search

Skipet de Zee Ploeg

53

02.10.2019

Et uforglemmelig drama basert på en sann historie fra Bergen

For 200 år siden havarerte et skip utenfor Bergen. Skipet var fullastet med emigranter. For første gang iscenesettes den dramatiske og viktige historien om hendelsene ombord på skipet de Zee Ploeg i 1817. Det er blitt et storslått, historisk kostymedrama om sterke menneskeskjebner og store humanitære utfordringer. Med poetisk kraft og et gnistrende ensemble blir den dramatiske sjøreisen levendegjort på scenen.

Om forestillingen

Av: Stig Amdam
Regi: Hilda Hellwig
Sjanger: Drama
Varighet: Ca 2 timer og 30 minutter inkl pause

De tyske familiene var lovet en billett til et nytt liv i Amerika, men ble grovt utnyttet av den kyniske kapteinen og seilte rett inn i en dødbringende høststorm. Med brukket mast drev skipet langs norskekysten og det endte til slutt utenfor Bergen – en fattig by med 18.000 innbyggere. Hvordan skulle man ta imot de mange i nød?

Les mer

Krig, sult og religiøs forfølgelse preget Europa. Mange familier drømte om et nytt liv i frihetens land, Amerika. I denne vakre og filmatiske teaterforestillingen, følger vi en familie som ofret alt for å få plass på skipet De Zee Ploeg. Skipet dro ut fra Amsterdam sensommeren 1817. Det blir en dramatisk sjøreise under umenneskelige vilkår. Samtidig ser vi hvordan de sto oppreist i stormen og hjalp hverandre. Vi får også innblikk i diskusjonene som pågikk i Bergen på stiftamtmannens kontor etter forliset. Bergen hadde en bunnskrapt bykasse og stor arbeidsløshet på denne tiden. Likevel fikk de skipbrudne til slutt komme i havn, og de foreldreløse barna ble tatt hånd om av bergensfamilier. Flere av dem har preget byen i generasjoner siden.

Stykket er skrevet av Stig Amdam som også står bak kritikerroste publikumsfavoritter som «Dyveke» og «Et bedre sted».

Det er den svenske teaterlegenden Hilda Hellwig som iscenesetter denne urpremieren. Hun har jobbet på de største scene i Sverige i en årrekke, og har også hatt stor suksess i Norge, blant annet med den storslåtte oppsetningen av «Keiser og galileer» på DNS i 2000.

Urpremiere 11. april på Store Scene

Kjøp billetter

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv hvor mye du vil spandere – enten én eller flere forestillinger.

Årskort

Mer for mindre! Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 1 900,-

Showpakke

Gjør teateropplevelsen til en helaften! Bestill billett og hotell til de rimeligste prisene.

Medvirkende

Av Stig Amdam | Regissør og kostymedesign: Hilda Hellwig | Scenografi: Jan Lundberg og Hedvig Ljungar |Komponist og musikalsk ansvarlig: Helge Lilletvedt | Lysdesigner: Hans-Åke Sjöquist | Musiker: Jan Kåre Hystad | Dramaturg: Morten Kjerstad

Statister: Natasja Smørholm/Synne Odland Aase, Susanne Thorstensen Enehaug, Annichen Marie Aal Meidell/Marthe Naess Iversen, Amalie Kristenssen/Josephine Larsen, Stella Iversen/Hermine Svortevik Oen, Didrik August Strønen Damm/Olai Bordvik, Isak Råkil Ingebrigtsen, Roger Andersen.

Opplev mer

Introduksjon til «Skipet De Zee Ploeg»

Vil du vite mer om stykket før forestilling? Vi inviterer til introduksjoner i Publikumsrestauranten 29. april, 13. mai og 13. juni kl. 19:15. Baren er åpen.

Skjebnesvanger seilas

Hva skjedde under den stormfulle reisen med skipet de Zee Ploeg? Vårens storsatsing på Store Scene er en gripende og nesten filmatisk forestilling om sterke menneskeskjebner og store humanitære utfordringer.

Brennende dramatikk fra virkeligheten

– Jeg skriver stykker som jeg selv ønsker å se. Når jeg går på teatret vil jeg le, gråte, ja bli ordentlig emosjonelt berørt. Jeg vil sitte ytterst på setet og følge med på en spennende fortelling, forteller dramatiker og skuespiller Stig Amdam. Han har tro på at forestillingen «Skipet de Zee Ploegh» vil berøre mange.