI og UiB. Vi får også klar melding fra Kim Friele i et fersk intervju fra Geilo. Sang ved Sapfonia, Norges eneste skeive damekor.

Samtale og konsert som feirer Kim Friele

For første gang lages det teater basert på vendepunkt i Kim Frieles liv. Lørdag 1. desember, kl. 16:00 – 17:00 i Teaterkjelleren møter vi henne i samtale med Bjørn André Widvey.