search

Kirsebærhaven

153

29.11.2021

Skaper magi med russisk teaterskatt

Teatermagi og absurd komikk står i høysetet når et av verdens mest kjente drama utspiller seg på Store Scene. Et kraftfullt ensemble viser oss på muntert vis hvordan vanskelige valg gjør oss blinde og undergangen fortrenges i det lengste.

Om forestillingen

Regi: Ellen Lamm
Sjanger: Drama
Varighet: Ca. 2 timer og 10 minutter, inkludert pause

Mens enken Ljubov har druknet sorgene med sin elsker i Paris, har familiegodset på den russiske landsbygden forfalt. Ljubov er blakk, og det er bare én utvei: Å hugge ned den store kirsebærhagen og stykke opp tomten. Kirsebærhagen byr ikke lenger på kirsebær, men er likevel vakker som et blankskurt barndomsminne. Så Ljubov lukker øynene, mens frustrerte familiemedlemmer og tjenestefolk river seg i håret.

Det er et stort og fargerikt persongalleri som inntar scenen i Tsjekhovs kjente stykke. Noen trøster seg med karameller, sylteagurker, biljard og forelskelser, mens andre pønsker ut planer for å møte fremtiden. Alle lever i sin egen verden og forvalter hver sin sannhet. I denne spenstige iscenesettelsen lekes det med ulike perspektiver og den fascinerende forestillingen har et slør av absurd magi over seg. Den opprivende skildringen av en familie og et samfunn i oppløsning, får stadig følge av komiske opptrinn.

Premiere på Store Scene 11. november.
Opprinnelig premiere er utsatt på grunn av den pågående streiken i kultursektoren.

Les mer

Kirsebærhaven ble uroppført i Moskva i 1904, året før den første russiske revolusjon, og samme år som Tsjekhov døde. Stykker speiler mer enn noen andre av hans drama, den brutale brytningstiden og klassekampen. Samtidig sto Tsjekhov fast på at det var et «muntert stykke (…) en komedie, stedvis til og med en farse».

Kjøp billetter

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Medvirkende

Av: Anton Tsjekhov
Oversettelse: Kjell Helgheim | Regissør: Ellen Lamm  | Scenograf og kostymedesigner: Rikke Juellund | Lysdesigner: Torben Lendorph | Komponist: Christian Gabel | Dramaturg: Magnus Florin

Inspisient: Kjell Arve Vorland | Kostymer: Elin Marie Haraldsø | Maskør: Kati Sjøgren | Rekvisitører: Magnus Holm og Frode Prestegård | Dramaturgiat: Annika Silkeberg | Sufflør: Linda Notøy

Opplev mer

Gjør Kirsebærhaven på Store Scene

Spenning og uro, forventningen om at livet snart kan snus på hodet – regissør Ellen Lamm tror vi alle kan kjenne oss igjen i følelsene som skildes i Kirsebærhaven. Forestillingen spilles på Store Scene fra 10. september.

Podkast: Lørdagskafé: Kirsebærhavens hemmeligheter 

Hør opptak av samtalen da skuespiller Ragnhild Gudbrandsen og regissør Ellen Lamm lettet litt på sløret før premieren, og Tsjekhov-ekspert Ingunn Lunde ga innsikt i det rike materialet.

12.11: Introduksjon til “Kirsebærhaven”

Vil du vite litt mer om “Kirsebærhaven” – ett av teaterhistoriens mest berømte stykker? Få litt bakteppe på 30 minutter kl 18:15 på Store Scene. Gratis inngang.

Tettere på