Skuespiller på scenen i tidstypisk kostyme som gestikulerer dramatisk under en forestilling av "erasmus montanus.

Erasmus Montanus

Erasmus Montanus

150

29.11.2021

Løssluppen og slagkraftig satire basert på Holbergs klassiker.

Verdensbildet i bygden rystes når den pompøse Erasmus kommer hjem fra studier i storbyen og forteller dem at jorden er rund. Alle kan jo se at den er flat! Det er ikke særlig populært å briske seg med vitenskapelige metoder og latinske gloser og attpåtil bytte navn fra Rasmus Berg til Erasmus Montanus.

Om forestillingen

Av: Ludvig Holberg, gjendiktet av Christian Lollike
Sjanger: Komedie
Varighet: Ca 1 time og 45 minutter uten pause

Kampen om virkeligheten er brutal både i vår verden og i Holbergs univers. I denne sviende komedien snus sannheter på hodet og vi blir med til utkantstrøk der viten og fremskritt bekjempes med vold om nødvendig.

I denne utgaven av Holbergs klassiker tar en av Danmarks viktigste teaterkunstnere, Christian Lollike, tak i stykket. Lollikes bearbeiding av Erasmus Montanus hadde premiere på Aarhus Teater i 2017, og ble en stor suksess. Forestillingen vant flere teaterpriser, blant annet som årets forestilling og årets scenedesign. I Bergen settes stykket opp med norske referanser og DNS’ skuespillere, og scenografien folder seg ut like storstilt som i Danmark. Med referanser til kulisser fra Holbergs tid og levende dukketeater, dekker en smått absurd og moderne utbrettsbok hele scenen.

Lollike er kjent for å utforske og debattere strømninger i vår samtid. Han setter etablerte sannheter under lupen, og bruker alle teaterets virkemidler til å lage tankevekkende forestillinger med stor underholdningsverdi.

En samproduksjon mellom Den Nationale Scene, Festspillene i Bergen og Aarhus Teater.

Premiere på Store Scene 27. mai, under Festspillene i Bergen. Nypremiere 17. august.

Les mer

Holberg var opptatt av de europeiske opplysningstenkerne og tok med seg dette tankegodset inn i sine skuespill. Man sto midt i en brytningstid, og diskuterte og verdispørsmål vi fortsatt gjenkjenner i dag. Motsetninger mellom folk og elite, bygd og by skaper stadig spenningsfelt i offentligheten. Lollike har tatt opp tråden fra Ludvig Holberg og utfordrer religion og verdisyn som undergraver opplysningsidealer som vitenskap, frihet og toleranse . I Lollikes versjon av Holbergs komedie, er det ideen om at samfunnet vårt er tuftet på kristne verdier som settes på prøve.

«En sannhet er en løgn som er blitt gjentatt tilstrekkelig mange ganger».

– Goebbels

Et svart diamantformet ikon inneholder seks svarte prikker arrangert med tre prikker øverst til venstre og tre prikker nederst til høyre.

 «Snart 300 år gamle «Erasmus Montanus» har fått en sprelsk ansiktsløftning (…) og fremstår som forfriskende nåtidig (…) Hele gjengen på scenen gjør sterke prestasjoner i tillegg til Frode Bjorøy. Kamilla Grønli Hartvig som Lisbeth er et funn. Marianne Nielsen som moren Nille og Stig Amdam som faren Jeppe er bunnsolide. Bjørn Willberg Andersen er også fin som den halvlærde klokkeren Per Degn (…)»

Bergensavisen

Et svart omriss av en hånd med tommelen opp inne i en sirkel, som symboliserer godkjenning eller avtale.

 «Du må se den. Det er en viktig referanseforestilling. Verdt å se, enten du liker den eller ikke.»

Bergens Tidende

Et svart omriss av en hånd med tommelen opp inne i en sirkel, som symboliserer godkjenning eller avtale.

 «Tankevekkende harselas med teori og klasse.»

Klassekampen

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«Regi og scenografi fikk fram dybder i stykket. Vi lo og ble ledd av. Flotte skuespillerprestasjoner. En suksess👏🏻👏🏻» – PUBLIKUMMER

Kjøp billetter

+ Se flere datoer

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Bilder

Medvirkende

Bearbeidet av: Christian Lollike, Tanja Diers og Dennis M. Brink | Regissør: Christian Lollike | Oversettelse: Johannes Wiggen Kramhøft og Trine Wiggen | Scenograf og kostymedesigner: Ida Grarup og David Gehrt  | Lyddesigner: Lars Gaarde  | Lysdesigner: Anders Kjems | Korleder: Daniel Norum | Dramaturg: Annika Silkeberg

Kor: Daniel Norum, Yvonne Nordvik Sivertsen, Johanne Mohn Mørch, Elias Blichfeldt Mørk