En collage av forskjellige film- og teaterstillbilder som viser scener og karakterer fra forskjellige fortellinger.

Slik blir våren

Våren på Den Nationale Scene vitner om overskudd og byr på et fargerikt og kontrastfylt program. Her er klassikere som speiler vår tid, in-yer-face teater og skamløst begjær. Med sterke kvinner i front, går vi en lysere tid i møte.

– Vi ser vel alle frem til et mer normalt liv der vi kan samles igjen, i en åpen by med folkeliv på kafeer og kulturarenaer. Det blir et høyt aktivitetsnivå på Den Nationale Scene med et stort tilbud til publikum. Nå håper vi bare at vi får bukt med korona-krisen slik at publikum igjen kan fylle salene, sier teatersjef Stefan Larsson, som presenterte programmet for våren 2021 denne uken.

Nye tolkninger av verdensberømte historier

Repertoaret på DNS har som alltid stor spennvidde. Blant vårens nyheter finner vi verdensberømte historier som «Madame Bovary» og «Et dukkehjem», men i nye tolkninger som gir griper fatt i nåtidens strømninger. Begge i visuelt slående oppsetninger.

– En rød tråd gjennom programmet er sterke kvinner som på ulike vis tar avgjørende livsvalg. Det er nok mange som har kjent på et slags vakuum i det siste, og flere av forestillingene berører vår lengsel etter mening, kjærlighet og tilfredstillelse, sier Larsson, og legger til at forestillingene med få unntak også iscenesettes av kvinnelige regissører.

De populære forestillingene fra 2020 som mange ikke fikk sett på grunn av restriksjonene, som «Cabaret» og «Alle tiders Bergen» fortsetter, og det samme gjør Ingmar Bergmans legendariske skilsmissekomedie «Scener fra et ekteskap» som har premiere i desember.

Saftig humor og knytteslag

Skuespiller Kjersti Elvik gir oss den åpenhjertige og humoristiske forestillingen «Bjørnejegerskens bekjennelser» om byråkraten Birgit som sier opp jobben sin og reiser et tempel for godhet og begjær. Bergensartisten Miss Tati har med seg musikere og dansere i et forrykende familieshow. Etter påske setter den anerkjente regissøren Kjersti Horn opp det kontroversielle stykket «Sprengt» av Sarah Kane. Det tar i bruk sterke virkemidler i sin brutale og ømme skildring av menneskers råskap.

Første nye premiere er «Vaktmesteren» av nobelprisvinneren Harold Pinter – en moderne klassiker og et mannsdominert trekantdrama om maktspill og manipulasjon.

– Det vil komme flere tilskudd til vårprogrammet etter hvert, både arrangementer, konserter og nye forestillinger, forteller Larsson.