Illustrasjon av en abstrakt hvit fugl som flyr blant oransje skyer med ordet «OFFSTAGE» i fet skrift, svart på en grønn bakgrunn.

OFFSTAGE – Scener fra et nabolag   

Den Nationale Scene flytter ut av teatret, og inn i bydelene!  Vi inviterer beboere til å lage en ny oppsetning sammen med profesjonelle kunstnere på Sletten og Løvstakken.

Hva er OFFSTAGE?

Gjennom research, historieinnsamling og workshops i bydelene Sletten og Solheim, skal et kunstnerisk team sette sammen to stedspesifikke forestillinger/happenings i november 2025. Her skal lyd, musikk, dans og visuelle installasjoner spille sammen i utvalgte offentlige rom i bydelene. Sentralt i prosjektet er medskaping, og både beboere i alle aldre og en gruppe med unge produsenter  skal bidra i det kunstneriske utviklingsarbeidet.

Tre personer sitter ved et bord på en kafé og snakker sammen; én holder en notatbok, og det står krus på bordet. Fargerike hyller og andre gjester er synlige i bakgrunnen. Sett av datoene!

De stedsspesifikke forestillingene skjer 8. november på Løvstakken/Solheim og 29. november på Sletten. Det vil bli ulike pop-ups på en rekke steder disse lørdagene.

 

Hva kjennetegner bydelen? Hvem bor bak fasadene? Hva knytter oss sammen?

I mars og april samlet vi inn historier til prosjektet på Sletten og Løvstakken. Gjennom møter med ulike miljø samtaler med beboere og invitasjoner til fortellerverksted, fikk vi vite hva beboere er opptatt av. Det er med utgangpunkt i det innsamlede materiale at høstens stedsspesifikke iscenesettelser skal skapes. Dette skal ikke bli ikke en forestilling presentert på en scene, men vil ta form som en performance med opptrinn og installasjoner på ulike plasser i bydelene.

En person i en rød lue står ved et bord med solsikker og et fargerikt bakteppe inne på et bestemt sted på Den Nationale Scene. Kjernen i prosjektet er medskaping, og vi har med oss en gruppe unge produsenter (UKULTUR) som blir aktive bidragsytere i bydelene og viktige i konseptutviklingen.

Formål
Deltakelse i kulturarbeid skaper unike fellesskap som igjen skaper tilhørighet. Det å være med på noe som er “større enn seg selv” oppleves meningsfullt, samtidig som man lærer mye om seg selv og andre. Det bygger ned fordommer og motvirker polarisering. Målet med OFFSTAGE er å løfte frem ressursene og styrken som ligger i mangfoldet i bydelene, og at DNS’ fagekspertise kan bistå og inspirere unge beboere til å uttrykke seg gjennom kunst og kultur.

Kunstnerisk team

Kunstnerisk leder: Vibeke Flesland Havre
Musikk- og lyddesign: Eirik Blåsternes
Koreograf: Piero Issa

Visuell kunstner: Naeem Searle – Slettebakken5946
Visuell kunstner: Rodrigo Cortez – Solheim
Visuell konsulent og sparringspartner: Cecilie De Lange
Lysdesign: Geir Hovland
Lydtekniker: Tor Endre Kalvenes

Ungt produksjonsteam (Ukultur på Instagram):
Malin Hannesdatter Sunde I  Peik Dyvi-Ulveseth  I Amber Heggdal
Mouhcine El Khamlichi I Hans Olav Ravneberg Grove I Jonathan Kiwanuka
Alessa Madi I Dekontee Manyeah I Jonas Kjeldsen I Jone Holmelid I Kennedy Niyokindi

Produseres av Den Nationale Scene i samarbeid med  Forandringshuset V13, Bergen Kommune, KODE,  Bærekraftig Liv Løvstakken m.fl. Offstage er støttet av Sparebankstiftelsen SR bank og Områdesatsingen, Bergen kommune

Sommerkurs for barn og unge

Snart lanseres sommerkurs på Fysak, Femmeren og Ny-Krohnborg senter med disse aktørene:

En mann med skjegg og bart iført svart lue, beige skjorte og svart jakke står foran en vegg med geometriske mønstre.Koreografi: Piero Issa 
– Piero har bakgrunn som breaker i Absenc og medvirket i en rekke produksjoner som danser, bl.a. på DNS. De siste årene har han også jobbet mye som koreograf over hele landet og utviklet et bredt register innen danseuttrykk og bevegelsesspråk. Han skal sette sammen koreografier som er tilpasset ulike alderstrinn, samt lage fellestreff med lokale dansegrupper og idrettslag. Issa har med seg den allsidige danseren Dekontee Manyeah fra de unge produsentene på sommerkursene op Sletten og Løvstakken.

 

Visuell kunst: Rodrigo Cortez (Solheim)
Rodrigo er født i Chile, men flyttet med familien sin til Solheim og startet på Ny-Krohnborg skole som 10-åring. Han tok senere kunstutdanning ved Northbrook Met College og New York Art Academy, og har også pedagogikk fra Kunsthøgskolen i Bergen. Etter flere år flyttet han tilbake til Solheim, og har hatt mange kurs og prosjekter med ungdom, deriblant i bydelens uterom.Rodrigo har utmerket seg som gatekunstner med både små og store pasteups, og han lager også malerier i sitt studio.

