Den 25. timen
En ung gutt har begått en forferdelig forbrytelse. Under soning på en psykiatrisk institusjon blir han med på et forskningsprosjekt der han får ansvaret for en katt. Alt går galt, og en kveld kommer to kvinner på besøk: Lederen for forskningsprosjektet, og en prest. Denne kvelden vil forandre livet for dem alle.
Om forestillingen
Av: Per Olov Enquist
Oversatt av Toril Solvang
Regi: Petter Næss
Sjanger: Drama
Varighet: ca 1 time og 30 minutter (ingen pause)
«Den 25. timen» av Per Olov Enquist er av mange regnet som et mesterverk. Stykket tar opp de eksistensielle spørsmålene om livet og døden, og om tro og kjærlighet. En sterk skildring som vrir og vender på hva som er rett og galt. Dette er også en historie om hvordan telefonlinjer i iskalde vinternetter kan synge som himmelharper, og hva som kan skje når det eneste trygge du har i livet blir borte.
Den 25. timen er den ekstra timen i døgnet som ligger utenfor tiden, «gaupetimen» eller «I lodjurets timma» som er stykkets originaltittel. Mytologien forteller at gaupen (lodjuret) rår over en ekstra time utenfor vår lineære, rasjonelle tid. En 25. time. Den ekstra timen dette sky kattedyret skal ha, blir sett på som noe utenfor menneskelig fatteevne. Et rom vi ikke har begreper for å forstå. Like uforståelig som det mørket gutten i «Den 25. timen» befinner seg i. En ensomhet utenfor alt menneskelig fellesskap.
Per Olov Enquist (1934-2020) er en av Sveriges mest spilte dramatikere, og forfatterskapet hans er vidtspennende og sammensatt. Stykket «Den 25. timen»ble skrevet i 1988 og springer ut av den bunnløse håpløsheten Enquist befant seg i på det tidspunktet: Han var dypt alkoholisert, klarte ikke skrive og hadde gitt opp livet. Den eneste vennen hans var katten August. En dag hørte han katten si til ham at han måtte skrive ned det første han husket, og resultatet ble «Den 25. timen»
«Den 25. timen» er å regne som en moderne klassiker og regissør Petter Næss har lenge ønsket å gi seg i kast med stykket.
«De tre skuespillerne formidler den ladede teksten med hud og hår, stramt regissert av Petter Næss»
«Tani Dibasey overtyder i ein skakande mental trekamp om livet og dei evige spørsmåla.»
Dag og Tid
Bilder
Medvirkende
Regissør: Petter Næss | Scenograf: Åse Hegrenes| Lysdesigner: Anne Elisabeth Bergendahl| Musikk: Nils Petter Molvær |Dramaturg: Lillian Bikset
Teaterforlag: Nordiska ApS
Skuespillere (rollenavn)
Tani Dibasey (Gutten), Kamilla Grønli Hartvig (Psykolog) og Ragnhild M. Gudbrandsen (Prest)
Inspisient: Unni Engan | Maskør: John Einar Hagen | Kostymeansvarlig: Linn Therese Michelsen | Lydtekniker: Bjarte Andre Våge | Rekvisitør: Cathrine Hopstock, Magnus Holm | Sufflør: Birte Valkyrje Rolland
Relatert innhold
Gavekort
Gi teatermagi i gave! Du bestemmer selv beløpet du vil gi.
Nyhetsbrev
Få rykende fersk informasjon og de beste tilbudene først.
Teatertjommi
For deg mellom 18 og 30 år. Forestillinger til 50 % rabatt, og mer!