En reklameplakat for teateroppsetningen "assassins" med skuespillere i kostyme mot et amerikansk flagg som bakgrunn.

Assassins

Assassins

176

01.05.2022

Skarpladd, internasjonal musikalsuksess om drømmen om å ta livet av en president

«Assassins» er en skarpladd musikal om den aller mørkeste amerikanske drømmen – å ta livet av presidenten. Snikskyttere fra hele USAs historie møtes i et vilt musikalsk oppgjør og gir oss innblikk i historiene bak attentatene. Velkommen til The Land of the Free and the Home of the Brave!

Om forestillingen

Regi: Markus Virta
Sjanger: Musikal
Varighet: 1 time og 45 minutt, ingen pause.

For første gang i Norge presenteres den prisvinnende musikalen med den skrudde ideen om å la bakmenn – og kvinner – synge ut om sine mer eller mindre vellykkede forsøk på å drepe amerikanske presidenter. Med beksvart humor og sanger inspirert av populærmusikk fra alle attentatpersonenes tider, fascineres og skremmes vi av fortellingene fra verdens mektigste land.

Vi inviteres med på en berg- og dalbanetur gjennom tid og rom, og blir kjent med en broket forsamling av mennesker. De har en ting til felles. Alle har de skrevet seg inn i historiebøkene på grunn av sine grusomme handlinger: John Wilkes Booth, skuespilleren som skjøt Abraham Lincoln til døde en kveld Lincoln var i teatret. Samuel Byck, julenissen som ville krasje et passasjerfly inn i Det hvite hus for å bli kvitt Richard Nixon. Sara Jane Moore og Lynette Fromme, som slo seg sammen for å ta livet av Gerald Ford. Charles Guiteau, som ville bli ambassadør i Frankrike, men i stedet ble hengt for å ha drept James Garfield. Den italiensk amerikanske innvandreren Giuseppe Zangara, som skjøt fem skudd mot Franklin D. Roosevelts bilkortesje, bommet på Roosevelt og traff borgermesteren i Chicago i stedet. Anarkisten Leon Czolgosz, som ville bekjempe all verdens urettferdighet gjennom å henrette William McKinley. John Hinckley, som ville imponere Jodie Foster og trodde et attentat mot Ronald Reagan ville være oppskriften på det. Og så Lee Harvey Oswald, da, mannen som drepte John F. Kennedy mens verden fulgte med på direktesendt TV.

Hva kan deres historier fortelle oss om det amerikanske samfunnet? Hvilke konsekvenser fikk valgene de tok? Hva og hvem fikk dem til å gjøre som de gjorde? Og er det sant at et menneske kan bli udødelig gjennom å drepe et annet?

Amerikaneren Stephen Sondheim er musikkteatrets Shakespeare, og det sies at musikalen han selv var aller mest fornøyd med, er «Assassins». Som komponist og sangtekstforfatter deler han æren for dette med John Weidman, som har skrevet manuset.

Musikalen har aldri tidligere blitt oppført i Norge. Når den nå blir det, er det i regi av Markus Virta, en av Skandinavias ledende musikalregissører. Knut Nærum har stått for oversettelsen. I tillegg til sterke navn fra vårt eget ensemble, gjestes vi av tre svært gode musikalnavn: André Søfteland, Mari Lerberg Fossum og Jason Nemor Harden.

Norgespremiere på Store Scene 5. februar.

terning-5

Begeistret publikum

Bergensavisen

terning-5

«Mesterlig, ironisk og mørk»

«Assassins er både underholdende og lattervekkende. Veldig». 

Bergens Tidende

terning-5

«Rystende moro».
«et tindrende opplagt og samstemt ensemble både på scenen og i orkestergraven.»

Dagbladet

terning-5

«Blinkskudd for «Assassins» i Bergen». 

«Markus Virtas regi er sømløst effektiv, og det musikalske bindes like sømløst sammen av et stort orkester under Trond Blindheims aldri vaklende ledelse.»

Aftenposten

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«underholdende og treffsikker»

NRK

Ikon for en hånd som gir tommel opp.

«helstøpt, drivende god oppsetning.»

«Knut Nærum har levert en så levende og inspirert oversettelse»

Norsk Shakespeare Tidskrift

Kjøp billetter

+ Se flere datoer

Gi teater i gave!

Du bestemmer selv beløpet du vil spandere.

Årskort

Kjøp årskort og se så mange forestillinger du vil for kun kr 2300,-

Hotellpakke

Gode priser på hotell og teater, i samarbeid med De Bergenske.

Bilder

Medvirkende

Musikk og sangtekster: Stephen Sondheim | Manus: John Weidman

Orkestrering av Michael Starobin | Produsert av Playwrights Horizons, Inc. New York City ASSASSINS off-Brodway i 1990 | Presentert etter avtale med Music Theatre International | «Assassins» er basert på en idé av Charles Gilbert jr.

Oversettelse: Knut Nærum | Regissør: Markus Virta | Scenograf og kostymedesigner: Paul Farnsworth | Komponist: Stephen Sondheim | Lysdesigner: Jason Taylor | Musikalsk ansvarlig: Trond Lindheim | Dramaturg: Lillian Bikset, Idun Vik.

Inspisient: Julie Bakke Kvalen | Kostyme: Silje Teland Pedersen og Linn Therese Michelsen | Lydteknikere: Bjarte Andre Våge og Rune Bjorøy | Lysmester: Anne Bergendahl | Rekvisitører: Frode Prestegård og Magnus Holm |Maskør og parykkmaker: Kati Sjøgren | Sufflør: Britney Elise Sudmann-Mack

Musikere: Helge Lilletvedt, Jan Kåre Hystad, Berit Hella Lindberg, Per-Harald Molvig, Marius Brauterfallet, William Skramsett, Hans Marius Andersen, Brit Johnsrud, Grethe Tonheim, Thomas Sinclair Valeur, Vidar Eldholm, Arne Toivo Fjose, Owen Weaver.

Opplev mer

02.02: Samtale om «Assassins»

Det er knyttet store forventninger til norgespremieren på musikalen «Assassins». Proppfull av svart humor og musikalske krumspring, fortelles historier om ...

Vil du vite mer om attentatene i USA?

Her har vi samlet informasjon om alle de virkelige attentatmenn (og kvinner), samt presidenter, som du møter i musikalen “The ...

Podkast: Foredrag: Den amerikanske drømmen og USAs anti-helter

USA har en blodig historie – fra borgerkrigen, drepte presidenter, masseskytinger til den dødelige stormingen av Kongressen i 2021. Hvilken rolle ...