 

Visuell kunst: Naeem Searle (Nimi) (Sletten)
Nimi er fra Sør-Afrika og kom til Bergen på slutten av 90-tallet etter mange år i London. Han tok Bergen arkitekthøgskole, og har hatt sitt virke innenfor design, arkitektur og kunst, bl.a. i kunstnerkollektivet BART. Nimi har bidratt til at gatekunsten i Bergen er så anerkjent, og han har hatt workshops med ungdom både på Sletten og i sentrum tidligere. Nimi vil engasjere barn og unge til å finne sitt eget kunstuttrykk, sin egen stemme, og sette sitt preg på bydelen med store verk på tillatte steder og på tekstiler.

Musikk- og lyddesign: Eirik Blåsternes (Peewee)
Eirik har jobbet som produsent, dj og musiker med utallige bergensartister, særlige innen hip hop, men også innen elektronika og world music. Han er tilknyttet Fargespill, og har også spilt på DNS. Eirik skal sammen med unge produsenter og lokale musikere produsere lydbildet til iscenesettelsene. De skal organisere innsamling av lyder fra nabolaget og lære bort å sample og produsere musikk sammen med barn og ungdom. Innspillingene som gjøres i workshopene, kan brukes til lytteposter og lydinstallasjoner i bydelen i høst.

 

 

Kurs med Unge produsenter
Produsentcrewet som er tilknyttet prosjektet, består av talentfulle unge mennesker innen ulike kulturelle uttrykk (18-26 år). Flere går på master innen kunst, media og arkitektur. Crewet vil holde workshops i hver bydel som dreier seg om kreativ skriving og kunstcollager.

 

Spørsmål & svar

Vi har fått tilsendt spørsmål fra Shakiba Asadi Melbye, som vi har fått lov til å dele med våre svar, fordi det kanskje er andre som lurer på det samme:

Hva er hovedformålet med prosjektet deres?
Den Nationale Scene og Kode er statlige kulturinstitusjoner som har som oppgave å dele sitt program med flest mulig innbyggere – og komme ut til folk som ikke nødvendigvis oppsøker teaterhusene eller museene. Prosjektet OFFSTAGE er delt i flere faser, der målet er å lage en spennende perfomance i bydelen i slutten av november. Vi startet i høst med å kurse en gruppe med unge produsenter (bl.a. fra Sletten) som skal bidra i prosessen og vi har denne research-fasen med innsamling av materiale fra beboere. I sommer skal vi arrangere ulike workshops bl.a. i dans, visuell kunst, lydproduksjon etc. I november skal flere deler settes sammen til en stor happening. Akkurat hvilken form dette får, er ikke bestemt – fordi det skal lages underveis basert på det materialet som kommer inn og de ulike workshopene.

Hvordan gagner dette deltakerne?
Gjennom medskapingsprosjekter i ulike nabolag i Bergen, vil vi senke tersklene for kulturell deltakelse, inspirere til egen kreativitet og utvikling, samt bygge sterkere felleskap. Vi ønsker å løfte frem styrken som ligger i den mangfoldige bydelen og skape større tilhørighet til nabolaget.

Hvilke fordeler har organisasjonen deres av dette?
DNS’ ulike medskapingsprosjekter vil tilføre teateret og teaterkunsten nye impulser. Samtidig får beboerne og unge talenter et mer fortrolig forhold til DNS og andre kulturinstitusjoners program. Vi ønsker at flere mennesker skal kunne bruke teateret som plattform for refleksjon og meningsutveksling.

Får deltakerne noen form for kompensasjon eller støtte fra kommunen?
Det er frivillig å dele historier, ta bilder eller å delta på kommende verksteder/samlinger. Det er ikke betalt. Kommunen bidrar til prosjektet med kontakter og lokaler – og økonomisk støtte fra stiftelsene går til å honorere de profesjonelle kunstnerne og de unge produsentene som har jobbet gjennom året og skal sette sammen performancen. De skal også invitere til gratis kurs og verksteder i løpet av året.

Hvordan vil den innsamlede informasjonen bli brukt, og hvem vil ha tilgang til den?
I denne fasen bruker kunstnerne innsamlet materiale til å danne seg et bilde av hva beboerne er opptatt av – og kunstnerne ser etter personlige historier som de kan bruke når de skal lage manus til f.eks. hørespill i byrommet og sangtekster fremført av skuespillere og musikere. All bruk skal godkjennes av de som deler materialet, og vil holdes anonymt dersom ikke annet er ønskelig. Hvis man vil delta mer aktivt, kan man gi beskjed om det, og så vil kunstnerne vurdere hvordan det passer inn i helheten når formatet på perfomancen i november er mer utarbeidet.

Er deltakelse helt frivillig, eller innebærer det noen form for forpliktelse?
Det er ingen forpliktelse

Hvis noen ønsker å delta, hvilke trinn må de følge?
De kan enten komme til lokalet på Sletten senter i åpningstiden til prosjektrommet, eller sende en e-post til offstage@dns.no