Else Kåss Furuseth

Gratulerer, du lever

Med «Gratulerer» slår Else Kåss Furuseth et slag for åpenhet. Gjør deg klar for en personlig, hjertevarm og tidig terapitime.

– Aller først. Hva er det du gratulerer med?

– Jeg gratulerer med at vi lever! Men hvordan lever vi etter at det tristeste har skjedd? Eller hvis livet bare ikke blir som vi hadde tenkt? Hvordan snakker vi sammen? Oj, nå høres jeg ut som en hobbypsykolog. Men i min familie har vi tradisjon for å gå i terapi. Mormor gikk også til psykolog, men sluttet. Han stilte så personlige spørsmål.

– Hvordan oppstod ideen til «Gratulerer»?

– Før han tok livet sitt, ga min alltid losjakke-kledde bror meg en badevekt og ba meg oppsøke psykolog. Jeg var skeptisk. Min erfaring tilsa ikke at man kom i kjempegodt humør av terapi. Men seks år etter brodern døde gikk jeg en dag inn på Hennes & Mauritz. Det var fullt av losjakker til halv pris. Jeg begynte å gråte, så kom ekspeditøren bort til meg og spurte: ”Går det bra med deg?” – Ja, jeg synes bare det er så fint og rørende at det er salg på losjakker, sa jeg. Da skjønte jeg at jeg måtte følge broderns råd. Jeg oppsøker en psykolog. Og der starter det.

Først «Kondolerer», så «Gratulerer»
Forløperen «Kondolerer» er en komedie om selvmord og hyllest til livet etter å ha mistet mor og bror i selvmord. Forestillingen bidro til at Else Kåss Furuseth fikk tildelt Wenche Foss’ Ærespris.

– Mens «Kondolerer» handler om noe som er så trist at det er vanskelig å snakke om, prøver jeg i «Gratulerer» å finne ut hva som skjer i ”terapirommet”. Tidligere var jeg full av fordommer mot terapi, og tenkte at det var ”luksus”. Men om man har behov for og mulighet til å prate med noen, så hvorfor ikke? Herregud, folk går jo til ”eyebrow-rehab”.

– «Gratulerer» handler om «å være god nok som du er – selv om du er ganske ræva». Hva legger du i det?

– At vi ikke må fokusere så mye på å snakke oss selv ned, men heller tåle hverandre. At det er lov å tulle for å holde ut. Du må ikke, men det setter ofte ting i perspektiv. Dagen før brodern døde så han en ni og en halv times dokumentar om verdens største folkemord. Det setter ting i perspektiv, gjør det ikke?

«OK å være til bry»
– Si litt om Åpenhetprisen 2018 og tildelingen av Gullruten for årets beste programleder

– TUSEN TAKK! Da jeg fikk Gullruten sa fattern at nå må TV-bransjen heve nivået! Men for å være litt alvorlig, må jeg minne meg om at ikke noe blir verre av å snakke om det. Det har jeg lært av nettopp fattern, sikkert som en konsekvens av at familien snakket lite om psykiske plager tidligere. Ikke nødvendigvis grunnet skam, men fordi man ikke vil være til bry! Jeg prøver å minne om at det er ok å være til bry!

– «Gratulerer – og hipp hurra!» skriver VG i sin omtale av forestillingen. Og de er fristet til å slenge på slagord som «Else gir god helse!». Er du i ferd med å bli en slags humoristisk arvtaker til Snåsamannen?

– Nei, det vil bli å pisse på Snåsamannen. Han er kongen av healing! Jeg er mer en slags Durek i forhold.

«Gratulerer» ser du på Store Scene 11.- 12. oktober.