Gruppe mennesker poserer på en trapp med utsmykkede metallrekkverk.

Kule forbilder skaper konsertforestilling for barn

Artisten Miss Tati åpner året på Den Nationale Scene med en ny konsertforestilling for barn. Sammen med venner fra Fargespill og hennes dansere og musikere, inntar hun Store Scene fra 9. januar. Sangene spinner rundt livet i en blokk og betydningen av å være annerledes – og stolt av det.

Miss Tati, lillesøsteren Lilly og bestevenninnen Irem har sammen med noen av byens beste musikere laget nye låter om å vokse opp i en boligblokk omgitt av mange forskjellige mennesker. I konsertforestillingen «Eyemba» får vi sanger om humørsvingninger, snopedager og om hvor viktig det er å respektere hverandre og seg selv. Med seg har de også ungdommer fra Fargespill.

–  Jeg har flyttet mye, både i Norge og Portugal, og har stort sett bodd i blokk. Her kommer man tett på hverandre, og ser verdien av både ulikhet og felleskap, sier Miss Tati.

«Eyemba» betyr husly eller bolig på det angolske språket umbundu. Miss Tati har foreldre fra Angola og ble født i Portugal. Da hun kom til Bergen sammen med sin mor og lillesøster i 1996 var hun bare ti år. I showet deler hun personlige erfaringer fra oppveksten med publikum. Her er sanger om følelsene som kan ligge i det å bli sett på som annerledes.

– I oppveksten var det mange som ville ta på håret vårt og klappe oss på hode. Det var så pass mye at man til slutt føler seg som en hund eller en utstillingsdukke. På toppen av det hele er det mye stigma blant afrikanere til å gå med håret sitt naturlig – det sies at det ser ustelt eller stygt ut. Det er mye press på afrikanske jenter og kvinner om å stritte håret sitt med anti permanent og flette det eller ta på seg parykk. Jeg har lyst å formidle til barna at forskjellighet er bra, og at man skal være stolt av den man er. Jeg har for eksempel skrevet en sang til favorittdyret mitt, flamingoen, som sprader skamløs rundt i sin knallrosa prakt.

Under konsertforestillingen får publikum lære nye dansesteg og umbundi-ord. Umbundu er et såkalt bantuspråk og blir snakket i de sentrale delene av Angola.  Språket ble, som alle andre angolske språk, forbudt under kolonitiden. Foreldrene til Miss Tati flyktet til Portugal under borgerkrigen i Angola.

– Jeg bestemte meg for å lære mer om språket for to år siden da jeg gjorde den første Angola 70-konserten og en gjesteopptreden med Fargespill. I arbeidet med Eyemba-forestillingen har jeg snakket med min mor. Jeg har blant annet lært en barnelåt på Umbundi av henne, sier Miss Tati