Featured Video Play Icon

Kvinnedagen på Store Scene

Mandag 8. mars inviterte DNS til et arrangement med scenetekster, appeller og konsert med Shikoswe. Du kan se appellene her.

Teateret skal bidra til et mer likestilt samfunn, og fronte verdier som menneskeverd, inkludering og ytringsfrihet.  Den internasjonale kvinnedagen er en viktig markering mot all diskriminering av kvinner. Kvinnevold, forskjellsbehandling i arbeidslivet, seksuell trakassering og fastlåste kjønnsroller må bekjempes. Rettigheter knyttet til egen kropp, til å kunne ytre seg uten frykt og for like muligheter, er fortsatt ingen selvfølge for verdens kvinner. Å markere Kvinnedagen er en god anledning for å øke bevisstheten rundt internasjonal solidaritet og arbeidet for et mer rettferdig samfunn.

DNS’ skuespillere, artisten Shikoswe og appellantene Leïla Rezzouk og Renate Rivedal sto for et slagkraftig program på Store Scene.

Leila Rezzouk grunnla og leder Papillon – en møteplass for unge kvinner og menn med krysskulturell- eller migrant bakgrunn. Papillon tilbyr en rekke aktiviteter og gir foredrag og veiledning for å være en brobygger til samfunnet og bidra til sosial inkludering.

Leila var også med på å stifte Support, not protect, som driver holdningsskapende arbeid for å motvirke negativ sosial kontroll. Hun er også engasjert i en rekke andre organisasjoner og utvalg med fokus på flerkulturelt arbeid.

Renate Rivedal er kunsthistoriker og jobber som kulturkonsulent og kulturformidler. Renate er også aktiv i Bergen kvinnesaksforening, som er med å arrangere denne kvelden

Dette var også med på Store Scene, men ble kun strømmet direkte:

«Brev til ei krigarske» og «Oh, Kulturmannen» er tekster som på ulikt vis belyser tema knyttet til kvinnekamp. Svenske Athena Farrokhzad er en av de mest markante stemmene i den nordiske kulturoffentligheten. Med «Brev til ei krigarske» har hun skrevet en kraftfull tekst om undertrykkelse, vold, morskap og kjærlighet. Skuespiller Ameli Isungset Agbota fremfører utdrag fra teksten i en filmet versjon.

«Oh, Kulturmannen» er en appell, en retorisk øvelse og et feministisk kamprop rettet direkte til Kulturmannen – en mann med makt og betydning som usynliggjør kvinner samtidig som de tiltrekkes av ham. Ellisiv Lindkvist går med denne humoristiske og satiriske teksten inn i hierarkiene som opprettholder Kulturmannens posisjon. Det handler om kjønnsroller, hersketeknikker, skam og selvforakt. Marianne Nielsen fremfører teksten med en ny vri. Med seg har hun Kristian Berg Jåtten, Tormod Løvold og Svein Harry Schøttker-Hauge.

Shikoswe er en alternativ popartist basert i Bergen. EPen The Hour of the Body vakte stor oppmerksomhet da den kom ut i 2016, og debutalbumet Back in the Tall Grass har fått varm mottakelse i Norge og internasjonalt. «En sjeldent sterk låtskriver», skrev f.eks BT, og det anerkjente musikkmagasinet Pitchfork mente at «Shikoswe is already a chameleonic vocal force whose high, clear tone resembles Annie Clark or Kate Bush». Shikoswe har blant annet spilt på Øya, Bergenfest, Villvill Vest og by:Larm i tillegg til festivaler i bl.a. Sverige og Danmark.

 

Konferansier: Kjersti Elvik

Brev til ei krigarska 
av Athena Farrokhzad
Oversettelse: Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen
Med: Ameli Isungset Agbota
Regi: Annika Silkeberg
Lys- og scenografi: Jenny André
Musikk- og videoprojeksjon: Fredrik Arsæus Nauckhoff
Fotograf og klipping: Sebastian Dalseide
Samproduksjon mellom DNS og Cornerstone/Bergen dramatikkfestival

Oh Kulturmannen
av Ellisiv Lindkvist
Bearbeidelse og regi: Annika Silkeberg
Med: Marianne Nielsen, Kristian Berg Jåtten, Tormod Løvold og Svein Harry Schøttker-Hauge.
Dramaturg: Idun Vik
Musikk: Fredrik Arsæus Nauckhoff


I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening og 8. mars-initiativet. Arrangementet er en del av Kvinnefestivalen i Bergen.