Svart og hvitt portrett av en kvinne med krøllete hår.

Podkast (ikke lenger tilgjengelig): Olga Ravn om «De ansatte»

Den prisbelønte forfatteren Olga Ravn fikk internasjonal suksess med romanen «De ansatte». Nå er den blitt iscenesatt som teater for første gang, og på premieredagen kom Ravn til DNS for å snakke om teksten som er kalt «sanselig sci fi».

Hun hadde samtale med oversetter Elin Grinaker om bakgrunnen for boken, og om temaer som berører menneskelighet, teknologi og ideologi.

«De ansatte» er bygget opp av vitneutsagn fra ansatte ved Det sekstusende skip rundt 100 år frem i tid. Her jobber mennesker og «menneskelignende» side om side i et effektivt system. På planeten Nyoppdagelsen finner de ulike gjenstander, som de etter hvert får et spesielt forhold til. De ansatte begynner å avvike fra prosedyrene og utvikler egenskaper de ikke er programmert for.

Ravns roman startet som en katalogtekst til kunstutstilling med gjenstander av Lea G. Hestelund. Fortellingen er inspirert av disse objektene, som er kalde og organiske, gjenkjennelige og fremmede på samme tid. «De ansatte» ble nominert til den internasjonale prestisjeprisen The Booker prize, og fikk toppkritikker i både norske og internasjonale aviser. Nylig kom Ravns siste roman på norsk «Arbeidet mitt», hvor hun skriver om morsrollen.

Olga Ravn (1986) har fra 2012 utgitt seks bøker; tre diktbøker (Eg et meg sjølv som lyng, Mean girl, Det kvite kortet) og tre romaner (Celeste, De ansatte, Arbeidet mitt). Hun har mottatt en rekke litterære priser for bøkene sine. I tillegg til å være forfatter er hun kritiker, oversetter og forlagsredaktør. Hun står også bak skrive- og performancegruppen «Hekseskolen» sammen med kollegaen Johanne Lykke Holm, og underviser på flere nordiske forfatterskoler.

Støttet av Bergen riksmålsforening