Svart-hvitt portrett av en mann med et lite smil.

Tett på Pål Rønning

Dersom han ikke fikk være skuespiller ville Pål Rønning kanskje jobbet i skobutikk. Se han i rollen som etterforsker Benjamin Lange «Hotel Norge» i julen 2018!

Foto: Magnus Skrede

Gi en kort beskrivelse av deg selv
Jeg er leken, snill og relativt veletablert med kone og hund.

Hva er ditt første barndomsminne? Hva drømte du om?
Jeg husker jeg spurte min far hvorfor vi hadde tuneller, og han sa grunnen var at vi skulle slippe å svinge så mye. Jeg fikk ikke svaret helt til å stemme. Tror jeg stilte mange spørsmål som liten. Vi flyttet mye i hele oppveksten, og bodde bl.a. i Frankrike, USA og Indonesia. Drømte nok i perioder om å få bo litt lenger på ett sted, men ser nå verdien av å ha levd i ulike kulturer, gått på internasjonale skoler og blitt kjent med så mange forskjellige folk. Som liten drømte jeg også om å bli fotballspiller.

Hva har hatt størst innvirkning på ditt yrkesvalg?
Innimellom utenlandsoppholdene bodde vi i Bergen, og jeg var med på tre forestillinger på DNS i oppveksten. Foreldrene mine mente det passet for meg og meldte meg på audition. Etter at jeg som en litt skolelei 21-åring, ble tipset om skuespillerlinjen på Romerrike Folkehøyskole, skjønte jeg at det var skuespiller jeg ville bli.

Hva er det beste rådet du har fått?
En eldre skuespiller rådet meg til å ta alle tilbakemeldinger til meg, men så tenke konstruktivt dvs. å legge negative kommentarer bak meg og heller huske på de positive.

Hva liker du best med jobben din?
Det er fint å kunne bevare lekenheten og få lov til å dykke ned i så mange ulike karakterer og historier. Ofte er det jo interessante tema som skal utforskes og psykologiske prosesser som må forstås når vi jobber med et stykke.

Hva er det mest spennende med rollen du skal spille i høst?
Benjamin Lange er en tøff etterforsker – eller han forsøker i hvert fall å være det. Det er ikke så lett for ham å opprettholde den statusen når det skjer så mange absurde og rare ting rundt ham på hotellet. Det er litt vanskelig å si for mye om det, for jeg er redd for å røpe noe av overraskelsene!

Hvorfor synes du folk skulle se denne forestillingen?
Hotel Norge er en super forestilling om du vil bli underholdt og overrasket.

Hva hadde du vært om du ikke hadde vært skuespiller?
Da hadde jeg kanskje vært lektor i historie. Men jeg flørter av og til med ideen om å jobbe i skobutikk. Der lukter det så godt og alle trenger jo sko.

Hva gjør du når du slapper av?
Da ser jeg en fotballkamp. Kanskje helst fra sofaen. Og så går jeg turer med hunden vår.

Hva provoserer deg?
Fordommer og uvitenhet.

Hva gjør deg lykkelig?
Lykkefølelsen kommer i hvert fall når jeg er sammen med dem jeg er glad i og det er en fin sommerdag.

Hva gjør du om ti år?
Da jobber jeg på DNS, men jeg har også gjort litt mer for film og tv. Ellers hadde det vært kjekt å få reist litt mer – kanskje til Afrika og Sør-Amerika?