Tre menn i svart, en i forgrunnen med skjegg, stående mot et landlig bakteppe med en liten hvit struktur på en høyde, under en regnfull himmel. tekst "vakt mesteren" øverst.

Vaktmesteren

Vaktmesteren

133

01.10.2021

Mesterverk om manipulasjon og språkets makt

Med en nervepirrende stemning, komiske grep og en uovertruffen språkbruk har prisbelønte Harold Pinter skapt en helt egen signatur. «Vaktmesteren» er nærmest en thriller som i et mikrokosmos studerer maktpolitikkens rå virkemidler.

Om forestillingen

Regi: Carl Kjellgren
Sjanger: Drama
Sted: Lille Scene
Varighet: 2 timer 15 minutter med pause

Den asosiale Aston har levd avsondret i en leilighet i brorens bygård. Et tilfeldig møte fører han sammen med en brautende boms, og Aston gir ham husly. Når Astons bror, den brutale huseieren ankommer, tilspisser situasjonen seg mellom de tre og vi blir vitne til et uhyggelig og ufrivillig komisk maktspill. Lurer de hverandre eller seg selv?

Nobelprisvinneren Harold Pinter (1930-2008) sine teaterstykker blir ofte kalt «trusselkomedier». Noe udefinert, skremmende presser seg på utenfra. I «Vaktmesteren» er det fremmedfrykt og angst for egen tilkortkommenhet som er den største trusselen. I en finslipt balanse mellom det komiske og tragiske, blottlegges vår fiendtlighet mot det ukjente, vår nådeløse posisjonering og vår søken etter tilhørighet.

Les mer

Med dette stykket fra 1960 fikk britiske Harold Pinter sitt definitive gjennombrudd. Det ble umiddelbart en publikumssuksess og er siden blitt en moderne klassiker. Gjennom sin 50 år lange karriere ble Pinter en av de mest innflytelsesrike, kontroversielle og omfavnede dramatikere i sin generasjon. Da den samfunnsengasjerte forfatteren ble tildelt Nobels litteraturpris sa juryen at Pinter «bryter seg inn i undertrykkelsens lukkede rom». Han kvitterte med en tale hvor han blant annet gikk i strupen på USAs utenrikspolitikk.

Premiere på Lille Scene 29. januar.

Et diamantformet ikon med fem svarte prikker arrangert i et X-mønster inni seg.

Det er en god miks av manipulasjon og stakkarslighet, iblandet til dels absurd humor.

Bergensavisen

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Vaktmesteren» er en tålmodighetsprøve. Men det er en underholdende tålmodighetsprøve.

Bergens Tidende

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Vaktmesteren» er ei framifrå og velspelt framsyning som held på
nerven frå byrjing til slutt.

Dag og Tid

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

Solide rolleprestasjoner og masse humor gjør Den Nationale Scene sin oppsetning av Harold Pinters «Vaktmesteren» til en publikumsvennlig opptur i en mørk pandemivinter.

Scenekunst.no

Kjøp billetter

+ Se flere datoer

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Bilder

Medvirkende

Av: Harold Pinter I Oversettelse: Jens Gundersen I Regi: Carl Kjellgren I Scenografi og kostymedesign: Ilkka Isaksson I Lysdesigner: Arne Kambestad I Lyddesigner: Tor Endre Kalvenes

Skuespillere: Jon Ketil Johnsen, Herman Ljung Opedal og Kristian Berg Jåtten

Dramaturg: Idun Vik | Sufflør: Linda Oline Notøy I Lystekniker: Ida C. Brønn I Inspisienter: Unni Egan og Kristine Nordby Simonsen I Rekvisitør: Cathrine Hopstock og Magnus Holm I Maskør: John Einar Hagen I Kostyme: Maren Wagtskjold-Myran