En gruppe mennesker samlet seg i et skogsområde, muligens med fokus på en aktivitet eller på jakt etter noe.

Fire om Isdalsmysteriet

Hvem var kvinnen som ble funnet død i Isdalen i 1970? Mysteriet skaper stort engasjement den dag i dag, og vi har spurt fire som har fordypet seg i den uløste gåten.

 1. Hva er det som er mest fascinerende med Isdalskvinne-saken?
 2. Har du en teori om hvem hun var?
 3. Tror du vi vil få svar på gåten noen gang?

 

Gunnar Staalesen
Forfatter

 1.  – Det er mange fascinerende spørsmål rundt Isdalskvinne-saken, og det viktigste er alt vi ikke vet. At saken har forblitt uoppklart er kanskje det aller mest fascinerende ved den.
 2.  – Ingen begrunnet teori, nei, men alle som har studert saken grundig, har nok gjort seg sine tanker.
 3.  – At NRK klarte å få frem DNA-et hennes kan jo gi et lite håp om at det iallfall skal være mulig å finne ut hvem hun var. Men jeg tviler på at vi noen gang får det endelige svaret på hva som skjedde, og hvorfor. Den eller de som engang visste det, er sannsynligvis borte, de også.

 

Thomas Hayes
Skuespiller

 1. ­– True Crime er spennende, spesielt når det er en historie fra Norge. Alt rundt Isdalskvinnen er et mysterium og det er så mange teorier om hvem hun var og hva som kan ha skjedd med henne. NRK og BBC har gjennom sine Podcaster gjort meg og mine venner interessert i hvem denne damen var. Hva skjedde, hva gjorde hun i Bergen?
 2. – Ja. Jeg har en teori. Jeg tror hun var en spion. Vi vet hun hadde ulike identiteter. I tillegg har vi parykker, og hun har jo forsøkt å tilpasse seg eller skjule seg bak noe. Jeg tror hun tok sitt eget liv, i frykt av å bli avslørt. Om hun fryktet å bli avslørt fra norsk etterretning eller fra et annet land, vet jeg ikke.
 3. – Journalistene bak NRKs podkast,  har jobbet med gåten i mange år. De har hatt som mål å løse gåten. Jeg tror de vil klare det, men de trenger hjelp. Jeg tror noen i Norge, men også i utlandet sitter på opplysninger. Kanskje noen må løses fra sin taushetsplikt for at vi skal få løst mysteriet?

 

Finn Bjørn Tønder
Forfatter/Tidligere krimjournalist i BT

 1. – Jeg var 12 år da Isdalskvinnen ble funnet død og har siden alltid vært fascinert av den saken. Mest fascinerende: At saken offisielt aldri er blitt oppklart.
 2. – Isdalskvinnen døde som følge av et oppgjør etter noe som skjedde i Bergen under andre verdenskrig. Det fant jeg ut da jeg gravde i mysteriet som BT-journalist. Jeg kunne imidlertid ikke bevise teorien min, men har redegjort for den i romans form, i boken «Utide». Isdalskvinnen kom som flyktning til Bergen før krigen, og vokste delvis opp på Møhlenpris.
 3. – Jeg tror norske politimyndigheter har visst siden 1970 hvem Isdalskvinnen var og hvorfor hun ble myrdet i Isdalen. Derfor er det så utrolig rart at ingen har fortalt sannheten. Nå tviler jeg på at det noen gang vil skje.

 

 

Marit Higraff
Journalist i NRK

 1. – Det er en sak som har alt i seg; en mystisk og eksotisk kvinne som blir funnet død under så spesielle omstendigheter inne i den litt dystre Isdalen – og som viste seg å reise Europa rundt alene med en rekke falske identiteter. Det vi vet om henne og hennes bevegelser gjør henne svært gåtefull – og det topper seg jo ved at det fortsatt ikke har vært mulig å finne hennes egentlige identitet, nesten 50 år etter at hun ble funnet død.
 2. – Jeg har jobbet med å forsøke å finne svaret på hvem hun var i over tre år. Og som journalist forsøker jeg å være så objektiv som mulig i det arbeidet, uten å la egne personlige teorier og meninger farge jobben. Men klart, jeg er et menneske også – og nettopp fordi jeg har jobbet så intenst og lenge med saken, og kjenner alle fakta veldig godt, så har jeg noen teorier jeg heller mer mot enn andre.
 3. – Det må jeg svare positivt og optimistisk JA på, siden jeg fortsatt jobber med saken. Vi har kombinert undersøkende journalistikk med moderne vitenskap og teknologi, og vet mye mer om kvinnen nå enn det som var kjent før vi startet. Blant annet hadde vi et gjennombrudd da vi fant biologisk materiale på Gades Institutt, som gjorde at vi nå har kvinnens fulle DNA-profil, og vet noenlunde hvor i Europa hun kom fra. Vi får også inn masse gode tips og ledetråder fra hele verden. Håpet er å nå fram til den eller de som kan vite hvem denne kvinnen var.