Skammen
285
Hvem blir du når krigen kommer?
Eva og Jan, et musikerpar i midten av tredveårene, har flyttet fra byen til et avsidesliggende, idyllisk sommerhus for å fordype seg i kunsten, arbeidet og kjærligheten til hverandre.
Stedsspesifikt teater
15. mai 2025
Ca 2 timer og 30 min. (inkl. pause)
Det forekommer synlig bruk av våpen, røyk og flammer i forestillingen. Samt lyder av krigshandlinger.
Lokalet er dessverre ikke tilrettelagt for rullestolbrukere. Adkomsten kan også være utfordrende for personer med redusert mobilitet, da det er både trapper og/eller ujevnt underlag.
Om forestillingen
I vakre omgivelser forsøker de å holde en stadig mer urolig verden på avstand, men idyllen får en brå slutt når en fallskjermsolat plutselig krasjlander på eiendommen.
“Hvem blir du når krigen kommer?” er et sentralt spørsmål i «Skammen», Ingmar Bergmans filmklassiker fra 1968. I Mattias Anderssons frie sceniske bearbeidelse utforskes spørsmålet videre gjennom et privilegert middelklassepar sitt møte med skiftende maktposisjoner, trusler, vold og illusjoner som brister.
I Miriam Prestøy Lies iscenesettelse blir publikum invitert inn i vakre Christinegaarden i Sandviken for en helt unik teateropplevelse. Publikum utstyres med hodetelefoner og beveger seg fra scene til scene, som i et filmsett, der vi kommer svært tett på teksten og skuespillerne.
Av Ingmar Bergman
Dramatisert for scenen av Mattias Andersson
Regi: Miriam Prestøy Lie
«Drivende godt teater i kledelig lokale.»
«Skammen som tittelen springer ut av ligger i mellomrommene, i dvalen de uvilkårlig ristes ut av, i erkjennelsen av at hver og en er seg selv nærmest, uten et fungerende indre kompass. I hva de har vært, og ikke vært. Skammen kommer med oppvåkningen.»
«De vakre omgivelsene til tross: Dette er langt fra feelgood. Bergmans krigsdrama treffer isteden tidsånden med kvalmende kraft.»
Kjøp billetter
Denne forestillingen er ikke inkludert i Årskort 2025. Men har du årskort får 20% rabatt på denne forestillingen.
Fra forestillingen
Medvirkende
Av Ingmar Bergman. Dramatisert for scenen av Mattias Andersson. Oversatt av Miriam Prestøy Lie.
Regi: Miriam Prestøy Lie I Lyddesign: Gunnar Innvær I Visuell konsulent: Olav Myrtvedt I Lysdesign: Arne Kambestad I Konseptuell rådgiver: Idun Vik I Dramaturg: Kjersti Gulliksrud
Inspisient: Kristine N. Simonsen / Sandra Olea Jacobsen I Kostymer: Gjertrud Solttun / Silje T. Pedersen I Rekvisitt: Espen Røen