Person som sitter på en teaterscene med en flaske og en kopp, og ser kontemplativt mot et sterkt lys.

Nye forestillinger av «Arv og miljø» i juni

Den sterke forestillingen basert på Vigdis Hjorths omdiskuterte roman, får nypremiere på Den Nationale Scene før sommeren. Det planlegges også en digital versjon av «Arv og miljø».

Korona-pandemien har ført til store endringer i teaterprogrammet for våren og høsten. Smittevernhensyn legger også føringer for hva som kan vises på scenene. Det arbeides nå intenst med å ferdigstille et nytt repertoar. Det er en krevende øvelse, siden situasjonen og restriksjonene kan endres raskt.

Passer digitalt format

Teatersjef Stefan Larsson har likevel planen klar for første premiere etter at DNS nå gradvis åpner igjen. Forestillingen «Arv og miljø» kan sannsynligvis ha premiere på Store Scene i månedsskifte mai-juni. Siden kapasiteten i salen er begrenset, skal stykket også bearbeides til en digital versjon. Billetter til forestillingen kommer i salg, så snart spilledatoene er landet.

– Den modige tolkningen av Hjorths roman gjorde et sterkt inntrykk på meg da jeg så den i 2018. Dette er teater av ypperste merke – hardtslående, velspilt og nyskapende. Heldigvis er iscenesettelsen også relativt enkel å tilpasse smittevernrutiner, siden bruk av skjerm var et viktig kunstnerisk grep helt fra starten, sier Stefan Larsson.

Hovedpersonen Bergljot, spilt av Kjersti Elvik, er alene på scenen, mens de andre skuespillerne dukker opp på en stor skjerm. Opptakene sendes direkte fra et spesialbygd studio på Lille Scene. Etter Wenche Kvammes bortgang og endringer i ensemblet, vil det bli enkelte bytter i rollelisten.

Sterkt berørt

«Arv og miljø» ble nominert til Heddaprisen for beste forestilling i 2018. Regissør Kjersti Horn, som også har dramatisert Vigdis Hjorths roman sammen med Kristian Lykkeslet Strømskag, ble også nominert for beste regi. Både publikum og kritikere var sterkt berørt av stykket etter urpremieren. Oppsetningen førte også til debatt og reaksjoner fra medlemmer av Hjorths familie.

DNS har mottatt mange forespørsler om stykket kan settes opp igjen, eller om det kan gjeste andre byer. Endringene i repertoaret som følge av Korona-pandemien, ga en mulighet for å gjenoppta stykket og legge til rette for en strømming av forestillingen på nett.