Handlingssammendrag Peer Gynt

Her finner du hovedtrekkene i Ibsens «Peer Gynt» – stykket er delt inn i 5 handlinger

FØRSTE AKT

”Peer, du lyver!” Vi møter Peer og moren, Åse. Peer har stukket av midt i høyonna, og Åse er sint. Peer kommer med en fantasifull fortelling om at han har ridd på et reinsdyr over Besseggen og styrtet utfor og ned i vannet med den. Åse blir revet med av historien. Men så skjønner hun at han lyver, og blir sint igjen. Vi får vite at familien har vært rik, men at faren sløste bort rikdommen. Den upålitelige Peer har ikke gjort noe for å hjelpe sin mor. Han kunne ha giftet seg rikt, med nabojenta Ingrid fra storgården. Hun var glad i ham, men nå skal hun giftes med en annen. Peer dagdrømmer om at han er umåtelig rik, at han er keiser. Bygdefolket synes han er håpløs. Han er skittent og fattigslig kledd, han har drukket, og ingen vil danse med ham. Mennene håner ham. Åse, som er kommet til, forsvarer sin sønn. I bryllupet ser han Solveig for første gang og blir betatt av henne. Peer røver bruden Ingrid med seg og stikker opp i fjellet. Denne scenen kalles ”Bruderovet”.

ANDRE AKT

Neste dag er Peer allerede lei av Ingrid, og ber henne gå hjem. Bygdens folk jakter på Peer for å straffe ham etter bruderovet. Peer treffer tre seterjenter, og blir med dem. Han syntes han ser et stort slott, og tenker at det er hans rike bestefars hjem. Han går bort til huset, men renner på en fjellvegg og besvimer. Han blir vekket av Den Grønnkledde, en forførende kvinne, Dovregubbens datter. Betatt blir han med henne inn i berget. Før Dovregubben kan godta Peer som svigersønn, må Peer kaste sine kristenmannsklær. Han får hale, og han skal bli rispet i øyet for å få trollblikket, slik at han ser verden omvendt: Stygt vil bli pent, stort vil bli lite. Peer nekter, og trollene går løs på ham. Han han holder på å dø, og han roper på mor. Da lyder kirkeklokkene fra bygda, de bryter trollenes makt, og Peer er reddet. Så møter han Bøygen, et uformelig, digert vesen som sperrer veien og ber ham gå utenom. Peer kjemper fortvilet med Bøygen som er for sterk. Da høres kirkeklokker og salmesang og Bøygen forsvinner. Peer våkner ved en seterbu. Der er Solveig og hennes søster, Helga, men igjen må han rømme. Han ber Helga si til Solveig at hun ikke må glemme ham.

TREDJE AKT

Peer er fredløs og bygger seg en hytte oppe i fjellet. I bygda har mor Åse mistet alt hun eier til Heggstadbonden og lensmannen etter Peers bruderov. Solveig har forlatt familien sin og kommer opp til Peer i fjellet for å være sammen med ham. Peer blir glad og optimistisk, men plutselig kommer Den grønnkledde med en trollunge som hun sier er Peers. Peer stikker av igjen, uten å forklare Solveig hvorfor. I bygda ligger mor Åse for døden i sin fattigslige seng. Peer kommer akkurat i tide. Han letter morens angst for døden ved å fortelle at de to er sammen på en reise med hest og slede til himmelens slott, og hun dør fredfullt.

FJERDE AKT

Peer er nå blitt rik. Han har slått seg opp på blant annet slavehandel. Han er i Marokko i selskap med andre utlendinger som han har invitert med seg på sin yacht. De beundrer ham. Han er verdensborger, Sir Peter Gynt, full av selvskryt. Han drømmer om å bli keiser i Gyntiana, med hovedstad Peeropolis. Etter uenighet stikker gjestene av med skipet hans. Peer vender seg til Gud og ber for sitt liv. Skipet går i luften. Han vandrer østover gjennom ørkenen. Han ber og filosoferer. Han får tak i noen stjålne, fine klær. Så havner han i et beduintelt , hvor han blir sett på som en profet. Anitra danser for ham. Han synes hun er primitiv, men vil likevel ha henne. Hun stikker av. I et glimt ser vi Solveig som fortsatt venter på Peer. I Egypt ser han Sfinxen og tenker på Bøygen. Han havner på galehus i Kairo, der de trenger en keiser. Gynt blir kronet av de andre innlagte.

FEMTE AKT

Peer Gynt, gammel og grå nå, er på vei til Norge om bord på en båt. Han møter en mystisk fremmed passasjer som søker etter døde. Skipet forliser i en storm. Han redder seg på en hvelvet livbåt. Den andre som klamrer seg fast der er kokken, en fattig familiefar. Peer skubber ham ut i havet så han drukner. Den fremmede passasjeren er der og vil ha Peers lik, men Peer klarer seg. Når han kommer til hjembygda, er det ingen som kjenner ham igjen. Peer drar opp i fjellet. Han blir selvransakende. Han ser seg selv som en løk, – uten kjerne. Han hører Solveigs sang fra hytten. Han føler at alt i naturen bebreider ham for det svikefulle livet han har levd. Han møter knappestøperen som vil støpe ham om – han er ikke noe å samle på. Peer prøver fortvilt å få noen – både Dovregubben og djevelen – til å vitne på at han har vært helstøpt og god, men han klarer det ikke. Til slutt kommer han til Solveig, Hun har i sitt sinn bevart et bilde av den han kunne ha vært, og det redder ham. Han legger hodet i fanget hennes og er endelig trygg.