Sett bakfra av en person med mørke fjærvinger som strekker seg fra skuldrene.

Englenes tid

New York, oktober 1985 til februar 1986: Ronald Reagan er president i USA. Skattene settes ned. Forsvarsutgiftene går opp, men helsevesenet må spare. Den kalde krigen pågår. Forskere har funnet hull i ozonlaget. Og over hele verden blir unge, spreke homofile uforklarlig syke og dør.

En av pasientene heter Prior Walter. Han er tretti år og bor sammen med Louis Ironson. Men Louis takler ikke sykdommen, og han forlater Prior.

En annen pasient er Roy Cohn. Han er berømt advokat og politisk trådtrekker. Han takler ikke sykdommen, og han forsøker å benekte at han har den.

Der finnes flere som ikke takler livene de lever. Mormonerekteparet Harper og Joe har ekteskapsproblemer. Han er hemmelig homofil, og han er redd. Hun vet at noe er galt, og hun er redd.

Ulik idé om omsorg

Hver på sin måte forsøker Belize, Priors nære venn og Roys sykepleier, og Hannah, Joes mor, å rydde i sine kjæres vanskeligheter. Deres ideer om omsorg er temmelig ulike, og i begge tilfeller temmelig uortodokse. En mystisk engel stiger også ned på jorden med ønske om å ordne opp. Hennes ideer om hvordan verden skal være er ikke nødvendigvis velkomne blant menneskene hun møter. Men hva kan de egentlig gjøre?

«Stykket beskriver ikke en tid med stor triumf, det beskriver en tid med stor frykt, og under denne overflaten begynner forandringens frø å presse seg opp og gjennom. Tilsynelatende skjer ingenting godt, men gode ting skjer.»

Tony Kusher, dramatiker

Tidsriktig og relevant stykke

«Engler i Amerika» er et drama om makt og avmakt, om forandring og motvilje mot forandring, om samhold og ensomhet, om ærlighet og uærlighet, og om å skulle gi og å skulle ta imot omsorg. Det handler om døden, og det handler om livet.

 

«Engler handler om hvor umåtelig tungt og umåtelig nødvendig det er å endre seg.»

Oskar Eustis, Tony Kushners dramaturg i utviklingsprosessen.

Tony Kushner begynte å skrive dobbeltdramaet i 1987. Han fullførte første del, «Tusenårsriket nærmer seg», i 1990 og andre del, «Perestroika», i 1991.

Siden har dette storslåtte stykket gått sin seiersgang over store deler av verden. I en tid der en ny pandemi herjer og der den politiske arven fra Roy Cohn er tydeligere enn noensinne, oppleves «Engler i Amerika» igjen som tidsriktig og relevant.

«Verden går bare fremover, og vi vil bo der.»

Prior Walter, «Engler i Amerika»

Av Lillian Bikset, dramaturg DNS

Sitatene fra Tony Kushner og Oskar Eustis er fra boken «The World Only Spins Forward» av Isaac Butler og Dan Kois.