Middelaldrende mann med briller iført jakke, poserer for et portrett med uskarp bakgrunn.

Store ambisjoner for DNS

Den svenske stjerneregissøren Stefan Larsson har lagt frem sitt første repertoar som DNS-sjef. Våren byr på en dristig «Cabaret»-forestilling, norgespremiere på Linn Ullmanns «De urolige» og Ibsen og Fosse i spenstige iscenesettelser. Det blir også urpremiere på true crime teater om mysteriet «Isdalskvinnen».

– Jeg er utrolig stolt over å få fylle denne vakre teaterbygningen med stimulerende innhold sammen med mine dyktige kolleger og noen av Skandinavias aller beste kunstneriske team. DNS har en fantastisk historie, og vi skal ha høye kunstneriske ambisjoner her i Bergen, sier Stefan Larsson, som tiltrer som teatersjef 1. januar.

Han vil både underholde, berøre og utfordre bergenserne. Storslåtte musikaler er etterlengtet i byen, og i februar går teppet opp for ”Cabaret” som han mener er verdens beste i sitt slag. Her er sensuelle, glitrende shownumre og romantisk kjærlighet, og ikke minst en engasjerende og viktig historie om nazismens fremmarsj. Nina Wester debuterer som musikalregissør og Ida Holten Worsøe skal ha rollen som nattklubbartisten Sally.

Tar et grep om klassikere

Senere i vår skal Kjersti Horn iscenesette Ibsens ”Brand” med Preben Hodneland i hovedrollen, og Trine Wiggen kommer tilbake til Bergen for å ha regi på Fosses ”Namnet”. I 1995 spilte hun selv i urpremieren på DNS.

– Ibsen og Fosse er Norges mest spilte dramatikere i utlandet, og begge har startet sine karrierer på Den Nationale Scene. ”Brand” stiller betimelige spørsmål om grensen mellom idealisme og ekstremisme, mens Fosses treffsikre og poetiske familieskildring er blitt en moderne klassiker, sier Larsson, som liker mange norske forfattere.

”De urolige” blir teater

En av disse er Linn Ullmann. I mars blir det norgespremiere på hennes suksessroman ”De urolige” gjenskapt som teater. Dette er en brutalt ærlig fortelling om hvordan det var å vokse opp som datter av de berømte kunstnerne Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Samtidig er det en historie om lengsel og desperasjon, oppvekst og alderdom, som mange vil kjenne seg igjen i. Bak oppsetningen står DNS’ nye husregissør Annika Silkeberg, som bl.a. samarbeidet med Larsson på Aarhus teater og på Elverket/Dramaten.

Stefan Larsson har arbeidet som skuespiller og regissør i mange tiår og har bakgrunn som teatersjef for bl.a. Betty Nansen Teatret i København og Aarhus Teater. Han har vært husregissør for Dramaten i Stockholm og kunstnerisk leder og for Elverket/Dramaten. Teateret mener han i dag har en viktigere funksjon enn noensinne.

– Å se teater og snakke sammen om det etterpå, er å trene seg på å være menneske og det er den fineste øvelsen i medborgerskap. Jeg håper vårens forestillinger blir utgangspunkt for mange gode samtaler og debatter, sier Larsson.

Lokal krimgåte med internasjonalt rykte

”Kvinnen fra Isdalen” har vært en snakkis helt siden 1970-tallet, og teoriene om hva som ligger bak dødsfallet, er blitt enda flere etter at NRK, BBC og flere bøker har aktualisert saken de siste årene.  Nå har dramatiker og regissør Aslak Moe tatt tak i den myteomspunne krimsaken og skal lage spennende, morsomt og tankevekkende true crime-teater på Lille Scene med «Røyk over Isdalen»

– Det er gøy å kunne presentere en helt nytt stykke som går dypt inn i den fascinerende saken. Dette er jo en bergenshistorie som virkelig har fått internasjonal interesse, sier Larsson.