En ung person med et intenst blikk, iført en svart topphatt, mot et bakteppe av stormende hav og et rødt tekstoverlegg.

Skipet de Zee Ploeg

53

28.09.2019

Om forestillingen

Av: Stig Amdam
Regi: Hilda Hellwig
Sjanger: Drama
Varighet: Ca 2 timer og 30 minutter inkl pause
Anbefalt fra: 12 år

De tyske familiene var lovet en billett til et nytt liv i Amerika, men ble grovt utnyttet av den kyniske kapteinen og seilte rett inn i en dødbringende høststorm. Med brukket mast drev skipet langs norskekysten og det endte til slutt utenfor Bergen – en fattig by med 18.000 innbyggere. Hvordan skulle man ta imot de mange i nød?

Les mer

Krig, sult og religiøs forfølgelse preget Europa. Mange familier drømte om et nytt liv i frihetens land, Amerika. I denne vakre og filmatiske teaterforestillingen, følger vi en familie som ofret alt for å få plass på skipet De Zee Ploeg. Skipet dro ut fra Amsterdam sensommeren 1817. Det blir en dramatisk sjøreise under umenneskelige vilkår. Samtidig ser vi hvordan de sto oppreist i stormen og hjalp hverandre. Vi får også innblikk i diskusjonene som pågikk i Bergen på stiftamtmannens kontor etter forliset. Bergen hadde en bunnskrapt bykasse og stor arbeidsløshet på denne tiden. Likevel fikk de skipbrudne til slutt komme i havn, og de foreldreløse barna ble tatt hånd om av bergensfamilier. Flere av dem har preget byen i generasjoner siden.

Stykket er skrevet av Stig Amdam som også står bak kritikerroste publikumsfavoritter som «Dyveke» og «Et bedre sted».

Det er den svenske teaterlegenden Hilda Hellwig som iscenesetter denne urpremieren. Hun har jobbet på de største scene i Sverige i en årrekke, og har også hatt stor suksess i Norge, blant annet med den storslåtte oppsetningen av «Keiser og galileer» på DNS i 2000.

Anbefalt fra 12 år.

Inneholder noen sterke scener.

Urpremiere 11. april på Store Scene

terning-5

«Forrykende spill»

VG

terning-5

«Storslått, kontrastfylt og dramatisk»

BA

Kjøp billetter

+ Se flere datoer

Bilder

Medvirkende

Av Stig Amdam | Regissør og kostymedesign: Hilda Hellwig | Scenografi: Jan Lundberg og Hedvig Ljungar |Komponist og musikalsk ansvarlig: Helge Lilletvedt | Lysdesigner: Hans-Åke Sjöquist | Musiker: Jan Kåre Hystad | Dramaturg: Morten Kjerstad

Statister: Roger Andersen, Yvonne Nordvik Sivertsen, Elisabeth Thorsen, Robert Rustad Amundsen/ Isak Råkil Ingebrigtsen, Marie Paura, Synne Odland Aase/Natasja Smørholm, Susanne Thorstensen Enehaug/Linnea Selvik Hellesøy, Annichen Marie Aal, Amalie Østensjø-Kristensen, Marthe Næs Iversen/Josephine Larsen, Hermine Svortevik Oen/Stella Iversen, Olai Bordvik/Didrik August Strønen Damm

Opplev mer

Hva var «Det søsterlige selskap»?

Her kan du høre mer om kvinneforeningen som ble stiftet i Bergen i 1816. Selv om det var mennene som ...

Bli med på fotoshoot!

For første gang iscenesettes den dramatiske historien om hendelsene ombord på skipet de Zee Ploeg i 1817. Mathias Tiedemann spiller en av hovedrollene.

Visuelt fyrverkeri

Skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg er begeistret for det sterke dramaet basert på en sann historie fra Bergen.