search

Handlingssammendrag Vildanden

Rolleliste og handlingssammendrag for Vildanden.

Rolleliste

Håkon Werle – forretningsmann.

Gregers Werle – sønn av Håkon Werle.

Gamle Ekdal – oberstløytnant og tidligere forretningspartner av Håkon Werle. Far til Hjalmar.

Hjalmar Elkdal – Fotograf og gammel venn av Gregers Werle.

Gina Ekdal– Gift med Hjalmar. Jobber også i fotostudioet de driver sammen.

Hedvig Ekdal – fjorten år. Hun bor sammen med sin bestefar og foreldrene Hjalmar og Gina. Bertha – lever sammen med Håkon Werle og er god venn av familien Ekdal.

Jonas Relling – doktor og venn av familien Ekdal.

Berta Sørby – tilknyttet familien Werle og venn av familien Ekdal.

Middagsselskapet

Det er middagsselskap hos den suksessfulle forretningsmannen Håkon Werle. Ved bordet sitter hans sønn Gregers, Hjalmar Ekdal, Berta Sørby og Jonas Relling. Gregers er nysgjerrig på alt som har skjedd i tiden siden han dro, og snakker mye om fortiden. Berta, kjæresten til faren, forsøker å bringe samtalen over på noe annet. Håkon tar ordet for å fortelle om sine fremtidsplaner. Han håper sønnen vil overta forretningene slik at han og Berta kan trekke seg tilbake. Etter press fra sønnen, at han og Berta kanskje har tenkt til å gifte seg. Det viser seg at Gregers ikke har noe tro på tanken om at de nå skal være en lykkelig familie, hva med alt som har skjedd? Det bryter ute en krangel mellom far og sønn. Gregers blir sint og løper ut. Hjalmar og Jonas Relling følger etter.

Hjemme hos familien Ekdal

Jonas Relling hjelper til mens Gina Ekdal fotograferer datteren Hedvig og svigerfaren. Fotoseansen blir avbrutt idet Hjalmar og Gregers kommer veltende inn i studio. De er fulle. Gregers møter Hedvig for første gang. Etter en omvisning på loftet hvor han også får se vildanden spør Gregers om han kan få leie et rom de har ledig. Hjalmar sier ja, selv om Gina ikke vil det.

Brusdagsfeiring

Neste dag er Hedvigs bursdag. Hjemme hos Ekdal gjør de klart til fest. Hjalmar har invitert både Gregers og Relling. Før festen starter snakker Hjalmar og Gregers sammen. Hjalmar forteller om oppfinnelsen sin. Gregers er skeptisk, og vil ha Hjalmar til å ta tak i livet sitt. Hjalmar mener det ikke er noe galt med livet hans – han har det bra sammen med familien sin. Samtalen blir avbrutt av at bursdagsfeiringen starter. Idet de skal i gang å spille «Flasketuten peker på» kommer Håkon Werle og Bertha på besøk. De spiller noen runder før alle begynner å danse og forsvinner ut på loftet. Bare Håkon Werle og sønnen er igjen. De krangler, og igjen forsvinner Gregers ut.

Bursdagen er over

Gamle Ekdal sitter på loftet. Gina tilbake på arbeid i fotostudioet sammen med Jonas Relling. De er midt i en fotoseanse når Hjalmar og Gregers kommer tilbake etter å ha gått seg en lang tur. Hjalmar erklærer at han fra nå av vil ta mer kontroll. Han tar fotoapparatet fra Gina, og ber om å få se regnskapet. Har hun en hemmelighet hun ikke har fortalt? De krangler. Gregers og Jonas blander seg inn i diskusjonen. Det avsløres at Gina får penger av Håkon Werle. Når Hedvig kommer inn i rommet gjør Gina et forsøk på å dekke over at de krangler. Kort tid etter kommer Håkon Werle og Berta inn. De har nettopp giftet seg og vil så gjerne at Gina skal ta bilder av dem. Idet de er på vei ut døren etter fotograferingen stopper Hjalmar dem. Han vil ikke lenger ta imot penger fra Håkon Werle. Før han går skriver Håkon Werle ut en sjekk. Han gir den til Hedvig, de hvisker sammen og klemmer.

Hjalmar river sjekken i biter før han begynner å danse med Hedvig før han forsvinner han ut. Gina og Relling blir igjen i studioet, mens Gregers og Hedvig er inne på loftet. Hedvig er lei seg, kanskje er ikke Hjalmar glad i henne? Gregers trøster henne med at hun kan bevise at hun er glad i Hjalmar. Hva om hun skyter vildanden, det kjæreste hun har?

Gina, Relling og Gregers sover på sofaen i stuen. De venter på Hjalmar som enda ikke er kommet hjem. Gamle Ekdal kommer inn, men forsvinner fort inn på loftet. Gina forsvinner også ut, og Relling diskuterer Hjalmar med Gregers. De er uenige om hva slags menneske Hjalmar er, og hva som ville være bra for ham.

Neste morgen

Gina og Relling er midt i frokosten når Hjalmar kommer hjem. Hjalmar henter en koffert og begynner å pakke ulike eiendeler. Gina hjelper til. Hjalmar vil dra, men etter litt nøling bestemmer han seg for å bli noen dager. Samtalen vender seg nok engang tilbake til Hedvig. Kanskje kan de leve sammen som en familie? Men Hjalmar er usikker. Han vil at Hedvig skal bevise at hun er glad i ham. Et skudd høres. Gregers forteller nå har Hjalmar fått sitt bevis: Hedvig har skutt vildanden – hun har ofret det kjæreste hun har. Hjalmar er den første som går inn på loftet for å finne Hedvig.

Der oppdager han snart ting ikke har gått som planlagt.