Sist Romeo og Julie fylte scenen på DNS med kjærlighet og heftig begjær, ble det satt opp teatertog fra Oslo
Romeo og Julie + DNS = sant!
Det har slått gnister mellom Romeo og Julie i Bergen siden 1897. Kjærligheten deres er forbudt, de må møtes hemmelighet og utfallet er dødelig. William Shakespeare skrev «Romeo og Julie» på 1590-tallet. Vel 400 år og tusenvis av oppsetninger senere, skal Bergenspublikum møte klassikeren igjen. Det er femte gang DNS setter opp den største kjærlighetshistorien av dem alle.
Teatertog fra hovedstaden
Da «Romeo og Julie» ble spilt på DNS sist, for 25 år siden, i 1999, ble det satt opp et eget teatertog fra Oslo til Bergen. Om bord kunne publikum høre foredrag av Richard Herrmann, Aril Haaland og Håvard Rem. Shakespeares fortelling om ung og umulig kjærlighet lokket tilreisende publikum fra hovedstaden til teaterhuset på Engen i Bergen.
Gard Skagestad og 24 år gamle Herborg Kråkevik spilte tittelrollene. Regissør i 1999-oppsetningen var Bentein Baardson. Han hadde regissert samme stykke på Rogaland Teater i 1987.
-Bergen har fått et nytt, ungt kjærlighetspar som teatergjengerne vil vite å trykke til sitt bryst.
Den klassiske balkongscenen mestrer de så godt at vi rent glemmer at balkongen er en rusten jernbro, skrev Bergens Tidende søndag 7. mars 1999 i sin anmeldelse av stykket.
-Herborg Kråkevik tar tak i følelsene og gjør dem til sine. Det gjør hun med ekte innlevelse. Gard Skagestad er en ekte og ærlig Romeo, skrev Aftenposten.
Oppsetningen spilte hele 86 forestillinger, og hadde 17 skuespillere i ensemblet.
Publikum lukket inne i gitterrom
I 1979 ble «Rome og Julie» satt opp med bearbeidelse og regi av Stein Winge, i André Bjerkes gjendiktning. Det var mai, festspill og DNS presenterte to tolkninger av Shakespeare på samme tid. «Troll kan temmes» på Store Scene, og «Romeo og Julie» på Lille Scene.
Tittelrollene ble spilt av Even Stormoen og Torild Jacobsen. Det var ikke en konvensjonell oppsetning av Shakespeares kjærlighetstragedie denne gang. Publikum ble lukket inne i scenografien sammen med skuespillerne i et gitterrom av netting sterk nok for Romeo og andre skuespillere å klatre i under forestillingen.
-Det Stein Winge har gjort er å forkorte og fortette teksten. Det gir en intens teateropplevelse, hvor interessen fokuseres mot det sentrale i tragedien. Det er et usentimentalt, men dypt poetisk spill om kjærlighetens makt og avmakt (…). En teateropplevelse som vil leve lenge i sinnet, skrev Bergens Arbeiderblad fredag 25. mai 1979.
-Det heter på byen at det er på Den Lille Scenen det foregår i Bergen, alltid interessant.
Det er unge mennesker i konfirmasjonsalderen og deres problemer når kjærlighet våkner, det dreier seg om. Alt synes noe ukontrollert. Og det er vel meningen, skrev avisen Nationen.
Det var 15 forestillinger totalt, og 15 skuespillere i ensemblet.
Teatersjefen i rollen som Romeo
I 1951 ble «Romeo og Julie» satt opp på Store Scene, regissør var Ellen Isefiær. Romeo ble spilt av daværende teatersjef Georg Løkkeberg, rollen som Julie hadde Bab Christensen.
-Som Julie hadde den unge skuespillerinnen Bab Christensen sin første større oppgave, og hun løste den på en glansfull måte. Georg Løkkeberg var en smidig, elegant og hjertevinnende Romeo. Han skifter på sydlandsk vis mellom hemningsløs pasjon og heftig ukontrollert fortvilelse. Den Nationale Scene fortjener honnør for en høyverdig Shakespeare-oppførelse. Det går mange år mellom hver gang vi ser en slik her i Norge. (…) I Bergen møtes man av den samme kalde og langsomme våren som på Østlandet og i Oslo, men på scenen brenner lidenskapen, skrev avisen Nationen i sin anmeldelse lørdag 19. mai 1951.
I Bergens Tidendes anmeldelse får i tillegg til Georg Løkkeberg og Bab Christensens prestasjoner, spesielt kostymene oppmerksomhet i anmeldelsen trykket 12. mai 1951:
-Teateret har kostet på forestillingen den fargerikeste og mest blendede kostumeringen jeg ennå kan huske å sett på DNS. La det være sant at det var svært mye tricot, noe som ble enda mer iøynefallende ved nesten overraffinert stripemønstring på tricoten, skjønt der var da blikkfangere nok. Men i hvertfall var inntrykket nesten eventyrlig prektig. (…) Bab Christensen var så skjønn at hun alene scenisk balanserte hele tallet av delikate tricot-kavalerer.
Oppsetningen hadde 18 forestillinger, og 12 skuespillere i ensemblet.
Rød lykt utenfor Komediehuset
Det var på Komediehuset på Engen DNS hadde sin første oppsetning av Romeo og Julie. Året var 1897. Bygget huset Det Norske Teater og videre Den Nationale Scene til den nye teaterbygningen sto oppført i 1909.
Johan Fahlstrøm og Agnes Christensen spilte tittelrollene i forestillingen. Fahlstrøm var innleid gjesteskuespiller til stykket.
-Theateret havde også i går den røde lykt ute ved oppførelsen av ”Romeo og Julie», skrev
Annonce-Tidende lørdag 28. mai 1897.
At forestillingen i 1897 var godt besøkt av publikum, bekreftes også i Bergen Aftenblad fredag 28. mai:
-For aldeles utsolgt hus og under livligt bifald oppførtes i går for siste gang under det nuværende gjestespill «Romeo og Julie». Særlig var hr Fahlstrøm og fru Christensen gjenstand for megen hyldest i tragediens tittelpartier.
Endelig får vi møte Romeo og Julie igjen, de spiller ut sin historie om umulig kjærlighet fra 20. april på DNS. I Kjersti Horns regi blir det en forestilling med et stort bankende hjerte (se intervju under). I rollene som Romeo og Julie finner vi Stine Robin Eskildsen og Ameli Isungset Agbota.