20. mars 1828 blir Henrik Ibsen født i i Stockmannsgården i Skien, sønn av Marichen (født. Altenburg) og Knud Ibsen. Familien tilhører Skiens overklasse, men da Ibsen er åtte år blir faren slått konkurs.
Mange tror Ibsens barndom og oppvekst inspirerte miljøer, personer og hendelser vi finner hans dramatikk og diktning, men mye om Ibsens oppvekst er uvisst.
Etter konfirmasjonen i 1843 flyttet Ibsen til Grimstad og ble apotekerlærling. I 1850 dro han til Christiania (Oslo) for å studere. Han besøkte foreldrene, men det var siste gang han vendte tilbake til Skien og siste gang han så dem.
Ibsen skriver flere nasjonale historiedrama i denne perioden. Sentrale eksempler på dette er «Kjæmpehøjen», «Gildet på Solhaug», «Hærmennene på Helgeland» og «Kongs-Emnerne».
Etter årene i Bergen flytter han i 1857 til Christiania. Årene skulle bli vanskelige for Ibsen og i 1864 drar han fra landet. Kort tid etter kommer hans store kunstneriske gjennombrudd med «Brand» (1866) og «Peer Gynt» (1867)
Bildet er tatt i forbindelse med Ibsenjubileet i 1928. Kostymene og scenografien er hentet fra den originale oppsetningen av «Gildet på Solhaug» et drama av Ibsen som hadde premiere på Det norske Theater i Bergen (forløperen til DNS) 2. januar 1856.
Det moderne gjennombrudd ble igangsatt av den danske kritikeren og litteraturforskeren Georg Brandes i 1870. Brandes insisterte på at kunstnere skulle «sette problemer under debatt». Dette førte til store endringer innen kunst og kultur. Brandes og Ibsen blir sett på som åndelige tvillinger og utvekslet mange brev.
Hva er det som kjennetegner dramatikken Ibsens skriver i denne perioden?
Tematikk: Problemer under debatt
Karakteristisk for Ibsens realistiske drama er at de skildrer hvordan samfunnsmessige problemer og utfordringer påvirker livet til menneskers liv. På denne måten greier han å engasjere publikum i aktuelle problemer.
Noen av de temaene Ibsen belyser i sine drama er maktmisbruk, ekteskapet som institusjon og kvinners muligheter til å leve et fritt liv. Et viktig og sentralt spørsmål som dukker opp hos Ibsen er knyttet til frihet. Er vi frie, eller undertrykkes vi av samfunnets forventninger og krav til oss?
Form: Når fortiden innhenter deg
Dramaturgi: Når en skal diskutere og analysere et drama eller en teaterforestilling er det vanlig at en ser på skuespillets oppbygning: hvordan handlingen er satt sammen. Det kalles stykkets dramaturgi.
I Ibsens realistiske samtidsdrama foregår alt som skjer på scenen i nåtid, og strekker seg over noen få dager. I løpet av denne tiden innhentes skikkelsene av fortiden. Hendelser og avgjørelser som ble fattet langt tilbake i tid avsløres gjennom samtaler og konfrontasjoner. Når disse hemmelighetene blir avslørt fører dette til store og ofte dramatiske endringer. Ibsens dramaturgi (måten handlingen er strukturert på) kalles retrospektiv teknikk.
Realisme i teateret betyr at man fremstiller en virkelighet som er overbevisende og troverdig. De miljøene som skildres skal være en overbevisende gjenspeiling av den virkeligheten som finnes utenfor teateret. Publikum skal kunne se seg selv i skikkelsene på scenen, og føle at det er som å kikke inn i sin egen stue.
Skuespillerne skal oppføre seg og snakke som om de er virkelige personer. Det at publikum er tilstede i salen skal ikke påvirke dem. Det er som om det finnes en usynlig vegg – det som kalles den fjerde vegg – mellom scenen og sal.
Dette gjør at realismens teater fikk tilnavnet titteskapsscener: Det skulle gi publikum inntrykk av at de så inn i et virkelig hjem – et hjem som lignet deres eget.
I 1895 flytter Ibsen tilbake til Norge i en leilighet på hjørnet av Arbiensgate og Drammensveien i Kristiania. Her blir han boende frem til sin død i 1906.
«Udenfor kirken og i gaderne rundt om havde der trods det uheldige veir samlet sig en menneskemængde saa stor, som vel sjelden tidligere ved en lignende begivenhed her i byen. Men over det hele hvilede der en høitidelig stillhed, man kan vente hos et folk, der deltager ved sin største søns sidste, tause færd. I timevis stod man og ventede rolig derude, medens regnet strømmede ned fra den triste, graa himmel.»