Hvorfor er det så vanskelig å snakke om rasisme? Forfatterne Brynjulf Jung Tjønn og Lisa Esohel Knudsen kom til DNS sammen med skolebyråd Daniel Hägglund, for å drøfte fordommer, ordbruk og bekjempelse av hverdagsrasisme.
Podkast: En god samtale om rasisme
Du kan lytte til et opptak av samtalen via lenken under.
Det offentlige ordskiftet om rasisme kan fort preges av berøringsangst eller sint polarisering. Denne kvelden forsøker vi gjennom ulike perspektiver og erfaringer å forstå forskjellige former for rasisme, og diskutere hvordan vi kommer videre.
Samtalen ledes av Solveig Moldrheim fra Raftostiftelsen, som bl.a. har forsket på fordommer i skolen. I sommer mottok skolebyråden en nedslående rapport som viser at én av fem elever i bergensskolen blir utsatt for rasisme. På scenen spilles «Kvit norsk mann» basert på en diktsamling med samme navn, der utenforskapet knyttet til det å ikke være hvit, tematiseres.
Brynjulf Jung Tjønn viser gjennom egne opplevelser hvordan utsagn fra velmenende hvite nordmenn kan treffe rasistisk. Vi blir også minnet om rasistisk motivert kriminalitet som har rystet Norge. I 2001 ble Benjamin Hermansen drept fordi han var mørk i huden, og to år tidligere ble Arve Beheim Karlsen jaget i elven av jevnaldrende som ropte «Drep den n….». N-ordet er skrevet helt ut i diktet, men ble fjernet etter prøveforestillinger på «Kvit, norsk mann» der publikum reagerte på ordbruken.
Lisa Esohel Knudsen har skrevet bøker om rasisme og ytringsfrihet med utgangspunkt i hvordan den offentlige samtalen har foregått de siste årene.
Arrangeres i samarbeid med Raftostiftelsen
Brynjulf Jung Tjønn skriver for barn, ungdom og voksne, og har utgitt både diktsamlinger og romaner, deriblant Kinamann, Alt det lyse og alt det mørke og Kvar dag skal vi vere så modige. I 2023 kom diktsamlingen Kvit, norsk mann. I tillegg har han jobbet som kulturjournalist, litteraturkritiker og som forlagsredaktør i Samlaget og leder av Den norske Forfatterforening.
Lisa Esohel Knudsen er nestleder i Minotenk – en politisk uavhengig tankesmie som jobber med minoritetspolitiske temaer og problemstillinger. Lisa er også forfatter og har utgitt bøkene Det er personlig. Om rasisme og ytringsfrihet og Woke. Kulturkrig, Kansellering og identitetspolitikk.
Daniel Hägglund har vært byråd for skole og barnehage siden november i fjor, og ledet Fremskrittspartiet i Bergen siden 2022. Fra før har han erfaring fra en rekke politiske verv og stillinger. Han har også utdannelse innen kommunikasjonsledelse og barne- og ungdomsarbeid.
Solveig Moldrheim er undervisningsleder ved Raftostiftelsen, der de bl.a. har undervisningsopplegg knyttet til fordommer, demokrati og dehumanisering. Hun er også veileder i opplæringsprogrammet Dembra som skal styrke skolens arbeid med demokratisk beredskap mot ulike former for gruppefiendtlighet. Solveig har skrevet doktoravhandlingen «Fordoms makt. Elevers fortellinger om andregjøring – bruk, praksis og erfaringer».