Kvinne med synlig utmattelse, hviler hodet på kneet.

Sprengt

Sprengt

139

30.08.2021

Brutalt og ømt om menneskenes råskap

Hvorfor fornedrer, utnytter og plyndrer vi hverandre når alt vi søker er kjærlighet? «Sprengt» griper fatt i deg med en voldsom kraft. Rått og uretusjert skildres vår indre slagmark og krigene som utspiller seg på alle plan, hver dag. Duoen Kjersti Horn og Sven Haraldsson har i mange år planlagt denne iscenesettelsen av Sarah Kanes kontroversielle stykke.

Om forestillingen

Regi: Kjersti Horn
Sjanger: Drama
Varighet: Ca. 1 time og 40 minutter, ingen pause
Aldersgrense: 16 år

Et hotellrom og to sjeler som lengter etter kjærlighet. En syk eldre mann og en ung ensom kvinne. En gang hadde de et kort forhold, men nå er det lang tid siden sist. Og det som kanskje skulle vært et kjærlighetsmøte, utvikler seg til en destruktiv og livstruende kamp.

«Sprengt» vekker sterke reaksjoner. Det viser verden, mennesket og teatret i oppløsning. Kanes kunstneriske prosjekt har vært omdiskutert, men hennes evne til å speile verden i intense og mørke kammerspill har gjort henne til en sentral stemme i samtidsdramatikken. «In-yer-face»-teater brukes som en beskrivelse av tekstene hennes. Kane skygger ikke banen for sterke virkemidler eller uhyrlige scener. Men samtidig skildrer hun menneskets lengsler og behov for nærhet med en slik ømhet, at man finner spor av godhet selv i de grusomste virkeligheter.

Kane ville at teaterforestillinger skulle være som en fotballkamp eller en konsert – oppslukende og sprekkfulle av vill energi. Når regissør Kjersti Horn og scenograf Sven Haraldsson iscenesetter «Sprengt» har de ivaretatt både brutaliteten og kjærligheten i Kanes tekst. 

Les mer

Sarah Kane skrev også dramaene «Phaedra’s Love», 1996 ( Fedras Kjærleik), «Cleansed», 1998 (Renset), «Crave», 1998 (MÅ) og «4.48 Psychosis», 2000 (Psykose 4.48). Hun tok sitt eget liv i 1999, og ble 28 år gammel.

Premiere 29. mai i Teaterkjelleren

Et svart diamantformet ikon inneholder seks svarte prikker arrangert med tre prikker øverst til venstre og tre prikker nederst til høyre.

«Skuespillerne formidler sterke inntrykk, det er hudløst, nakent og rått. Strålende prestasjoner av alle tre.»

Bergensavisen

En skildring av en enkelt terning som viser fem prikker arrangert i et x-mønster.

«Kjersti Horns versjon av Sarah Kanes beryktede dramadebut «Sprengt» er en vond svir av et teaterstykke, mesterlig spilt og med råskapen satt i system.»

Dagsavisen

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Kim Kalsås og Stine Robin Eskildsen er som skapt for rollene. (…) en enormt velspilt forestilling, der teknologien matcher stemningen og stilen (…)»

Bergens Tidende

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Alt i denne oppsetningen virker sammen i den hensikten å skape maksimal effekt på publikum. Men spesielt én prestasjon, i tillegg til Horns mesterlige regi, må fremheves: Kim Kalsås spill som Ian. Aldri har jeg sett denne skuespilleren så sterk før. Han er troverdig, nærværende og sjokkerende fra begynnelse til slutten. (…) Også de to andre skuespillerne, Stine Robin Eskildsen som Cate og Oscar Jean som soldaten, gjør aldeles utmerkede prestasjoner i denne stramt regisserte og fjetrende forestillingen.»

Norsk Shakespearetidsskrift

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Paret Kalsås og Eskildsen står perfekt til kvarandre og gjer kvarandre gode i den maktkampen som oppstår mellom dei to sceneskikkelsane (..) samspelet deira gjer ei sterk framsyning endå sterkare.»

Dag og Tid

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Bilder

Medvirkende

Av: Sarah Kane | Oversettelse: Runa Borch Skolseg | Regi: Kjersti Horn | Scenografi – og kostymedesign: Sven Haraldsson | Lyddesign: Erik Hedin | Lysdesign: Anne Elisabeth Bergendahl | Videoregi og kameraføring: Mads Sjøgård Pettersen | Animasjon: Kristian Pedersen | Dramaturg | Idun Vik

Med: Stine Robin Eskildsen, Kim Kalsås og Oscar Jean

Kostyme: Gjertrud Solttun