search

Edward Albee – mellom drøm og virkelighet

12. mars 1928 blir en gutt født i New York. To uker senere adopteres han, og blir et medlem av en av byens mest velstående familier. Det høres ut som en drøm som gikk i oppfyllelse, men virkeligheten var mer komplisert.

For gutten, som får navnet Edward Albee, vil ikke følelsen av å være en fremmed slippe taket. Han føler seg ikke hjemme, og relasjonen til foreldrene var heller ikke uproblematisk: «De visste ikke hvordan de skulle være foreldre. Og jeg visste kanskje heller ikke hvordan jeg skulle være en sønn».

Rebell med et mål

Som voksen protesterte Edward Albee mot beskrivelsen at han barndom som ulykkelig, men mye tyder på at han likevel ønsket å bryte ut av verdenen han var plassert inn i. Han ble kastet ut av tre skoler og var fullstendig uinteressert i å tjene penger på finansmarkedet. Edward Albee var fast bestemt seg for å bli forfatter. Han saumfarer hjemmets flotte bibliotek, vel vitende om at vanker kjeft om det blir oppdaget et tomrom i bokradene: bøkene er, ifølge foreldrene, først og fremst til pynt.

På 50-tallet, etter å ha blitt forvist hjemmefra, blir Albee innbygger av New Yorks bohemhovedstad Greenwich Village. Kanskje fant han for første gang et sted hvor han kunne føle seg hjemme? Her fantes likesinnede, og Albee innledet et forhold til dramatikeren Terrence McNally. I over ti år forsøkte Albee å slå gjennom med skrivingen.

«Skittent» gjennombrudd

Det etterlengtede gjennombruddet kom med «The Zoo Story», fullført i 1959. Tre år senere kom «Hvem er redd for Virgina Woolf?» – dramaet som sikret Albee en plass blant de aller største amerikanske dramatikerne. Mottagelsen var blandet, og dramaet ble stemplet som «skittent» (dirty) av flere kritikere. Og kanskje stemmer det? Kanskje benyttet han anledningen til å avsløre alt grumset som skjuler seg bak tilsynelatende prikkfrie fasader?

«Dette er ikke en sukkersøt «beste-sendetid»-versjon av et familiedrama … Det er en undersøkelse av hvordan familier elsker og hater hverandre – av hjemmet som en slagmark hvor sannhet og illusjon er fastlåst i en kamp på liv og død», som kritikeren Toby Zinman beskrev det. Som dramatiker avslørte Albee at den amerikanske drømmen kan fortone seg som et mareritt.

Referanser:

Edward Albee intervjuet av Charlie Rose i 2008

Edward Albee Biography (Edward Albee Society) av Lincoln Konkle