search

Havet tar det det ikke gir

197

Dramatikerdebut om de som flykter, og de som blir

«Havet tar det det ikke gir» er en direkte og nær skildring av en fluktreise over Middelhavet og videre til Norge. Forfatter Sumaya Jirde Ali gir stemme til de mange som satser alt på en ny tilværelse, og trer inn i betente og komplekse tematikker med poetisk og politisk sprengkraft.

Om forestillingen

Av: Sumaya Jirde Ali
Regi: Annika Silkeberg
Sjanger: Drama
Varighet: TBA

Stykket spinner rundt jenta Samira og grenseerfaringene som setter merke i henne på vei mot en ny virkelighet. Samira husker lukten av saltvannet. Husker at hun fløt, og at hun ble reddet. Men sinnet er fremdeles på flukt. På trygg havn blir hun spurt om hva hun husker. Ingen spør om det hun ikke glemmer.

Havet tar det det ikke gir er en scenisk videreføring av Sumaya Jirde Alis diktsamling Når jeg ser havet, slokner lyset utgitt på Aschehoug forlag våren 2021, og markerer Jirde Alis debut som dramatiker.

Forestillingen er en samproduksjon mellom Den Nationale Scene og Cornerstone med urpremiere under Bergen Dramatikkfestival den 27. august 2022 på Store Scene på DNS. I november får stykket en spilleperiode på Lille Scene på DNS. Regi er ved husregissør ved DNS Annika Silkeberg, med Ameli Isungset Agbota i hovedrollen.

Les mer

Sumaya Jirde Ali (f.1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, forfatter, poet og kritiker. Hun debuterte i 2017 med Kvinner som hater menn (Frekk Forlag), som siden har blitt fulgt opp med Ikkje ver redd sånne som meg (2018, Samlaget), Melanin hvitere enn blekemiddel (2018, Aschehoug), og Når jeg ser havet, slokner lyset (Aschehoug, 2021). Høsten 2021 skrev hun diktsamlingen Du finnes til en utstilling med samme navn av kunstner Sverre Bjertnæs. Jirde Ali er antropolog, spaltist i Morgenbladet, fast kritiker i Vinduet og ansvarlig redaktør for det feministiske kulturtidsskriftet Fett. For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali mottatt Årets Bodøværing-prisen, Årets stemme-prisen av NATT&DAG, Zola-prisen, Ord i grenseland-prisen, Den norske Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris, og Amalie skram-prisen. Jirde Ali mottar Statens arbeidsstipend for yngre og nyetablerte kunstnere for 2022.

Kjøp billetter

Medvirkende

Regissør og scenograf: Annika Silkeberg | Originalmusikk: Fredrik Arsæus Nauckhoff  | Dramaturg: Idun Vik

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.