To individer som ligger hode mot hode med alvorlige uttrykk, den ene med et synlig kutt i pannen, mot mørk bakgrunn med teksten "strindberg dödsdansen" nederst.

Dødsdansen

237

02.06.2024

Nådeløs, men også humoristisk fortelling om ekteskapet

På en øy har kaptein Edgar og den tidligere skuespillerinnen Alice blitt hverandres fangevoktere. Isolert fra omverden og bitre på fremtidsdrømmer som aldri ble realisert, lever de i et ekteskap frosset til bunnen. Når Kurt, en slektning og gammel venn, kommer på̊ besøk, brytes stillstanden og 25 år med bitterhet kommer for dagen. En storm blåser opp. Dødsdansen kan begynne.

Drama

Lille Scene

20. april

1 time og 40 min. (ingen pause)

To individer som ligger hode mot hode med alvorlige uttrykk, den ene med et synlig kutt i pannen, mot mørk bakgrunn med teksten "strindberg dödsdansen" nederst.

Om forestillingen

I «Dødsdansen» inviteres vi inn i et rom hvor mennesket skildres gjennom Strindbergs nådeløse, men også humoristiske fortelling om ekteskapet. Den evige kampen, den evige dansen, som sannsynligvis har pågått så lenge mennesket har eksistert. Men så lenge en fortsetter å kjempe og slåss, og ikke minst danse – så er det kanskje håp?

+ Les mer

August Strindberg (1849-1912) regnes som en av de største svenske forfatterne. I fire tiår var han en dominerende skikkelse i det litterære Sverige. Strindberg «Dødsdansen» kan sees på som en stamfar til andre moderne ekteskapsdramaer, slik som Eugene O’Neills «Lang dags ferd mot natt», Edward Albees «Hvem er redd for Virginia Woolf?». Ingmar Bergmans «Scener fra et ekteskap» og Lars Noréns familiedramaer.

I vår versjon av «Dødsdansen» spiller Stig Amdam og Ragnhild Gudbrandsen ekteparet, og Pål Rønning er gjesten som rører opp grumset i samlivsgryten.

Foto plakat: Helge Hansen & Jonas Bostrøm | Montag

av August Strindberg
Regi: Kim Bjarke

Kjøp billetter

Denne forestillingen er inkludert i Årskort 2024.

+ Se flere datoer

Fra forestillingen

Medvirkende

+ Se alle medvirkende

Regi: Kim Bjarke
Scenografi og kostyme: Milja Salovaara
Lysdesigner: Geir Hovland
Dramaturg:
Lillian Bikset

Relatert innhold

Podkast: Lørdagskafé: Dødsdansen

Ragnhild Gudbrandsen har gått inn i et klaustrofobisk og intenst ekteskapshelvete på Lille Scene, og forteller her sammen med regissør Kim Bjarke, om hvordan de griper an Strindbergs mest kjente verk.

Intervju Kim Bjarke: -En udødelig klassiker om samlivet mellom to mennesker

Regissør Kim Bjarke beskriver Dødsdansen som et mareritt uten utgang. Til tross for talløse forsøk på å skape livsforandring kommer ekteparet ingen vei. Stykket er både realistisk og humoristisk, og blottlegger menneskelig innsikt vi alle kan lære av – hvis vi tør.