Illustrasjon av en tegneseriefigur med et dystert uttrykk, sittende på en stol mot en rosa bakgrunn.

Skurkeoppgjør til scenen

–Det er en perle av en historie vi skal ta med oss inn på scenen. En ting er fortellingen, men visuelt er det nesten som å være i en godteributikk.

Jonatan Filip er full av iver når han snakker om «Pølsetjuven». Da boken kom i 2019 vakte den begeistring blant lesere og kritikere, og illustratør og forfatter Marianne Gretteberg Engedal ble belønnet med kulturdepartementets bildebokpris og Nynorsk barnelitteraturpris. Jonatan Filip, som vanligvis er skuespiller på Den Nationale Scene, skal ha regien når boken får sin urpremiere på Lille Scene.

Skurker og samvittighetskvaler

Det handler om Kjell. Han vokser opp i en familie av tyver. De har vært tyver i generasjoner, og har klare forventninger om at også Kjell skal ta del i familiebedriften. Men Kjell har ikke lyst til å være tyv og plages av dårlig samvittighet.

– Det er en fantastisk fin fortelling som rommer mer enn hva lengden tilsier. Det handler om at det tross alt er lov å være den du er. Det er noe både små og store kanskje trenger å bli minnet på!

Men selv om Jonatan mener det er mye her som vil fascinere voksne, er det først og fremst de yngre publikummerne han er opptatt av å treffe.

Minneverdig opplevelse

–Barn er så glad i fortellinger, og det spiller en så viktig rolle i livene deres. Her har teateret en helt spesiell oppgave ved at det kan skape unike opplevelser som de kan ta med seg videre, mener Jonatan Filip. Han gleder seg til å fortelle en så ny og spennende historie, og tror forestillingen kan inspirere til gode samtaler om forventningspress og det å våge å være seg selv.

Jonatan Filip forteller at datteren på fire elsker universet, og hun at finner stadig ting å snakke om både i tegningene og i historien. Jonatan Filip håper å skape en like rik og fantasifull verden full av spennende overraskelser og morsomme skikkelser.
–Det komponeres ny musikk og jeg kan love at barna kommer til å synge sangene når forestillingen er over, ler regissøren.

 

«Pølsetjuven» har Urpremiere på Lille Scene 16. oktober 2020

Sjanger: Barneteater anbefalt fra 3 – 7 år