En utøver som synger på scenen akkompagnert av en pianist, med et publikum i kostyme som sitter like ved.

21.-23.02: Fagtreff & workshop om borgerteater

Bergen Borgerscene har 10 års jubileum og vi inviterer til en spennende markering på DNS.

Det er ti år siden Bergen Borgerscene for første gang laget forestillinger med utgangspunkt i historiefortellere som sto på scenen i kraft av å være seg selv. I anledning jubileet inviterer vi sammen til et fagtreff på Lille Scene 21. februar, der vi ser på ulike former for scenekunst som involverer «ikke-profesjonelle» aktører, og som har både sosiale og kunstneriske ambisjoner.

Kunstnerisk leder for Bergen Borgerscene, Vibeke Flesland Havre, har gjennom de ti årene utviklet metoder, teknikker og praktiske øvelser, som mange i bransjen har ønsket å lære mer om. Sammen med Katja Heiser, regissør bürgerbühnen i Dresden, holder hun en praktisk workshop for profesjonelle aktører 22. og 23. februar på DNS. Teatret i Dresden er en av pionérene innen borgerteater, og var en viktig inspirasjonskilde for initiativet i Bergen.

Du kan lese mer om historien til Bergen Borgerscene her.

Det skapes også en jubileumsvisning med utgangspunkt i tidligere forestillinger som har premiere 21. februar. Denne lanseres i slutten av januar.

21. FEBRUAR KL 14-18, Den Nationale Scene, Lille Scene
FAGTREFF: MEDSKAPENDE SCENEKUNST – AMBISJONER OG UTFORDRINGER

Vi inviterer til samtaler og innlegg med ressurspersoner fra bl.a.: Burgerbuhne Dresden, Bergen Borgerscene, Det Norske Teatret, Oslo Nye Borgerteatret, Kilden Dialog og Fargespill. Moderator er Hilde Sandvik. Aktuelle spørsmål er:

– På hvilken måte bidrar borgerteater og andre medskapende teaterprosjekter til å utvikle scenekunsten som en demokratisk kunstform?
– Hvordan beriker denne type prosjekter scenekunstfeltet?
– Hvilke utfordringer møter vi når vi involverer virkelighetsaktører og formidler deres livshistorier?
– Hvordan kan disse prosjektene påvirke scenekunsten og den kunstneriske kvaliteten i fremtiden?

Ordinær pris kr 300,-
Medlemspris kr 200,- (for medlemmer av Proscen, Norsk Skuespillerforbund og Assitej, samt studenter)

22. & 23. FEBRUAR kl 11-15, LILLE SCENE
PRAKTISK WORKSHOP I BORGERTEATER OG MEDSKAPENDE TEATER – METODER, ETIKK OG ERFARINGER

Kursholdere:

  • Vibeke F. Havre, kunstnerisk leder Bergen Borgerscene
  • Katja Heiser, regissør bürgerbühnen i Dresden

Den Nationale Scene og Bergen Borgerscene inviterer til en to-dagers workshop i medskapende teater. Workshopen blir ledet av Vibeke Flesland Havre, kunstnerisk leder av Bergen Borgerscene, og Katja Heiser fra bürgerbühnen ved Staatsschauspiel Dresden. Sammen presenterer de forskjellige tilnærminger til borgerteater, ulike teknikker og praktiske øvelser innen medskapende teater. Vi diskuterer også etiske utfordringer ved denne formen for teater, og hva man kan gjøre for å sikre høy kunstnerisk verdi på forestillingene. Videre fokuserer vi på den profesjonelle skuespillerens rolle i intersosialt teater, der skillet mellom scene og sal opphører og der ikke-profesjonelle historiefortellere ofte får en stemme.

Workshopen passer for profesjonelle scenekunstnere, skuespillere og andre fagpersoner som arbeider med feltet. Maks 20 deltakere.
Ordinær pris kr 1500,-
Medlemspris kr 1000,- (for medlemmer av Proscen, Norsk Skuespillerforbund og Assitej, samt studenter)