search

Tett på Kjersti Elvik

Kjersti Elvik er glad for å ha kommet hjem til Bergen. Høsten 2018 hadde hun rollen som Bergljot i urpremieren på Vigdis Hjorths «Arv og Miljø», og i vår blir det gjensyn med henne i den elleville «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter»!

Foto: Øystein Haara

Gi en kort beskrivelse av deg selv
– Jeg er arbeidsom, omsorgsfull og teaternerdete. I tillegg til familie- og kattekjær.

Hva er ditt første barndomsminne? Hva drømte du om?
– Jeg satt i sportsvognen en varm sommerdag og så opp i trekronene. Det er et godt bilde som minner meg om at familien tilbrakte mye tid sammen og var ute i naturen og oppdaget ting. Forsøker å videreføre disse verdiene, for tenker at slike stunder er spesielt viktig i vår online-tilværelse. Ellers drømte jeg om å få en lillesøster da jeg var liten. Vokste opp med tre brødre og ønsket å ha flere damer rundt meg.

Hva har hatt størst innvirkning på ditt yrkesvalg?
– Da jeg var 12 ble jeg med en venninne som gikk på teaterskole på Fyllingsdalen Teater. Jeg hadde ikke noen planer om å delta selv, men ble invitert opp på scenen og likte meg så godt at jeg var der i 6 år. Folk jeg vokste opp med i gaten har fortalt meg at jeg allerede som liten proklamerte at jeg skulle bli skuespiller, men det husker ikke jeg.

Hva er det beste rådet du har fått?
– «Kirkegården er full av uerstattelige mennesker» sa min far ofte. Det er en påminner om at man må levet i nuet og at man er en del av et større felleskap der alle er like mye verd.

Hva liker du best med jobben din?
– Jeg liker prøvetiden aller best. Da er det tid for forsking, og jeg elsker å finne løsninger på ting sammen med kollegene mine. Skuespillerteknisk er jeg veldig pirkete, men det er et grunnarbeid som er helt avgjørende for jobben jeg skal gjøre.

Hva er det mest spennende med rollen du skal spille i høst?
– Det at mange elsket romanen og at den også ble så kontroversiell, skaper jo store forventninger. Synes Bergljot er en spennende og kompleks karakter, og vet at Kjersti Horn vil gjøre det rått og tett på. Jeg gleder meg stort til å ta fatt på oppgaven!

Hvorfor synes du folk skal se denne forestillingen?
– Dette blir ikke vakkert og polert, men høyst menneskelig og det synes jeg er bra. Tematikken er brennbar og gjenkjennbar – både arveoppgjør og det å ha ulike versjoner av sannheten er noe de fleste kan relatere seg til.

Hva hadde du vært om du ikke hadde vært skuespiller?
– Tror jeg enten hadde vært sykepleier eller lærer – i hvert fall jobbet med mennesker.

Hva gjør du når du slapper av?
– Rydder, vasker og fikser i heimen. Jeg skjønner ikke at folk har vaskehjelp. Når jeg rydder opp i egen sjit kobler jeg ut alt annet.

Hva provoserer deg?
– Donald Trump. Eller kanskje mest den lammelsen eller tilkortkommenheten jeg ofte føler på i forhold til de store konfliktene og truslene verden står overfor. Men jeg prøver å tenke at det også er viktig å virke i det stille, og at jeg faktisk kan utgjøre en liten forskjell.

Hva gjør deg lykkelig?
– Sønnen min gjør meg helt krøllete.

Hva gjør du om ti år?
– Er så glad for å ha kommet hjem til Bergen og ha jobb på DNS. Her i byen opplever jeg en større åpenhet og inkludering enn for eksempel i Oslo. Har ikke planer om å endre noe.

Tettere på Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter