En smilende kvinne med langt blondt hår, iført et lilla skjerf, foran en historisk bygning på en solrik dag.

Sterke historier og mye kjærlighet

Neste års storsatsing på Den Nationale Scene er en iscenesettelse av den sanne historien om skipet «de Zee Ploeg» som havarerte utenfor Bergen i 1817. Det gripende dramaet er en av åtte urpremierer i Agnete Haalands siste år på teatret.

– Jeg vil gi teateropplevelser som sitter lenge i kroppen, og leter etter historier som gir oss nye perspektiv på hvem vi er og ønsker å være. Neste år byr på storslagne, spektakulære oppsetninger og mange rørende og humoristiske forestillinger. Mitt siste år på DNS skal også preges av fest og feiring, sier teatersjef Agnete G. Haaland, som etter åtte år gir plassen til Stefan Larsson fra 2020.  

Mang slags kjærlighet

Teatermenyen 2019 rommer flere norgespremierer og åtte helt nye stykker. Året åpner imidlertid med Ibsens mesterverk «Hedda Gabler» og den populære moderne klassikeren «Hvem er redd for Virginia Woolf?». Kjærlighet er en rød tråd i repertoaret. Det blir gryende ungdomsforelskelse i «Korps», og det blir norgespremiere på et oppsiktsvekkende stykke om 40-åringers frykt for – og lengsel etter – å etablere seg. I denne eksistensielle komedien møtes Karoline Krüger og Eirik del Barco Soleglad i ringen. Til høsten presenteres for første gang teaterversjonen av Stig Holmås’ «Regn» som er en nydelig skildring av brorskjærlighet i 50-tallets Bergen. Den nyskrevne forestillingen «Skipet de Zee Ploeg» av Stig Amdam, er en gripende historie om anstendighet og nestekjærlighet.  

Dramatisk sjøreise

«Skipet de Zee Ploeg» skal spilles på Store Scene både vår og høst. Det blir et storslått, historisk kostymedrama om sterke menneskeskjebner og store humanitære utfordringer. For 200 år siden havarerte skipet som skulle frakte 560 emigranter fra Nederland til Amerika. Skipet, som ble styrt av en kynisk kaptein, ble til slutt slept inn til Bergen. I forestillingen følger vi den dramatiske sjøreisen, og får også innblikk i diskusjonene som pågikk i byen etter havariet. De foreldreløse barna som var om bord ble tatt imot av bergenske familier, og flere av dem har vært med å prege byen siden. «Skipet de Zee Ploeg» regisseres av den svenske teaterlegenden Hilda Hellwig, og blir en av de mest omfattende produksjonene DNS har hatt på mange år. 

Ibsens mesterverk

Året starter på Store scene med Henrik Ibsens «Hedda Gabler». Her får vi oppleve unge Stine Robin som den omdiskuterte og gåtefulle Hedda. Oppsetningen i regi av Anne-Karen Hytten blir stilren og tidløs, men tett på originalen.  

Til høsten skal teatermakeren Tore Vagn Lid nærme seg Peer Gynt i Teaterkjelleren. Han er prisbelønt for sin måte å lage teater på, og med et samstemt team av skuespillere, musikere og visuelle kunstnere, bruker han filmatiske virkemidler og spennende sceniske løsninger i sin utforsking av nasjonaleposet. 

Spenstig sirkus og spektakulær Peter Pan-forestilling

Kardemomme by-festen fortsetter frem til påske, men familier har også mye annet å glede seg til. Breakemesterne i Absence Crew lager en halsbrekkende og absurd sirkusforestilling med koreograf Jo Strømgren, og teatret får også besøk av mange ulike skolekorps når Knut Nærums humoristiske kjærlighetserklæring til korpslivet settes opp. Begge disse forestillingene skal siden på turné. 

Til høsten vil en spektakulær og magisk versjon av det kjente eventyret om Peter Pan innta Store Scene. I denne versjonen spiller Wendy en tøffere rolle, og her blir det mye action med Kaptein Krok. Videodesign, musikk, koreografi og et stort ensemble skal ta pusten fra publikum, lover regissør Ivar Tindberg.  

Små og store perler

Allerede 5. januar er det norgespremiere på Lille Scene med det oppsiktsvekkende trekantdramaet «Våre barn». På samme scene får vi senere en ny borgerteaterforestilling, og i høst spilles «Evig søndag» basert på Linnea Myhres roman.

Haaland avslutter sin periode med en musikalsk festforestilling på Store Scene, og hun røper at det blir med bergensk sjargong. Men her holder hun kortene foreløpig tett til brystet.