Alt tekst: plakat for Arthur millers "heksejakt" som viser fem kvinner i hvite kjoler liggende i en sirkel på gresset, med tittelen nederst.

Heksejakt

253

Når løgn blir sannhet

Året er 1692. Vi befinner oss i Salem, Massachusetts, et nybyggersamfunn bebodd av kristne puritanske. En liten gruppe jenter har danset i skogen, uvitende om at presten har sett dem. Slik lettsindig oppførsel kan ikke det konservative lokalsamfunnet tolerere, og for å redde seg ut av situasjonen forklarer jentene at de var besatt av djevelen i gjerningsøyeblikket. Det går ikke lang tid før ryktene begynner å løpe. Men hvem er det egentlig som setter dem ut?

Drama

Store Scene

Anbefalt fra 13 år

19. oktober

TBA

Alt tekst: plakat for Arthur millers "heksejakt" som viser fem kvinner i hvite kjoler liggende i en sirkel på gresset, med tittelen nederst.

Om forestillingen

Snart begynner flere av byens innbyggere å bruke ryktene til egen fordel, og gradvis blir det lille bysamfunnet så infiltrert av løgner at ingen lenger klarer å orientere seg i mylderet av påstander. For hva skjer når flertallet i et samfunn har sluttet seg til alternative sannheter? Når løgn har blitt et politisk våpen og få klarer å skille sannhet fra spinnet av oppkonstruerte historier og konspirasjoner? Er det i det hele tatt mulig å forbli et redelig menneske?

+ Les mer

Arthur Millers drama regnes som en av teaterhistoriens store klassikere. «Heksejakt» er basert på de historiske hendelsene i Salem 1692, der 29 mennesker ble dømt til døden og 144 mennesker ble fengslet for trolldom. Miller skrev stykket i 1953, etter selv å ha blitt forfulgt for sine meninger, under McCarthy-regimets jakt på kommunister. Men tematikken er tidløs, og det jaktes fortsatt på syndebukker i 2024.

Når «Heksejakt» får sin premiere på DNS i oktober, er det i regi av Miriam Prestøy Lie. Hun har de siste årene markert seg gjennom en rekke kritikerroste oppsetninger, og er fra 1. januar 2024 også ansatt som Den Nationale Scenes husregissør. Forestillingen har en rik rollebesetning på 23 skuespillere, som også inkluderer et jentekor bestående av aktører fra Musikaljentene. De skal ramme fortellingen inn med et suggererende og rikt tonefølge, med røtter i både religiøse folketoner og verdensmusikk. Alt ligger til rette for et storslått drama på Store Scene denne høsten.

Foto: Helge Hansen & Jonas Bostrøm | Montag

Av Arthur Miller
Oversatt av Peter Magnus
Regi: Miriam Prestøy Lie

Kjøp billetter

Denne forestillingen er inkludert i Årskort 2024.

+ Se flere datoer

Medvirkende

+ Se alle medvirkende

Jentekor: Cecilia Strønen Damm, Mathilde Strønen Damm, Selma Strønen Damm, Emmelin Marsteen, Andrea Othilie Wilhelmsen Grøtnes og Elly Selvik Hellesøy.

Regissør: Miriam Prestøy Lie | Scenograf: Olav R. Myrtvedt | Kostymedesigner: Alva Walderhaug Brosten|Lysdesigner: Arne Kambestad| Komponist og lyddesigner: Selma Stang| Dramaturg: Kjersti Gulliksrud.