Illustrasjon av en dissekert anatomi med en ryggsøyle uthevet, sammen med skandinavisk tekst.

Hvem drepte faren min?

243

09.02.2024

Et kjærlighetsbrev fra en sønn

Far og sønn har mistet kontakten på grunn av sønnens legning. Nå vil sønnen gjøre det han kan for å forstå og forsvare sin far. «Hvem drepte faren min» er en eksplosiv monolog av Édouard Louis basert på boken med samme navn.

Samproduksjon med Agder Nye Teater

Store Scene

7. og 8. februar

1 time og 20 min (ingen pause)

Anbefalt alder: fra 15 år

Svart-hvitt kunstnerisk plakat med abstrakte og forvrengte bilder med tekstoverlegg.

Om forestillingen

«Hvem drepte faren min» er et protestskriv på vegne av en far som har fått kroppen ødelagt av hardt arbeid på fabrikken. Som mister retten til medisiner, og får trygden redusert av politikerene. En far som lever et liv ingen vil høre om.

Den eksplosiv monolog av Édouard Louis handler om klasseforskjeller og de mekanismene i samfunnet som skaper mindreverd og utslitte kropper.  Louis filtrerer alt dette gjennom å fortelle sin fars historie. Hvordan påvirker politiske beslutninger livet og kroppene til de sårbare i samfunnet?

Det er skuespiller Olav Waastad som i samarbeid med regissøren Magnus Sparsaas, danseren Charlott Utzig og Agder Nye Teater som står bak denne brennaktuelle oppsetningen. En sceneversjonen som blander teater og dans.

+ Les mer
Da forfatter Édouard Louis utga sin selvbiografiske roman «Farvel til Eddy Bellegueule» i 2014, tok han et rasende oppgjør med sin egen bakgrunn. Med den nord-franske industribyen han vokste opp i, med de kulturfattige omgivelsene, med sin uutdannede familie, med en dominerende maskulinitetsdyrkelse og – ikke minst – med sin egen far. Han endret til og med navnet sitt i det endelige oppgjøret med en barndom og ungdom ødelagt av voldelige machoholdninger og homofobi.
 
«Hvem drepte faren min» kan sees som en oppfølging av «Eddy Bellegueule». Men her er perspektivet utvidet og «skylden» for en miserabel oppvekst fordelt på flere bakenforliggende faktorer. For hva gjorde at farens hans ble den han ble? Kunne han valgt annerledes? Hadde han i det hele tatt noe valg?

Agder Nye Teater har siden 2020 laget teater i Arendal og står bak forestillingene Mor og barn, White Heart, Tyngde og Hundrevis av barn i vill kamp.

Co-produsert av Den Nationale Scene og RAS

Støttet av Norsk Kulturråd, Agder Fylkeskommune, Arendal kommune, Kristiansand kommune, Grimstad kommune, Scenekunst Sør, Bergesen-stiftelsen, Fløistad-stiftelsen, FFUK, Fond for lyd og bilde, Fritt ord, Cultiva

Foto: Simen Dieserud Thornquist.

Av: Édouard Louis
Regi, koreografi og scenografi: Magnus Sparsaas

Kjøp billetter

Denne forestillingen er ikke inkludert i Årskort 2024.

+ Se flere datoer

Fra forestillingen

Medvirkende

+ Se alle medvirkende

På scenen: Olav Waastad, Charlott Utzig, Magnus Sparsaas

Regi, koreografi og scenografi: Magnus Sparsaas
Kunstneriske medskapere: Gina Lindås Theodorsen, Marius Christoffer Karlsrud, Gaut Åge Bjønnum, Fillip Ring
Musikk: Marius Christoffer Karlsrud og Olav Waastad
Kostyme: Sara Skogøy og Magnus Sparsaas
Lys: Tobias Leira
Produsent: Tonje Sannes, Stine Revheim Svellingen og Magnus Sparsaas
Dramaturg: Stine Revheim Svellingen og Kjersti Horn

Grafisk design: Carl Lützen
Snekker: Leif Tveitdal
Maler: Frode Holgersen
Sveiser: Gregor Olsen
Forestillingsfoto: Simen Dieserud Thornqvist

Takk til: Mimir Kristjansson, Linda Sætra, Rickard Borgström, Jørgen Strickert