search

DNS markerer Kvinnedagen på Store Scene

Mandag 8. mars inviterer DNS til et arrangement med scenetekster, appeller og konsert med Shikoswe. Billetter er nå i salg til Store Scene, og arrangementet sendes direkte på dns.no/kvinnedagen.

Teateret skal bidra til et mer likestilt samfunn, og fronte verdier som menneskeverd, inkludering og ytringsfrihet.  Den internasjonale kvinnedagen er en viktig markering mot all diskriminering av kvinner. Kvinnevold, forskjellsbehandling i arbeidslivet, seksuell trakassering og fastlåste kjønnsroller må bekjempes. Rettigheter knyttet til egen kropp, til å kunne ytre seg uten frykt og for like muligheter, er fortsatt ingen selvfølge for verdens kvinner. Å markere Kvinnedagen er en god anledning for å øke bevisstheten rundt internasjonal solidaritet og arbeidet for et mer rettferdig samfunn.

DNS’ kvinnelige skuespillere, artisten Shikoswe og appellantene Leïla Rezzouk (Papillon) og Renate Rivedal (Bergen kvinnesaksforening) står for et slagkraftig program på Store Scene kl 20:30.

«Brev til ei krigarske» og «Oh, Kulturmannen» er tekster som på ulikt vis belyser tema knyttet til kvinnekamp. Svenske Athena Farrokhzad er en av de mest markante stemmene i den nordiske kulturoffentligheten. Med «Brev til ei krigarske» har hun skrevet en kraftfull tekst om undertrykkelse, vold, morskap og kjærlighet. Skuespiller Ameli Isungset Agbota fremfører utdrag fra teksten i en filmet versjon.

«Oh, Kulturmannen» er en appell, en retorisk øvelse og et feministisk kamprop rettet direkte til Kulturmannen – en mann med makt og betydning som usynliggjør kvinner samtidig som de tiltrekkes av ham. Ellisiv Lindkvist går med denne humoristiske og satiriske teksten inn i hierarkiene som opprettholder Kulturmannens posisjon. Det handler om kjønnsroller, hersketeknikker, skam og selvforakt. Marianne Nielsen fremfører teksten med en ny vri..

Shikoswe er en alternativ popartist basert i Bergen. EPen The Hour of the Body vakte stor oppmerksomhet da den kom ut i 2016, og debutalbumet Back in the Tall Grass har fått varm mottakelse i Norge og internasjonalt. «En sjeldent sterk låtskriver», skrev f.eks BT, og det anerkjente musikkmagasinet Pitchfork mente at «Shikoswe is already a chameleonic vocal force whose high, clear tone resembles Annie Clark or Kate Bush». Shikoswe har blant annet spilt på Øya, Bergenfest, Villvill Vest og by:Larm i tillegg til festivaler i bl.a. Sverige og Danmark.

 

Varighet: Ca 90 min
Regi: Annika Silkeberg
Dramaturg: Idun Vik

I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening og 8. mars-initiativet. Arrangementet er en del av Kvinnefestivalen i Bergen.