Namnet

Namnet

109

14.09.2020

Nypremiere på Store Scene!

Vi setter opp det innsiktsfulle familieportrettet til Jon Fosse på Store Scene! En tankevekkende, vemodig og humoristisk skildring av hvor stor distansen kan være i våre nære relasjoner.

Om forestillingen

Regi: Trine Wiggen
Sjanger: Drama
Varighet: 1 time og 15 min u/pause

Et ungt par er blitt gravid, og jenta drar hjem til foreldrene sine etter lang tid borte. Hun er spent på fremtiden, usikker på kjæresten og hvordan de to skal klare foreldrerollen. Møtet med barndomshjemmet gjør ikke usikkerheten mindre – snarere tvert imot.

Familietreffet på Vestlandet viser oss mennesker som er glade i hverandre og ønsker å nå hverandre, men som ikke har språk for det de egentlig føler. Ordene blir hengende i luften. Uhyggen ligger like under overflaten. Konfrontasjonene uteblir.

Les mer

«Namnet» av Jon Fosse er blitt en moderne klassiker som spilles over hele verden. Humoren og den gjenkjennelige tematikken gjør stykket til en god inngang til Fosses dramatikk. Da «Namnet» hadde urpremiere på DNS i 1995, fikk stykket Ibsenprisen for beste norske drama. Trine Wiggen, som da spilte Jenta, regisserer årets oppsetning.  Hun har skapt en jordnær iscenesettelse av Jon Fosses poetiske og treffende tekst. Stykket får følge av Lars Vaulars nyskrevne musikk.

«Jeg liker Fosses tekster fordi de handler om vanlige folk.  Dramaet blir liggende under og mellom ordene, inni karakterene. Det har en enorm sprengkraft»
Trine Wiggen

Nypremiere på Store Scene 10. juni.

terning-5

«Namnet» på Den Nationale Scene retter en nådeløs lyskaster mot lammende mangel på reell kontakt i en familie. Et kommende barn burde ha vært en glede å samles om. Men akkurat det blir åpenbart for overveldende å snakke om.

Bergensavisen

terning-4-sort

«Namnet» er et tett, intenst og trykkende kammerspill der ingen stiller de riktige spørsmålene til riktig tid. Det blir ofte både veldig trist, veldig morsomt, hverdagslig og altoppslukende.

Bergens Tidende

like-sort

Trine Wiggen har laget en versjon av «Namnet» som er innsiktsfullt og tankevekkende teater.

Klassekampen

like-sort

I Trine Wiggens oppsetning av Jon Fosses «Namnet» oppleves det som greit å le, selv om det gjør vondt. Kjedelig er det aldri.

Norsk Shakespeare Tidsskrift

like-sort

Selv om man humrer, ligger likevel alvoret gjemt rett under overflaten. Dette er en deilig forestilling.

STOFFmagasin.no

Bilder

Medvirkende

Regissør: Trine Wiggen | Scenograf: Ingrid Tønder | Kostymedesign: Ane Aasheim | Lysdesign: Arne Kambestad | Lyddesign: Tor Endre Kalvenes | Musikk: Lars Vaular | Dramaturg: Åste Marie Bjerke | Inspisient: Bastiaan Van der Pas | Sufflør: Britney Elise Sudmann-Mack | Maskør: John Einar Hagen | Lystekniker: Ida Charlotte Brønn | Rekvisitører: Frode Prestegård og Cathrine Hopstock

Mer om kunstnerisk team

Les regissørens velkomstord og finn fullstendig oversikt over de som har arbeidet med produksjonen.

Les mer

Opplev mer

Den Nationale Scene: Bygger hus til «Namnet»…

Bli med Trine Wiggen i første møtet i kulissene til Namnet.

Sjekk videoen til «Namnet» med ny Vaular-låt

Lars Vaular har skrevet ny låt til forestillingen «Namnet» av Jon Fosse. Premiere i Teaterkjelleren 31. januar.

Meningsfulle mellomrom

– Jeg liker Jon Fosses tekster fordi de handler om vanlige folk. Han viser oss hvor stor avstand det ofte er mellom språket, og det vi tenker og gjør. Det er mye dramatikk i de mellomrommene,
sier Trine Wiggen, regissør for «Namnet».