Bronsestatue av en mann i dress som holder en fiolin, satt mot en beige vegg med dekorative elementer.

Ole Bull-statuen flyttes midlertidig til Kode

Etter å ha ønsket gjester velkommen i over 115 år, skal den ikoniske Ole Bull-statuen i teaterfoajeen nå på et lengre utomhusopphold. Den 2 meter høye bronsestatuen ble 2. oktober flyttet til sitt nye, midlertidige hjem på Kode kunstmuseum.

Der vil den være en del av Ambrosia Tønnesen-utstillingen frem til teaterbygningen er ferdig modernisert i 2026.

Ole Bull-statuen, laget av den norske billedhuggeren Ambrosia Tønnesen, har vært en sentral del av teateret siden åpningen i 1909. Statuen ble gitt i gave av Fru Kathinka Wallendahl, og har gjennom tidene unngått alvorlige skader – også under bombingen av teateret i 1940, hvor veggen rundt den ble ødelagt, men statuen sto urørt tilbake.

– Så nå når teateret skal moderniseres, og vil bli en byggeplass fra våren av, tar vi ingen sjanser med Ole Bull-statuen. Derfor passer det ekstra godt at Kode har en Ambrosia Tønnesen-utstilling som bronsestatuen nå får blir en del av. Han kommer tilbake og vil ønske publikum velkommen når vi åpner igjen, sier teatersjef Solrun Toft Iversen.

En kvinne tar på en statue av en mann i formell antrekk; en person som har på seg en "kode" t-skjorte står i nærheten. Innstillingen er et innendørsrom med detaljert vegg- og dørdesign.

 

Historisk bakgrunn

Statuen av Ole Bull har en interessant historie. Etter en konkurranse i 1895 for å skape et monument over den berømte fiolinisten, ble det til slutt Stefan Sinding som fikk oppdraget med å lage statuen som i dag står på Ole Bulls plass. Ambrosia Tønnesen, som deltok i konkurransen, ga likevel ikke opp, og arbeidet videre med en egen versjon av Ole Bull, som etter hvert ble teaterets statue.

Statuen ble utstilt i Paris i 1905 før den fant veien til Bergen og fikk sin plass i teaterets foajé ved åpningen i 1909. Med sitt karakteristiske smil har Ole Bull hilst teaterets besøkende velkommen i over et århundre.

  Tre arbeidere manøvrerer forsiktig en stor bronsestatue innendørs på en polstret plattform, mens en fjerde person observerer prosessen.

Ambrosia Tønnesen – Norges første kvinnelige billedhugger

Ambrosia Tønnesen, som skapte statuen, regnes som Norges første kvinnelige billedhugger. Hun ble født i Ålesund, men bodde i Bergen fra 1910 til 1948. Til tross for sitt betydelige kunstneriske bidrag, har hun kanskje ikke fått den anerkjennelsen hun fortjente i samtiden, noe som har blitt forklart med at hun var kvinne i et mannsdominert yrke.

Ole Bull-statuen vender tilbake til teateret når moderniseringsarbeidet er ferdig, og vil igjen stå som en sentral del av teaterets historie når det åpnes for publikum i 2026.

Et symmetrisk innvendig rom med to mørke tredører med glasspaneler, flankert av dekorative søyler. Marmortrinn fører til dørene, og gulvet har flismønster.

Kort om Ole Bull:

Ole Bull var en eventyrskikkelse i kulturlivet i Bergen, og var med å grunnlegge teateret. Året etter hans død ble det nedsatt en komité i Bergen som ville reise en statue av ham. Donasjoner til statuen strømmet inn, men tiden gikk og det ble ikke noe fart i arbeidet før ukeavisen Revyen i et innlegg skrev om komiteens sendrektighet 15 år etter. Da ble en liten gate i Marken, oppkalt etter fiolinisten, med navnet Ole Bulls Gade. I etterkant kom utlysningen av konkurransen som ingen vant, og i 1909 ble det opprettet et fond av overskuddet av de midlene som opprinnelig ble innsamlet til monumentet. Det blir fremdeles delt ut midler til skuespillere og musikere fra dette fondet.