En vennegruppe som deler et gledelig øyeblikk utendørs under tittelen "onkel vanja".

Onkel Vanja

Onkel Vanja

137

25.04.2021

I Stefan Larssons fascinerende iscenesettelse

Når teatersjefen gir seg i kast med Tsjekhov, er det med bankende hjerte og glimt i øyet. Den fascinerende klassikeren ulmer av begjær, og byr på både vemod og trøst.

Om forestillingen

Regi: Stefan Larsson
Sjanger: Drama
Varighet: 2 timer og 30 min inkl pause

Den russiske dramatikeren Anton Tsjekhov har en stor kjærlighet til mennesket. Hans gjenkjennelige skildringer av våre famlende forsøk på å skape mening, på å ta grep og handle i et splittet samfunn, har gjort ham til en av verdens mest spilte.

I dette dramaet møter vi Vanja og niesen Sonja som i årevis har slitt på familiens gods på landet og forsørget Sonjas far, professoren, i byen. Selv har de gitt avkall på drifter og drømmer. Når den oppblåste professoren plutselig kommer hjem til godset med en vakker, uimotståelig kvinne og lumske fremtidsplaner, revner rutinelivet og store følelser virvles opp. Hva har de egentlig brukt livet på?

Les mer

Stefan Larsson er en av Nordens mest anerkjente regissører. Mange husker nok hans oppsetninger «Dødsdansen», «Hamlet» og «Den innbilte syke» på DNS, og hans siste Tennessee Williams-produksjoner i Stockholm, er blitt løftet frem blant de aller beste på svenske scener. Sammen med scenograf Sven Haraldsson, har han utviklet et scenisk univers der filmens detaljrike realisme møter teatrets lekne virkemidler. Det skaper en helt spesiell inngang til det mellommenneskelige dramaet.

Nypremiere på Store Scene 12. april.

Klokt og klart (…) På DNS tegnes «Onkel Vanja» med livsvisdom og menneskelig innsikt.

Dagbladet

En skildring av en enkelt terning som viser fem prikker arrangert i et x-mønster.

Fortettet og intens Tsjekhov-tolkning

Bergensavisen

En skildring av en enkelt terning som viser fem prikker arrangert i et x-mønster.

Onkel Vanja er en forferdelig flott forestilling (…) Ensemblet spiller rett og slett fantastisk (…) Kristoffer Sagmo Aalberg er strålende som den forfyllede og fortvilte Vanja

BERGENS TIDENDE

Stefan Larsson oppsetning av «Onkel Vanja» er ambisiøs og spenstig (…) Det er liten tvil om at regissøren har mye morsomt liggende i sin kunstneriske verktøykasse.

Norsk Shakespeare tidsskrift

Larssons regi og de filmatiske virkemidlenes møte med teaterrommet åpner for en delvis produktiv lek med flere deler av Tsjekhovs materiale. Flere av regivalgene skaper et rått og ufiltrert uttrykk som forsterkes både av musikkbruk og video (…) Den gjennomgående bruken av nærbilder og bildeutsnitt som fokuserer på én og én skuespiller, er et utmerket filmatisk virkemiddel som kjennes som det er som skapt for de ladede monologene i Tsjekhovs tekst. Ikke bare fører det til at jeg som publikummer får komme tettere på karakterene enn jeg ville gjort til vanlig på Store Scene – det gir også et litt annet spillerom for skuespillerne og en annen intensitet enn i vanlig teater. (…) Jeg får et øyeblikk følelsen av at det like gjerne kunne vært ekte mennesker i en dokumentar jeg ser på, som skuespillere på en scene (…) Sven Haraldssons scenografi er utvilsomt en visuell nytelse. (…) I det hele tatt er det mange konflikter som skrus flere hakk opp i denne forestillingen gjennom regi, skuespill og virkemiddelbruk.

scenekunst.no

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Bilder

Medvirkende

Av: Anton Tsjekhov | Oversettelse: Knut Ofstad I Regissør: Stefan Larsson | Scenograf: Sven Haraldsson | Kostymedesign: Ane Aasheim | Lysdesign: Torben Lendorph | Lyddesign: Tor Endre Kalvenes

Medvirkende: Kristoffer Sagmo Aalberg I Petronella Barker I Frode Bjorøy I Kristi-Helene J. Engeberg I Svein Harry Schöttker-Hauge I Marianne Nielsen I Sissel Ingri Tank-Nielsen I Sverre Røssummoen

Inspisient: Kirsti Rosseland | Maskør: Mette Noodt | Rekvisitør: Espen Røen og Sissel Hamre | Kostyme: Elin Marie Aasland og Silje Teland Pedersen | Sceneteknisk ansvarlig: Erlend Wiig Hauge | Kameraoperatør: Sebastian Dalseide og Ida Brønn | Sufflør: Britney Elise Sudmann-Mack

Opplev mer

Podkast: «Onkel Vanja» og vår meningslengsel

Teatersjef Stefan Larsson og skuespiller Petronella Barker snakker med psykolog Elisabeth Schanche om meningslengsel og handlingslammelse. Utgangspunktet er forestillingen «Onkel Vanja».

Lager filmscenografi til Onkel Vanja

Scenograf Sven Haraldsson fyller et russisk 80-talls hus til randen av saker, når «Onkel Vanja» skal iscenesettes med bruk av live-video.

Vår tids Tsjekhov

Med klart blikk og skarpe replikker gir den russiske forfatteren Anton Tsjekhov et fengslende bilde av mennesker som står stille i en verden hvor alt er i bevegelse. Hvem var han? Og hva kan han fortelle oss om tiden vi lever i nå?