To personer står midt i en haug med elektronisk avfall og holder en motorsag og en drill.

Resirkulering rocker!

Det trengs ikke superkrefter for å sortere søppel, men vi kan alle trene oss opp til å bli bedre miljøninjaer. Eirik del Barco Soleglad og Stine Robin dro til BIRs gjenvinningsstasjon i Møllendalsveien i oppløpet til forestillingen «Vilde vite og plastmysteriet».

Tekst: Silje Gripsrud Foto: Thor Brødreskift

– Jeg synes det er flott at teatret griper fatt i miljøutfordringene på en morsom måte og er ikke bekymret for at stykket skal bli moraliserende. Det er et enormt viktig tema som alle må bli mer opptatt av, sier Stine Robin, som har hjulpet kollega Eirik del Barco Soleglad å rydde på loftet.

Nå er de på vei til gjenvinningsstasjonen i Møllendalsveien med fullastet bil – deriblant en ødelagt paraply, en gammel tv-skjerm, noen tilsølte sko og diverse plastemballasje.

Resirkuleringsdikt

Lekekasser, plank som flasser,
Takterrasser, kontrabasser
Dukker, smokker, artisjokker
Sukker, sokker, vekkerklokker
Orkidéer, neglisjéer
Halvveis oppspiste puréer
Råtne pærer, sprengte blærer
Mugne, hårete desserter
Alle ting skal sorteres!
Den her skal resirkuleres!

Spenning og humor

Sammen skal de to trene seg opp til å bli radarparet Vilde Vite og ECO – hovedpersonene i vårens familieforestilling på Store Scene. Stykket har tatt utgangspunkt i en oppsetning fra VilVite senteret. Gjennom en spennende historie, sanger, magiske eksperimenter og ikke minst mye humor, får vi lære mer om betydningen av resirkulering og redusering av forbruk.

– Ingen ting er bedre enn å kunne lage artige forestillinger med gode fortellinger som har et viktig tematisk bakteppe. Vi vil jo gjerne gi barn og voksne noe å diskutere etterpå, mener Eirik.

I den fengende og musikalske forestillingen spiller han Eco fra planeten Evergreen – en utsendt miljøninja og plastspion som skal gi Tellus en hjelpende hånd.

Evergreens

Det ryktes at jordboerne ikke alltid er like flink til å sortere søppel og derfor jakter ECO på søppelsorteringsinteresserte barn. Det viser seg nemlig at det er barn som ofte er de beste miljøninjaene. Sammen med den kloke jenten Vilde legger han ut på en opplevelsesrik reise både over og under vann, og ser blant annet hvordan plasten setter sine spor i naturen.

– I følge ECO hadde de vært dårlig på sortere søppel på Evergreen også, og spesielt var de dårlig på plast. Når vi vet at det tar 400 år før vanlig plast smuldrer opp skjønner man at noe må gjøres her hos oss også, sier Eirik.

Både han og Stine beskriver seg som miljøbevisste og cirka middels god på sortering. Viljen og evnen har imidlertid økt betraktelig etter at de fikk bossug rett ved huset.

På mottaksanleggende skrur man fra hverandre og sorterer de ulike bestanddelene i elektronisk avfall som plast og ulike metaller. Elektronikk inneholder edle metaller som for eksempel gull og kobber. 90 % av materialene blir gjenvunnet.

Visste du at?

Det er blitt produsert 8,3 miliarder tonn med plast siden 1950-tallet, ifølge forskning.no. Rundt 30 prosent er fortsatt i brukk og litt er blitt resirkulert eller brent, men hele 79 prosent av gammel plast havner i havet og på enkelte søppelhauger rundt om i verden. Hver eneste minutt kjøpes en milion plastflasker i verden. I Norge bruker vi en miliart plastposer i året.

Fantasi og kloke hoder

I forestillingen må Vilde følge opp pappaen (Tormod Løvold) slik at han blir bedre på resirkulering. Hun hjelper også mammaen (Ameli Isungset Agbota) som forsker på hva plast, og mikroplast, gjør med havet. Man må ha fantasi og et klokt hode for å redde kloden. Vi må finne nye metoder og mer miljøvennlige materialer.

Det er akkurat ett år siden det strandet en seks meter lang gåsenebbhval på Sotra. Magen var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak.

– Et skikkelig skrekkeksempel som satte en støkk i meg, som hos så mange andre. Vi må hele tiden minne hverandre på hva som skjer med alt vi kaster fra oss. Her merker jeg at særlig barn er blitt mer og mer engasjert og det er flott å se hvordan man for eksempel samler inn plast rundt omkring, sier Stine.

Hun gleder seg til å jobbe med regissør Lisa Kent som spesielt har markert seg som musikalspesialist og som nettopp har gjort Hair i Oslo. På DNS styrte hun stødig i havn «Les Miserable» i 2008 og «Hedwig and the Angry Inch» i fjor. I den ferske familieforestillingen blir det mange nyskrevne sanger og musiker Harald Dahlstrøm er med på scenen. Treningsprogrammet frem til premiere 21. mars kommer nok derfor også til å inkludere sangtimer i tillegg til intervaller med miljøninjaøvelser for de to skuespillerne

Brukthallene er populære og Stine og Eirik fant både bok og godstol. I tillegg får Erik levert skoene til UFF.

Miljøninja-skills

Skarpt hode: Tenker over innkjøp og daglige handlinger, og er gladere i gjenbruk enn å shoppe nytt. Unngår emballasje, spesielt av blandingsmaterialer.

Spiser opp maten

Sorteringsmester; får all plast, glass- og metallemballasje, papir, papp og drikkekartong vekk fra restavfallet.

Har radar for farlig avfall (sparepærer, batterier, neglelakk, maling mm) og leverer dét og elektronikk til gjenvinningsstasjonene.