Marianne Nilsen, Gerald Pettersen og Susann Bugge Kambestad foto

Høstslipp: «Alle tiders Bergen» og «De urolige»

Bergen feirer 950 års jubileum og det har ikke Den Nationale Scene tenkt å la gå ubemerket hen. På Store Scene blir det en humoristisk turmarsj gjennom byens 950 år signert Knut Nærum og Morten Lorentzen fra 11. september. I Teaterkjelleren kan vi 15. august endelig invitere til premieren på «De urolige» etter romanen av Linn Ullmann.

«Alle tiders Bergen – 950 år kort fortalt» er en er forestillingen for deg som vet litt, mye eller sånn passe om Bergens historie. Her får man svar på spørsmålene ikke alle har stilt. Hvem var egentlig Baglerne? Hvor mye kan vi takke strilene for? Og hva skulle egentlig Johan Nordahl Brun på Ulrikens topp med en cithar?

Store sprang

Manusforfatterne Knut Nærum og Morten Lorentzen har felles fartstid fra humorprogrammet «Hallo i uken» på NRK. Sammen med regissør Eirik del Barco Soleglad har de nå endevendt Bergen bys historie og skvist ut de beste dråpene. På scenen står trioen Bjørn Willberg Andersen, Ragnhild Gudbrandsen og Tormod Løvold. Sammen med et firemannsorkester inntar de Store Scene, og lar oss møte alt fra Olav Kyrre til Ole Torp, Dyveke til Varg Veum. Her blir det mange morsomme musikalske numre og store sprang i sjangre.

Forestillingen var opprinnelig planlagt på Lille Scene, men som følge av koronasituasjonen ble det mulig å flytte den opp på hovedscenen. Her skal den spille i høst sammen med en annen forestilling, som lanseres like over sommeren.

Norgespremiere basert på Linn Ullmanns roman

Som følge av koronapandemien ble det også bråstopp for «De urolige», som skulle hatt norgespremiere i slutten av mars. Forestillingen som er basert på den gripende romansuksessen til Linn Ullmann, får nå premiere 15. august i Teaterkjelleren. Forestillingen forteller om en datters forhold til sin mor på den ene siden, og til sin far på den andre. Gjennom en vev av øyeblikksbilder, lapper, lister og lydopptak utforsker en kvinne hvordan det var å vokse opp med travle, hardtarbeidende kunstnerforeldre. Den utforsker skilsmissebarnets evige dilemma, og den eksistensielle uroen og lengselen. Susann Bugge Kambestad spiller datteren, og Gerald Pettersen og Marianne Nielsen foreldrene.

Resten av høstmenyen på Den Nationale Scene blir lansert i august.