search

Storslagen forestilling til ettertanke

Over 12.000 har sett det storslåtte dramaet basert på en sann historie fra Bergen. I høst får du ny sjanse.

«Skipet de Zee Ploeg» er en gripende og nesten filmatisk forestilling på Store Scene. Hva skjedde under den stormfulle reisen med De Zee Ploeg i 1817 og hvordan forholdt Bergen seg til den akutte situasjonen som oppsto da skipet havarerte like ved?

«Forrykende spill»

– Det er jo veldig gøy at publikum blir så berørt. Vi har til og med fått lange mailer der folk skriver at de har hatt en fantastisk teateropplevelse. Det er klart den sterke historien om det som skjedde på  De Zee Ploeg påvirker oss. Men selv om det er en mørk fortelling, er det jo også en del humor i stykket, så folk får ledd litt også, sier Bjørn Willberg Andersen.

Hver kveld tar han på seg rollen som den sadistiske og skadeskutte kapteinen som utnyttet de mange håpefulle om bord i skipet De Zee Ploeg. «Forrykende spill» skrev VG om hans tolkning av kaptein Manzelman, som var mer opptatt av å feste enn å seile forsvarlig. I september 1817 havarerte skipet med 500 emigranter om bord utenfor Bergen.

Visuelt fyrverkeri

I forestillingen skrevet av Stig Amdam, følger vi en av familiene som ofret alt for å kunne forlate et sultherjet Tyskland og søke lykken i Amerika. Kirurgen Gottlieb Christian Rieber og konen Anna Maria, tok med seg barna om bord i skipet som dro fra Amsterdam med kurs mot Philadelphia. Rieber spilles av KristofferSagmo Aalberg.

– Det er fascinerende og spennende å være med i en forestilling som er forankret i byen vår. Jeg kjente ikke til denne viktige hendelsen fra før, så dette har vært veldig lærerikt. I forestillingen får du parallelle handlinger mellom all dramatikken om bord og de diskusjonene som havariet skapte i Bergen. I tillegg har forestillingen «Skipet de Zee Ploeg» blitt et visuelt fyrverkeri, sier Aalberg.

 

Publikum mener:

«Det er det beste jeg har sett av teater i

hele mitt liv»

«Fantastisk drama – og grusom

historietime»

 

 

 

Alle saker