En kvinne i en hvit kjole som holder en mikrofon på en svakt opplyst scene.

Handlingssammendrag «Hedda Gabler»

Hedda Gabler er et intenst drama. Handlingen strekker seg over et få dager, og foregår i det nye huset til Hedda og Jørgen Tesman.

Karakterbeskrivelse

 

Hedda Gabler er den sentrale skikkelsen i dramaet. Hun er datter av en avdød general som lærte henne å skyte med pistoler. General Gabler etterlot seg ikke noe arv, annet enn pistolene. Når dramaet starter er det ikke så lenge siden Hedda giftet seg.  

Jørgen Tesman er ektemannen til Hedda. Han er stipendiat i kulturhistorie, og har vokst opp hos to tanter som han fremdeles har et nært forhold til. 

Juliane Tesman er tanten til Jørgen. Hun er veldig glad i nevøen og har stor tro på han.  

Eilert Løvborg arbeider, som Jørgen, med kulturhistorie, og har tidligere hatt en relasjon til Hedda. Etter å ha slitt med alkoholproblemer forlot han byen, men i forbindelse med utgivelsen av en bok har han vendt tilbake. 

Thea Elvsted har hjulpet Eilert med skrivingen, og følger etter ham når han drar til byen.  

Assessor Brack (advokat) er en venn av Jørgen og Hedda. Han forsøker å innynde seg hos det nygifte paret, og er spesielt interessert i Hedda.

 

rste akt 

Vi er i stuen til Jørgen og Hedda Tesman. De har nettopp flyttet inn i sitt nye hus etter å ha vært på bryllupsreise. Jørgens tante, Juliane, er kommet på besøk. Hun snakker med nevøen om hans planer for fremtiden. Juliane hinter om at Hedda kanskje er gravid, men for det meste handler samtalen om hvorvidt Jørgen vil bli utnevnt til professor. Det nye huset han har kjøpt kostet mye penger, og det nyetablerte paret er avhengige av at Jørgen får stillingen.  

 

Jørgen (Kim Jøran Olsen) diskuterer framtiden med sin tante (Sissel Ingrid Tank-Nilsen) når Hedda (Stine Robin) kommer inn.

Kort tid etter at Hedda er kommet ned i stuen drar Juliane. Da står plutselig Thea Elvsted, en kvinne Jørgen og Hedda kjenner så vidt, ved døren. Thea er kommet på besøk fordi hun bekymret for sin venn Eilert Løvborg. Hun er redd han vil begynne å drikke igjen nå når han er tilbake i byen, og er kommet til dem for å be om hjelp fra Jørgen, som kjenner Eilert fra studiene.

 

Thea Elvsted (Kamilla Grønli Hartvig) møter Hedda.

Jørgen forlater rommet for å kontakte Eilert. Kanskje Eilert vil komme på besøk allerede samme kveld? Hedda blir igjen med Thea. Hedda forteller ingenting om sin egen relasjon til Eilert, og oppfordrer i stedet Thea til å fortelle. Thea betror nølende at hun har forlatt stebarna og mannen sin for å finne Eilert. Thea vil gjerne leve sammen med ham, men han fortalt at en kvinne fra hans fortid står i veien.   

Idet Thea drar fra huset ankommer advokat Brack, en nær venn av ekteparet. Han avslører at Eilerts bok har vakt stor oppmerksomhet i byen, og at Eilert nå er Jørgens konkurrent til professorstillingen.  

Andre akt 

Brack er nok en gang kommet på besøk og er på vei inn i huset, men stanser når Hedda sikter på ham med en av sine pistoler. Etter denne uvanlige velkomsten snakker de to sammen. Hedda betror at hun ofte får slike plutselige innfall – at hun ofte gjør uventede ting uten at hun kan forklare hvorfor. De snakker om huset hun nå bor i og ektemannen, Jørgen. Selv om Hedda tilsynelatende har alt hun ønsker seg, innrømmer hun at hun ikke er lykkelig. Brack spør om det ikke ville være til hjelp å få barn? Hedda avviser dette.  

 

Advokat Brack (Gerald Pettersen) og Hedda snakker sammen om Heddas nye liv.

Kort tid etter kommer Eilert på besøk, på invitasjon fra Jørgen. Eilert forteller om arbeidet med en oppfølger til den suksessfulle boken. Jørgen er tydelig lettet når Eilert understreker at han ikke har tenkt å konkurrere med Jørgen om professorstillingen. Jørgens fremtid ser med ett mye lysere ut!

 

Eilert Løvborg (Kristoffer Sagmo Aalberg) viser frem manuskriptet til sin nye og upubliserte bok.

Hedda og Eilert får anledning til å snakke sammen bare de to. Eilert er overrasket over at hun giftet seg med Jørgen. De to snakker om fortiden, om de tingene som skjedde og ikke skjedde mellom de to. Idet Hedda skal til å betro Eilert en hemmelighet, blir de avbrutt. Thea har kommet på besøk. Hun setter seg ned sammen med dem. Hedda utfordrer Eilert. Hun lurer på hvorfor han ikke drikker? Hva vil de andre tenke? At han ikke har kontroll over seg selv? Det ender opp med at Eilert drikker alkohol og at han blir med når Jørgen og Brack drar ut på byen. Hedda og en fortvilet Thea blir igjen i huset. 

Hedda og Eilert snakker sammen om fortiden, men blir avbrutt. 

Tredje akt 

Det er blitt morgen. Hedda og Thea har ventet hele natten. Idet Jørgen lister seg inn i huset møter han Hedda. Han forteller at han har den eneste kopien av den nye boken Eilert arbeider på. Eilert ble full og mistet manuskriptet til den uferdige boken, forteller han, og han aner ikke at Jørgen har manuskriptet! Jørgen har dårlig samvittighet det han har gjort. Han vil levere det tilbake, men Hedda overtaler Jørgen til å heller gi manuskriptet til henne. Hedda gir Jørgen et brev som har kommet. Det er fra Juliane om at hennes søster Rina ligger for døden. Han drar for å besøke tantene. Idet han er på vei ut døren kommer Brack på besøk.  

Jørgen betror at han har Eilerts manuskript. Hedda overtaler ektemannen til å gi henne det. 

Brack forteller Hedda mer om det som har skjedd den natten. Eilert har vært i en salong sammen med en prostituert kvinne han kjente fra da tiden da han bodde i byen. Han anklaget henne for å ha stjålet et manuskript og ble arrestert etter å ha sloss med en politimann.  

Etter at Brack har dratt, dukker Eilert opp. Han er på jakt etter Thea. Thea kommer inn, hun har hvilt seg på Heddas seng. Eilert forteller Thea at han ikke vil se henne mer – han trenger henne ikke lenger. Når hun sier imot forteller Eilert at manuskriptet til boken – boken som de to sammen har arbeidet på – er revet i stykker! Han gjorde det! Thea er knust og forsvinner fra huset. 

Thea har nettopp fått vite at manuskriptet hun og Eilert har arbeidet på er ødelagt. 

Hedda konfronterer Eilert. Å gjøre dette mot Thea var hjerteløst! Da innrømmer Eilert det Hedda allerede vet: Han har ikke ødelagt manuskriptet, men mistet det fordi han var full. Situasjonen virker håpløs, og Eilert sier til Hedda at han vil at alt skal ta slutt. Hedda gir ham en av sine pistoler. Etter han har forlatt henne brenner hun manuskriptet.  

 

Hedda holder det skjult for Eilert at hun har manuskriptet, og gir ham en av sine pistoler. 

Fjerde akt 

Jørgens tante Juliane er kommet innom. Hun er opptatt med å forberede begravelsen av søsteren. Hun gjentar håpet om at Jørgen og Hedda kanskje snart får barn. Når hun er dratt er Jørgen er trist over tantens død, men han også bekymret for Eilert og vil straks gi ham manuskriptet tilbake. Da avslører Hedda at hun har brent det. Jørgen er forskrekket, men når Hedda sier at hun gjorde det for hans skyld blir han smigret. 

Thea kommer nok en gang på besøk. Hun har hørt at Eilert er på sykehus. Brack ankommer og forteller at det stemmer: Eilert er på sykehuset fordi han har skutt seg. Fortvilet forteller at Thea fremdeles har noen notater fra arbeidet med den nye boken, og hun og Jørgen legger planer om å sammen skrive nytt manuskript for å hedre Eilerts minne.  

Hedda betror til Brack at hun beundrer Eilert. Hun mener han har vært modig og at det er noe vakkert ved det han har gjort. Brack forteller da at omstendighetene rundt det som skjedde er uklare. Eilert befant seg hos den prostituerte kvinnen da ulykken skjedde, sier Brack. Kanskje var det ikke, som Hedda hadde håpet, et selvmord, men et uhell. Brack hinter til at han vet at det var en av Heddas pistoler Eilert ble funnet med. Med ett forstår Hedda at denne informasjonen gjør at Brack nå har makt over henne. Hva om han avslører dette? Hedda innser hvilken ufri situasjon hun nå befinner seg i.

Brack forteller Hedda hva som egentlig skjedde med Eilert. 

Hedda går inn til Thea og Eilert, og ser dem sitte der og jobbe sammen. Er det noe hun kan hjelpe dem med, spør hun? Jørgen avviser henne, de trenger ikke hennes hjelp. Hedda unnskylder seg, sier at hun føler seg trett og forsvinner ut. Kort tid etter høres et skudd. Hedda har skutt seg.