Mann med solbriller og hodetelefoner ved hjelp av en smarttelefon i en bygate.

Gratis lytteforestilling i Bergen sentrum

For første gang har forfatteren Pedro Carmona-Alvarez skrevet dramatikk for Den Nationale Scene. Resultatet er en lytteforestilling som utspiller seg på ulike steder i Bergen sentrum, og som aktiveres av GPS på tilhørernes mobil.

– Vi hadde lyst å utforske mulighetene som ligger i krysningen mellom hørespill og byvandring. Det er også spennende å benytte GPS-teknologien, som man har på smarttelefonen. Fortellingene får en helt spesiell nerve og nærhet når du går med egne hodetelefoner og byrommet blir scenografien. Vi syntes Pedro Carmona-Alvarez særegne signatur passet perfekt til et slikt oppdrag, og han har stått fritt til å leke seg innenfor dette formatet, sier Silje Gripsrud, programsjef for dns& ved Den Nationale Scene.

21 skuespillere lager spor i byen

Lytteforestillingen ligger i appen Voice of Norway, som ofte er brukt av reiselivsnæringen. «Ekkoenes by» rommer fortellinger med stort spenn i stemning og karakter, og man får en fornemmelse av å høre gjenklang fra noe som har vært eller kan komme til å skje. Rammefortellingen skildrer møtet mellom to gamle studiekamerater. Lydsporene er koblet til soner langs en rute fra Johanneskirken til Jernbanestasjonen via Nøstet og Torgallmenningen. Totalt har 21 skuespillere medvirket i prosjektet, som er spilt inn i teatrets lydstudio.

– Jeg har vært veldig spent på hvordan skuespillerne har tolket tekstene mine. De tilfører jo sine egne lag til de ulike fortellingene, og valgene deres er noen ganger overraskende, men alltid interessante, sier Carmona-Alvarez, som er fersk som dramatiker.

Griper inn i hverandre

Forfatteren har bodd i Bergen siden 90-tallet. Han vokste opp i Chile, Argentina og Kolbotn.  Blant Carmona-Alvarez mange utgivelser er romanene «Bergen ungdomsteater» og «Og været skiftet og det ble sommer og så videre», og han har også skrevet seks diktsamlinger og en rekke essays. Parallelt har han vært låtskriver og musiker. Tekstene kretser gjerne rundt minner og musikk, slektskap og utenforskap.

– Jeg er opptatt av samtalen som form, og hvordan ulike tider, skjebner, og for så vidt kunstneriske verk, griper inn i hverandre. Jeg er for eksempel fascinert av hvordan man kan fornemme gamle ting under det nye, sier Pedro Carmona-Alvarez.

Det er gratis å oppleve lytteforestillingen, og den er tilgjengelig til ut september. Når appen med lytteforestillingen er lastet ned kan man gå ruten når man vil.