Heksejakt
253
Når løgn blir sannhet
Året er 1692. Vi befinner oss i Salem, Massachusetts, et nybyggersamfunn bebodd av kristne puritanske. En liten gruppe jenter har danset i skogen, uvitende om at presten har sett dem. Slik lettsindig oppførsel kan ikke det konservative lokalsamfunnet tolerere, og for å redde seg ut av situasjonen forklarer jentene at de var besatt av djevelen i gjerningsøyeblikket. Det går ikke lang tid før ryktene begynner å løpe. Men hvem er det egentlig som setter dem ut?
Drama
Store Scene
Anbefalt fra 13 år
Premiere 19. oktober
Ca. tre timer (inkl. pause)
Om forestillingen
Snart begynner flere av byens innbyggere å bruke ryktene til egen fordel, og gradvis blir det lille bysamfunnet så infiltrert av løgner at ingen lenger klarer å orientere seg i mylderet av påstander. For hva skjer når flertallet i et samfunn har sluttet seg til alternative sannheter? Når løgn har blitt et politisk våpen og få klarer å skille sannhet fra spinnet av oppkonstruerte historier og konspirasjoner? Er det i det hele tatt mulig å forbli et redelig menneske?
Arthur Millers drama regnes som en av teaterhistoriens store klassikere. «Heksejakt» er basert på de historiske hendelsene i Salem 1692, der 29 mennesker ble dømt til døden og 144 mennesker ble fengslet for trolldom. Miller skrev stykket i 1953, etter selv å ha blitt forfulgt for sine meninger, under McCarthy-regimets jakt på kommunister. Men tematikken er tidløs, og det jaktes fortsatt på syndebukker i 2024.
Når «Heksejakt» får sin premiere på DNS i oktober, er det i regi av Miriam Prestøy Lie. Hun har de siste årene markert seg gjennom en rekke kritikerroste oppsetninger, og er fra 1. januar 2024 også ansatt som Den Nationale Scenes husregissør. Forestillingen har en rik rollebesetning på 23 skuespillere, som også inkluderer et jentekor bestående av aktører fra Musikaljentene. De skal ramme fortellingen inn med et suggererende og rikt tonefølge, med røtter i både religiøse folketoner og verdensmusikk. Alt ligger til rette for et storslått drama på Store Scene denne høsten.
Litt om musikken i stykket
I forestillingen hører du nykomponert musikk av Selma Frida Stang, samt to religiøse folketoner hun har arrangert for anledningen. Den latinske teksten som blir brukt i noen av sangene er hentet fra den katolske messen for de døde, Rekviem.
–Jeg ser deg, o Guds lam 1765
Foto: Helge Hansen & Jonas Bostrøm | Montag
Av Arthur Miller
Oversatt av Peter Magnus
Regi: Miriam Prestøy Lie
«Gir gåsehud ned til anklene. Den helstøpte oppsetningen av Arthur Millers klassiker byr på en av årets vakreste scenografier.»
«Skremmande og farleg aktuelt»
Dag og Tid
«eit mektig og sørgjeleg aktuelt drama »
«Dra på Heksejakt, bli litt forvirret, få litt gåsehud, les programheftet i pausen og gled deg til siste akt. Og: Klapp masse på slutten.»
«Tormod Løvold intenst dyktig som John Proctor.»
«Kristi-Helene J Engebergs fandenivoldske Abigail er så velspilt at man vemmes av hennes opptrinn.»
Fra forestillingen
Medvirkende
Jentekor: Cecilia Strønen Damm, Mathilde Strønen Damm, Selma Strønen Damm, Emmelin Marsteen, Andréa Othilie Wilhelmsen-Grøtnes og Elly Selvik Hellesøy.
Regissør: Miriam Prestøy Lie | Scenograf: Olav R. Myrtvedt | Kostymedesigner: Alva Walderhaug Brosten|Lysdesigner: Arne Kambestad| Komponist og lyddesigner: Selma Frida Stang | Koreograf: Ane Evjen Gjøvåg | Dramaturg: Kjersti Gulliksrud.
Inspisient:
Sandra Olea Jakobsen /
Reny M. Gaassand Folgerø I Maskør:
Tonje Mari Ingvaldsen I Lysmester:
Ida Charlotte Brønn / Dag Tømmerbakke I
Sceneteknisk ansvarlig:
Helge Kvamme I Kostymeansvarlig: Linn Theresee Michelsen I Lydtekniker: Rune Bjorøy I Rekvisitør:
Espen Røen
Sufflør: Birte Valkyrje Rolland
Teaterforlag: Nordiska ApS – www.nordiska.dk