En ridder på hesteryggen med sin godsmann, under en månebelyst himmel.

En Don Quijote for vår tid

Don Quijote er blitt filmatisert mange ganger, men det hører med til sjeldenhetene at historien om verdenslitteraturens mest berømte radarpar, Don Quijote og Sancho Panza, blir teater.

Det er da heller ingen enkel jobb å dramatisere en 2000 siders roman med 75 kapitler. Men dette er en bok det går an å shoppe litt i. Ifølge dramatiker og regissør Yngve Sundvor er romanen som 150 noveller samlet i en lineær historie:

-Det er på en måte som en road movie, der det reises mer eller mindre formålsløst rundt og det som skjer underveis, er selve storyen.

Don Quijote er historien om en fattig spansk godseier som forleser seg på sin tids populære ridderromaner. Han mister evnen til å skille diktning fra virkelighet og
bestemmer seg for å dra ut på eventyr som ridder. Med seg på ferden tar han nabobonden Sancho Panza som venn og våpendrager.

I Sundvors versjon – fritt etter Cervantes roman
Selvfølgelig kjemper Don Quijote også i denne versjonen mot vindmøller og går til kamp mot dem. I hans forstyrrede forestillingsverden er de onde kjemper.

-De fleste forbinder nok Don Quijote med historien om vindmøller. Mange har også et indre bilde av en lang tynn mann på et beinrangel av en hest, og kanskje en stutt mann på esel ved siden av. Der stopper kunnskapen, men det er nok. En må aldri ta utgangspunkt i at alle har lest boka, sier Sundvor.

I Sundvors versjon – fritt etter Cervantes roman – flakker Don Quijote og Sancho Panza omkring i vår tid. Vi introduseres for et teaterensemble som har prøver på stykket, og der hovedrolleinnehaveren lever seg sånn inn i rollen at han tror han er Don Quijote. Han anklager regissøren for å være en smålig trollmann som er ute etter ham og springer på dør. Kollegaen som spiller Sancho, løper etter for å hente ham tilbake til teatret.

-Resultatet er et overflødighetshorn av fantasi og galskap. Dette er en forestilling der jeg ville tatt med noen som mener teater er kjedelig. Jeg tror alle vil synes at dette er gøy, sier Eirik del Barco Soleglad, som spiller Sancho Panza.

Tviholder på sin egen virkelighet
Svein Harry Schöttker-Hauge gleder seg over å få spille Don Quijote:

-Jeg starter som relativt normal, men går fort inn i galskapen. Don Quijote tviholder på sin egen virkelighet, som vi vel alle gjør på et eller annet plan. Det oppstår mange komiske, absurde situasjoner. Men det handler også om hvilke verdier som skal ligge til grunn for samfunnet og hvilke verdier det er verdt å kjempe for. Don Quijote vil innføre ridderlighet, vennlighet og hjelpsomhet. Men så går han jo for langt.

Den trofaste følgesvennen Sancho spiller med på galskapen.

-Og det er vel det vi gjør med folk som er sprute gale. Vi har ikke lyst til å være i opposisjon til folk som lever i sin egen verden, for vi vet jo ikke hva som ellers skjer. Så det er mindre farlig å spille med. Det er som å melde seg inn i et politisk parti for så å oppdage at selv om vi er på helt feil vei med politikken, er det så vanskelig å hoppe av, sier Eirik del Barco Soleglad.

Kåret til verdens beste roman
«Don Quijote» er kåret til verdens beste roman av hundre anerkjente forfattere fra 54 land. Det skjedde i 2002 i en kåring som De Norske Bokklubbene sto bak. Romanen betegnes også som den første moderne roman, og er den store fortellingen om hva det vil si å være menneske, om hva slags person vi ønsker å være.

Det handler blant annet om ridderlighet, om å gjøre noe uten å få noe tilbake, påpeker Sundvor.

Også er den jo så treffende for vår tid, der vi er opptatt av hvordan vi framstår på plattformer som Instagram og Facebook, legger Eirik del Barco Soleglad til.

-Vi har heller aldri snakket så mye som nå om være sjenerøse, liberale, forstå andres holdninger, utvise forståelse og tålmodighet. Samtidig lever vi i enkeltindividets gullalder og der det store spørsmålet er: «What´s in it for me?». Så har du her en mann som Don Quijote som åpenbart er sprute gal, men hans misjon er bare å gjøre godt mot alle, avslutter Ynge Sundvor, regissøren som er kjent for å gjøre klassikere tilgjengelig for vår tid.

Nypremiere på Den Nationale Scene, Store Scene 24. november

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Den Nationale Scene, på turné med Hålogaland Teater og Riksteatret.

To skuespillere i en dramatisk scene, den ene sitter med en flaske vin på bordet, den andre lener seg fremover med et bekymret uttrykk.

Fakta om Don Quijote

  • Skrevet av den spanske forfatteren Miguel de Cervante, første bind kom ut i 1605, andre i 1615
  • Regnes som den første moderne roman
  • Hovedpersoner: Don Quijote og hans våpendrager Sancho Panza
  • Kjent for begrepet slåss mot vindmøller – å kjempe mot oppdiktede fiender

Don Quijote har inspirert forfattere, filmer og TV-serier over hele verden. Andre kjente radarpar som kan ha vært inspirert av Cervantes:

  • Helan og Halvan
  • Batman og Robin
  • Abbott og Costello
  • Starsky og Hutch
  • Sherlock Holmes og Dr.Watson
  • Han Solo og Chewbacca
  • Fred Flintstone og Barney
  • Wallace og Gromit

Skrevet av Trine Andersen, først publisert på riksteatret.no
Foto: Stig Håvard Dirdal