Kampanjegrafikk med en maskert figur for 'konsumert fremtid spyd opp som nåtid' av lea guldditte hestelund.

Olga Ravn og Lea G. Hestelund til Bergen med urpremiere og utstilling

Aldea – Senter for samtidskunst, design og teknologi og Den National Scene presenterer en soloutstilling av den anerkjente danske kunstneren Lea G. Hestelund under spilleperioden til forestillingen «De ansatte». Hestelunds gjenstander er utgangspunktet for Olga Ravns sci-fi-fortelling om «de fødte og de skapte» på det sekstusende skip.

«Consumed Future Spewed Up as Present Vol II» åpner på Aldeas galleri i C. Sundts gate 55, lørdag 28. mai kl 19:00, og står til 25. juni. Både Lea G.Hestelund og Olga Ravn kommer til Bergen i anledning utstillingen og urpremieren på DNS.

Objekter med menneskelige kvaliteter

Hestelund ba Ravn skrive katalogteksten, da hun i 2018 skulle ha utstilling i København. Inspirert av Hestelunds objekter i lær og marmor, utstilt i en romskiplignende scenografi, skrev Ravn romanen «De ansatte». Boken fikk strålende kritikker og ble bl.a. nominert til den internasjonale prestisjeprisen Booker Prize.

Nå er romanen dramatisert, og det blir urpremiere på DNS 28. mai. Som en forlengelse av forestillingen, har Aldea nå invitert Lea Hestelund til Bergen, og i samarbeid med DNS har de produsert en utstilling som rommer noen av de samme gjenstandene i nye miljø.

I forestillingen mønstrer vi på det sekstusende skip der det både er menneskelige og menneskelignende ansatte. På planeten Nyoppdagelsen finner de ulike gjenstander som de får et sterkt forhold til, uten helt å forstå hvorfor. Hos noen vekker gjenstandene omsorg, andre føler at de rommer en ondskap. Alle gir objektene menneskelige kvaliteter.

I sin kunstneriske praksis undersøker Lea G. Hestelund ofte hvordan vi mennesker tillegger materialer betydninger, særlig i forbindelse med vårt syn på kropp. Hun arbeider både skulpturelt og performativt, og gjerne tverrfaglig som med litteratur, lukt eller musikk. Objektene hun skaper er både gjenkjennelige og fremmede, frastøtende og tiltrekkende.

Lea Guldditte Hestelund er billedkunstner utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og Kunstakademie Düsseldorf. Hestelund har mottatt flere priser og ærestipend. Nylig har hun stilt ut på Art Sonje Center, Seoul, Eduardo Secci Gallery, Italia og Overgaden Institutt for samtidskunst nstitute of Contemporary Art, DK, og deltatt i gruppeutstillinger på Kunsthal Charlottenborg, København Contemporary, Arken Museum of Modern Art, DK, National Museum of Stettin, Polen, Fused Space, San Francisco, USA og ARoS Ahusar Art Museum, DK.

Utstillingen er støttet av Statens Kunstfond (Danmark), Bergen Kommune – Åpne Dører, Dansk ambasse og Den Nationale Scene

Gratisarrangement

I forbindelse med utstillingen og forestillingen arrangerer Aldea og DNS to samtaler, og inviterer til utstillingsåpning. Alle arrangementene og utstillingen er gratis.

  1. mai kl 16:30: Samtale med Olga Ravn på DNS
  2. mai kl 14:00: Samtale med Lea G. Hestelund og Olga Ravn på Aldea

Aldea Senter for samtidskunst, design og teknologi er et kunstnerstyrt fellesverksted og atelierfellesskap, med galleri og prosjektrom, som åpnet i 2018 i Bergen.