En mann tar et bilde av tre personer som sitter ved et bord utendørs.

Setter opp «Onkel Vanja» og «Pølsetjuven»

Teatersjef ved Den Nationale Scene, Stefan Larsson, iscenesetter selv «Onkel Vanja» på Store Scene i oktober. Da er det også urpremiere på «Pølsetjuven» basert på den prisbelønte bildeboken med samme navn.

Teatersjef Stefan Larsson er en av Nordens mest anerkjente regissører. I hans sjefsperiode på Den Nationale Scene vil han iscenesette minst én forestilling i året. Nå har han valgt seg ut «Onkel Vanja» av den russiske dramatikeren Anton Tsjekhov, og premieren er 10. oktober på Store Scene.

Speiler vår samtid

– Tsjekhov tar pulsen på en brytningstid i stykkene sine. Russland sto på slutten av 1800-tallet på terskelen til revolusjon, og samfunnet var preget av omveltninger og klassemotsetninger. Karakterene har ofte mistet fotfestet og famler etter nye holdepunkt. De er politisk deprimerte, og prøver å fylle tomheten og maktesløsheten med seksuelt begjær og utagerende festing. Jeg blir stadig slått av hvor relevant det oppleves, sier Stefan Larsson, som ikke vil lage en klassisk oppsetning.

Sammen med scenograf Sven Haraldsson, har han utviklet et scenisk univers der filmens detaljrike realisme møter teatrets lekne virkemidler.

Stor produksjon

Tsjekhov kalte alle sine dramaer for komedier, selv om de gjerne kretser rundt dystre tema. Larsson er opptatt av å ivareta både det komiske og tragiske i stykket.

– Når livet er besværlig, er det også ofte dypt komisk. Jeg tror at publikum vil gjenkjenne karakterene og stemningen i stykket, og forhåpentligvis både le og gråte med dem.

«Onkel Vanja» blir en stor produksjon med kamerateam og ni medvirkende. Blant dem er Petronella Barker, som kommer fra Nationaltheatret.

Sjarmerende skurkeoppgjør

Mens det fuktige familieoppgjøret utspiller seg på Store Scene, møter vi en morsom skurkefamilie på Lille Scene når boken «Pølsetjuven» iscenesettes som teater. Marianne Gretteberg Engedals bildebok fra 2019 fikk strålende kritikker, og ble hedret med Kulturdepartementets bildebokpris og Nynorsk barnelitteraturpris. Engedal er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen som illustratør og «Pølsetjuven» er hennes bokdebut. Urpremieren blir 16. oktober.

– Det er ekstra gøy å få iscenesette nyskrevet stoff for barn. I «Pølsetjuven» er det mange morsomme karakterer og vi kan leke oss visuelt. I tillegg er historien et godt utgangspunkt for samtaler rundt identitet og samvittig, sier Stefan Larsson.