Tre sangere som opptrer på scenen med mikrofoner i et monokromt rødt filter.

08.03: Kvinnedagen på DNS

Skuespillere og Fargespill-bandet Makramé inviterer til en kraftfull avslutning på kvinnedagen i Teaterkjelleren, 8. mars kl 21:30. Ytringsfrihetens grenser og prisen for å overskride dem løftes frem gjennom tekster fra tre prisbelønte fribyforfattere, som alle er forsøkt kneblet i sine hjemland.

Kvinnedagen markeres på DNS med en miks av tekst og musikk. Skuespillerne fremfører tekster av Nobelprisvinneren Svetlana Aleksijevitsj (Ukraina/Hviterussland), og poetene Fatemeh Ekhtesari (Iran) og Dareen Tatour (Palestina/Israel). Kveldens konsert er med Makramé som er kjent for sine energiske opptredener hvor nytt og gammelt møtes i en fusjon av all verdens popmusikk, folkesang og afrobeats. Billetter kr 150.

Forfatteren Svetlana Aleksijevitsj er født i Ukraina og oppvokst i Hviterussland. I 2015 mottok hun Nobelprisen for et unikt forfatterskap. Fembindssyklusen som kalles «Utopiens stemmer» – er beskrevet som «ett monument over lidelse og mot i vår tid». I syklusen inngår «Krigen har intet kvinnelig ansikt» og «Bønn for Tsjernobyl» som vi denne kvelden får høre utdrag fra. Aleksijevitsj har møtt motstand både i det sovjetiske sensurapparatet og i hjemlandet. De siste årene har Aleksijevitsj markert seg som en krass kritiker av Putin. Hun var fribyforfatter i Gøteborg i 2006-2008, men bor nå i Minsk.

 Fatemeh Ekhtesari er poet, redaktør, kunstner, menneskerettsaktivist og jordmor fra Teheran i Iran. I 2015 flyktet hun fra Iran etter å ha blitt dømt til elleve og et halvt år i fengsel og nittini piskeslag for blasfemi, propaganda mot systemet og for å håndhilse på en mann. Hun kom til Lillehammer som fribyforfatter i 2017, og bor og studerer fremdeles i byen. I oktober 2020 kom den første norske oversettelsen av diktsamlingen hennes, «Vi overlever ikke», ut. Og vi får høre utdrag fra denne.

Dareen Tatour er palestinsk poet, dramatiker, fotograf og aktivist med israelsk statsborgerskap. Gjennom sitt virke ønsker Tatour å belyse palestinernes situasjon og hun oppfordrer spesielt palestinske kvinner til å fortelle om sine erfaringer med overgrep og menneskerettighetsbrudd. I 2015 la hun diktet «Resist My People, Resist Them» og hun ble dømt av en israelsk domstol for «oppfordring til vold og terror» og å «støtte en terrororganisasjon». Tatour tilbrakte fem måneder i fengsel og tre år i husarrest. I 2019 mottok hun Norsk forfatterforenings ytringspris.. Fra 2020 har hun vært fribyforfatter i Östersund.

Makramé består av tre vokalister, kjent som solister og dansere i Fargespill, i tillegg til egne solokarrierer. Med seg har de musikere med lang fartstid i byens musikkmiljø.
«Tre fantastiske vokalister med et supertight rytmekomp i bakgrunnen (…) Alt levert med fantastisk innlevelse og humør», skrev BTs anmelder i høst, og ga dem full pott med 6 hjerter.

Renate Rivedal fra Bergen kvinnesaksforening holder velkomsttale.

Regi: Annika Silkeberg

I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening, Norsk PEN Vestlandet og Kvinnefestivalen i Bergen

Foto: Ingvild Hægh

Med: Kjersti Elvik, Marianne Nielsen, Kamilla Grønli Hartvig, Kristi-Helene Engeberg, Siham Shurufa, Knut-Erik Engemoen og Jason Nemor Harden.