Et maleri av to individer side om side, den ene iført hatt og stripete plagg, den andre i gul topp, med abstrakt oransje og blå bakgrunn.

Lytteteater: Et bedre sted

Oskar Müller (14) var en av 17 jøder som ble arrestert i Bergen og sendt til Auschwitz i november 1942. På en rute gjennom Møhlenpris, der Oskar og familien hans bodde, blir du kjent med hverdagen hans, og hvordan den brått ble revet fra ham. Hørespillet er gratis.

Sammen med Raftostiftelsen har DNS produsert et hørespill basert på Stig Amdams teaterstykke «Et bedre sted».

Historien er delt opp i episoder som er knyttet til ulike stedssoner på Møhlenpris. Lydfilene spilles av automatisk når du følger ruten og har lastet ned appen Voice of Norway, der hørespillet ligger. Du kan også høre det hjemmefra via appen.

Oskar Müller flyttet til Møhlenpris like før Tyskland okkuperte Norge. Med seg hadde han sin mor og lillesøster Berta. Sommeren 1939 kom de tre fra Polen til Norge, for å besøke faren, som jobbet her. Siden Tyskland invaderte hjemlandet, kunne de ikke reise tilbake. Faren ble arrestert, og de bodde en liten stund i Alverstraumen, før de fikk leie et rom i Møhlenprisbakken 4 A. Her blir han kjent med søskenparet Knut og Ninni, og de går sammen på Fridalen skole.

De tre ungdommene spilles av Mathias Tiedemann,  Linnea Selvik Hellesøy og Henrik Bødtker som var elever ved Bergen Kulturskole. Guro Seterås Løvold har rollen som lillesøster Berta og Kjersti Elvik er moren og har også regi. Jonatan Filip er forteller.

Anbefalt fra: 11 år

Raftostiftelsen har utarbeidet undervisningsopplegg knyttet til hørespillet. Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

«Et bedre sted» hadde urpremiere på DNS i 2011, og er bearbeidet til hørespill av Lillian Bikset. Det er spilt inn i DNS’ lydstudio og lydarbeid er ved Tor Endre Kalvenes.

Illustrasjon: RC